Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny Tesla Bot vil overtage dit arbejde

Den excentriske milliardær Elon Musk har fået en ny idé og proklamerer, at Tesla snart – måske i år – lancerer en autonom menneskelig robot, der kan udføre farlige og kedelige opgaver og navigere forstandigt i den menneskelige verden.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Elon Musk løber aldrig tør for højteknologiske ideer. Den excentriske milliardær bag Tesla-elbilerne, rumraketter, internet-satellitter, solcelletage og meget andet fortsætter med at finde på. Allerede i år vil vi måske komme til at hilse på Teslas nye autonome humanoide robot, Tesla Bot.

Robotten bliver 173 cm høj og får en vægt på 57 kilo. Ansigtet er en skærm, der kan udtrykke følelser og formidle information. Robotten kan trave med 8 km/t. og slæbe 20 kilo. Den er også god til fitness og kan løfte en vægtstang på op til 68 kilo og holde en håndvægt på 4,5 kilo ud i strakt arm.

40 elektromekaniske muskler i form af aktuatorer sætter robotten i stand til at bevæge sig formålstjenligt rundt på steder, hvor andre robotter normalt ikke kan komme, og med smidige og bevægelige fingre og force-feedback-følelse kan den varetage et hav af opgaver.

Robotten opfatter verden og omgivelserne gennem otte videokameraer og behandler sine indtryk med samme avancerede computer og software, som giver Tesla-biler selvkørende egenskaber.

Men Musk betoner, at nok har robotten indbygget kunstig intelligens, men den er ikke så smart, at den ikke vil påtage sig samlebåndsagtigt og ensformigt rutinearbejde eller for den sags skyld risikable eller ligefrem farlige opgaver, som vi mennesker helst ikke vil røre ved.

2 konkurrenter: Atlas og Asimo

Teslas robot kommer ikke til at færdes på robotmarkedet uden konkurrence. Her er to stærke alternativer

Konkurrent 1:

Atlas Tesla Bot vil givetvis møde hård rivalisering fra amerikanske Boston Dynamics, der ejes af Hyundai og står bag flere fantastiske eksperimentalrobotter med menneske- og dyreform. Boston Dynamics er langt fremme med den tobenede robot Atlas, men trods avancerede egenskaber betegnes den stadig som eksperimentel.

Selskabet understreger, at selv om Atlas kan løbe, springe og lave kunster og gymnastik, er den end ikke i nærheden af at blive til et kommercielt produkt på robotmarkedet. Firmaet har arbejdet med denne robot i over 10 år, og alligevel snubler og skvatter den, når man mindst venter det.

Konkurrent 2:

Asimo En ganske alvorlig konkurrent, der allerede eksisterer, er japanske Asimo, der er udviklet af Honda. Asimo er 130 cm høj og vejer 54 kilo. Dens styrecomputer er placeret midt i kroppen, og robottens bevægelser kan kontrolleres af både en udvendig pc, trådløse styregreb og med stemmekontrol.

Asimo har to kameraer på øjnenes plads og kan genkende objekter, bevægelser, tegn og ansigter, ligesom den kan vurdere afstande og retninger. Den er rigeligt forsynet med forskellige sensorer, som gør den i stand til at navigere fornuftigt rundt mellem mennesker.

Elon Musk henviser til, at Teslas selvkørende biler er tæt på at være autonome robotter på hjul, og at hans virksomhed allerede er ophav til en hær af intelligente robotter, der både kan opfatte omgivelserne og genkende ting korrekt og udnytte den viden hensigtsmæssigt.

De bedste softwareprogrammer kan også forstå talte ord og kommandoer og selvstændigt nå frem til forud udstukne mål. Musk fremhæver, at ”Det giver god mening at indbygge en lignende software i en menneskelignende robot på to ben. Vi er også ganske gode til sensorer, aktuatorer og batterier”, tilføjer han, ”så på den måde har vi opnået enestående erfaring i fremstilling og masseproduktion af komplekse produkter, der lever op til selv de strengeste krav til automotiv teknologi.”

Takket være netop denne teknologi vil Tesla Bot kunne finde rundt og reagere hensigtsmæssigt uden at blive oplært via endeløse rækker af lag-på-lag-instruktioner.

Du beder den simpelt hen på almindeligt talesprog om at gøre dit og udføre dat som til eksempel at gå hen til nærmeste butik og købe bestemte ting, som du ønsker. Hvilket den så gør. ”Det lyder måske helt vildt og sci-fi-agtigt,” indrømmer Musk, ”men jeg tro, at den vil blive i stand til det”.

Nem at overmande

Der vil blive tale om en altmuligrobot frem for en specialrobot. Derfor er den bygget som et menneske. I en verden skabt af mennesker til mennesker vil sådan en robot have lettere ved at begå sig end robotter på hjul eller andet, og den vil kunne bruge eksisterende menneskeværktøj og andre praktiske redskaber designet til os mennesker.

Derfor vil den kunne påtage sig at løse en lang række arbejdsopgaver, som hidtil har måttet udføres af ofte lavt betalt menneskelig arbejdskraft. Desuden er robotten med overlæg bygget relativt lille og langsom. Den vil aldrig kunne gøre hurtige udfald eller løbe nogen op, og de fleste vil kunne overmande den, hvis dens kredsløb går amok.

Ved præsentationen sidste år af det nye Tesla-projekt dansede en hvid robotskikkelse rundt om Elon Musk som en slags forpremiere, der skulle vise robottens evner og bevægelighed. Der var dog helt åbenlyst tale om en menneskelig danser i en hvid, tætsiddende kunststofdragt.

Tanken om at etablere en arbejdsstyrke alene af robotter, der næppe vil organisere sig under fagforeninger, har altid tiltalt Elon Musk. Efter hans begreber er økonomi og arbejde ét og samme.

”Hvis der er mangel på arbejde, vil der også være mangel på indkomst. Men vores robot udfører kun fysisk arbejde, og i fremtiden er fysisk arbejde noget, som du kan tilvælge og mere eller mindre gøre for sjov, for du behøver ikke at udføre noget,” mener han.

Musk på vej med supercomputer

Supercomputere fås ikke i lommestørrelse – heller ikke Dojo.

Gennem de sidste år har Elon Musk flere gange nævnt, at Tesla har en supercomputer, Dojo, på vej. Den skal videreudvikle algoritmerne til firmaets selvkørende biler, men også styrke udviklingen af AI til mange andre formål.

Computeren er baseret på den såkaldte Dojo D1-chip med ekstraordinær stor båndbredde og høj ydelse. Dojo er endnu ikke helt klar, og det er derfor nok for tidligt at kalde den en supercomputer, men det menes, at maskinen vil nå op i exaskala og dermed kunne foretage over en kvintillion exaflops pr. sekund.

Det er på papiret mere end de 450 peta­flops, som den hidtil hurtigste supercomputer, Fugako fra Japan, er god for, men om Dojo reelt vil kunne besejre japaneren, vides ikke endnu.