Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: D-Link R15 AX1500 Smart Router: Wi-Fi 6 til discountpris

D-Link er klar med en prisvenlig Wi-Fi 6-router i traditionelt design. Heldigvis er der ikke blevet sparet på teknikken, viser vores test.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvor meget router med den seneste Wi-Fi-teknologi kan man få på tilbud for en 500-mand i en seriøs onlinebutik? Ganske meget, viser en hurtig søgning, og et frisk pust i dette prissegment er den radikalt nyudviklede D-Link R15 AX1500, som har vist sig at performe glimrende i AODs testmiljø.

Som modelbetegnelsen antyder, hører denne lille router til i AX1500-klassen. Det betyder her, at dens totale teoretiske Wi-Fi-datarate er op til 300 Mbps i 2,4 GHz frekvensbåndet og op til 1,2 Gbps i det mindre crowdede 5 GHz-bånd, hvor rækkevidden til gengæld er kortere.

”Men hvad med mesh?” vil nogle læsere sikkert spørge. Det kan nemt blive aktuelt med flere routere i et mesh-system til et blot lidt større hjem eller kontor.

Hos os rækker routeren ganske godt fra kælder­en og op til klienter på første sal, men dækningen kan heldigvis nemt forbedres med en anden nyere D-Link-enhed, som også er mesh-kompatibel. Det kunne for eksempel være endnu en R15 AX1500.

Blæret markedsføring

D-Link sparer ikke på plusordene i beskrivelsen. Routeren indgår i en ny Eagle-produktfamilie og pyntes med betegnelser som ”Pro”, ”Smart” og ”AI” (kunstig intelligens). Den spritnye og stærkt forbedrede tilhørende app er da også døbt ”EAGLE PRO AI”.

Her på AOD sidder vi ofte med en fornemmelse af, at ”AI” drysses med rund hånd over enheder og features, der er udstyret med automatiske eller blot systembetingede funktioner.

Eksempelvis forklarer D-Link om deres ”AI Wi-Fi Optimiser”, at den kontinuerligt holder en bruger opkoblet til den bedste Wi-Fi-kanal. Ja, hvad ellers? Denne automatiske feature har været en del af enhver Wi-Fi-standard, siden vi første gang dyppede vores børnesko i routerverdenen.

Der er flere features med ”AI” i navnet, og blandt dem finder vi det relevant at nævne ”AI Assistant”, som overvåger netværket og kan sende ugentlige push-rapporter til appen om båndbredde og Wi-Fi-miljø.

Ultranem opsætning

D-Link har længe skrevet software, som gør deres routere nærmest idiotsikre at sætte op. Den nye Eagle Pro AI-app er endnu et stort fremskridt på dette punkt.

Scanning af en QR-kode på en label er ikke alene nok til at downloade appen, men starter også den brugervenlige trin for trin-opsætning, der præsenteres på et let læseligt dansk.

For en gangs skyld drillede intet undervejs hos os, og vi var i mål i løbet af ca. 15 minutter – inklusive den rutinemæssige firmwareopdatering. Tilslutningerne er lige så hurtigt overskuet. Ud over den obligatoriske WAN-indgangsport er der kun blevet råd til tre LAN-porte med en båndbredde på en gigabit.

Dette sikrer, at enheden som kablet router kan udnytte den fulde kapacitet i et YouSee-modem.
Vi har målt en pingtid på 8 ms samt 949 Mbps download og 545 Mbps upload.