Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Tab S8 Ultra: Enestående storskærmstablet

Med Galaxy Tab S8 Ultra har Samsung skabt en unik tablet for dem, hvor kun det ultimative er godt nok. Den store skærm er en fryd, men prisen vil afskrække mange.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tablets er en del af hverdagen for rigtig mange mennesker. Når mobilen er for lille, og den bærbare er for klodset, udgør den en perfekt mellemting.

Samsung har gjort sit for at perfektionere produktkategorien med Galaxy Tab S-serien, som definerer toppen af tablet-markedet, i hvert fald når det gælder Android-baserede modeller.

Tung arv at følge

Galaxy S Tab S7-serien har været på markedet halvandet år, og topmodellen S7+ er stadig en fremragende tablet (læs vores test her). Derfor var vi spændte på at se, hvordan Samsung havde tænkt sig at toppe den med den nye konge i tablet-sortimentet, Galaxy Tab S8 Ultra.

At toppe den har dog ikke nødvendigvis været målet. Ganske kløgtigt er Samsung ikke gået efter at skabe en direkte arvtager til S7+. Producenten har valgt at gå nye veje.

Gigantisk skærm

Galaxy Tab S8 Ultra er en tablet som ingen anden. Det er den først og fremmest i kraft af en kæmpe skærm. Ikke mindre end 14,6" måler den. Vi er altså oppe i, hvad der svarer til en halvstor laptop.

Tab S8 Ultra er dog hverken tung eller kluntet, for det er stort ikke andet end skærm, der fylder overfladen. Skærmen går næsten ud til kanterne, og det er lykkedes at gøre den matsorte aluminiumstablet rekordtynd. Kun 5,5 mm måler S8 Ultra i tykkelsen, mens den vejer beskedne 728 gram.

Det ér dog en halvstor enhed, ene alene fordi 14,6" ganske enkelt er ret stort. Det kan man ikke ændre på. Tab S8 Ultra kan dog fint klemmes ned i en taske; det er bare ikke en tablet, man orker at sidde med i hænderne særlig længe ad gangen. Et Book Cover Keyboard er derfor essentielt som tilbehør, men det kommer vi tilbage til.

Fantastisk skærmbillede

Der er anvendt en Super Amoled-skærm, som giver et exceptionelt farvestærkt og kontrastrigt billede. Sortniveauet er mildest talt imponerede. Lysstyrken er også rigtig glimrende. Du kan tyde skærmen i stort set al slags lys. Dog kommer man ikke uden om lidt genskin, hvis lyset er lige på. Opløsningen er 1848 x 2960 pixel, hvilket giver en tæthed på 240 pixel pr. tomme – ganske glimrende for en skærm af denne størrelse. Anvender du mobilapps kan du dog komme ud for at billedet bliver ret kornet, da indholdet ikke er skabt til en skærm af denne størrelse.

Med 120 Hz opdateringshastighed glider alt indhold over skærmen med flot smidighed, også spil, som gør sig rigtig godt på Tab S8 Ultra.

Hastigheden er dog ikke adaptiv som på Samsungs nyeste mobiler, men du kan manuelt sætte den ned til 60 Hz for at få lidt længere batterilevetid. Strøm er imidlertid ikke en mangelvare i Tab S8 Ultra, så du kan fint give den fuld skrue med 120 Hz som standard uden større bekymringer.

Tåler ikke alt

Skærmen er konstrueret i det hårdføre Gorilla Glass 5, så den tåler lidt knubs. Det er en tiltrængt opgradering sammenlignet med den lidt skrøbelige Tab S7+, som har Gorilla Glass 3. Men det er ikke det stærkeste Gorilla Glass, der findes – ikke så stærkt som det Gorilla Glass Victus+, Samsung bruger på Galaxy S22-mobilerne. En tablet bliver næppe udsat for så mange falduheld som en smartphone, men skærmen er ikke desto mindre den mest sårbare del, så den større tryghed der er i et stærkere glas havde været rar, især med en pris som den S8 Ultra kommer med. Vi tør ikke tænke på hvad en skærmudskiftning koster.

IP-certificering har den heller ikke, så pas på, når du har den med til poolen. En dukkert klarer den sandsynligvis ikke. Støvtæt er den heller ikke. Men igen, det er ikke enhed man har med overalt som ens smartphone, så hårdførheden er ikke afgørende på helt samme måde.

Login kan ske med ansigtsgenkendelse og der er også fingeraftrykslæser bygget ind i skærmens højre side der, hvor man typisk vil have sin tommelfinger.

Ideel til underholdning

Underholdning er en spidskompetence for tablets, og her excellerer Tab S8 i dén grad. Den store skærm maksimerer oplevelsen, og de flotte billeder bakkes godt op af glimrende lyd. Fire højttalere, fintunet af AKG, med Dolby Atmos-teknologi giver et lydbillede, der er betydelig større, end hvad Tab S8 Ultras fysiske rammer burde tillade. Man føler, at filmlydene flyver om ørerne på en, hvis materialet understøtter Atmos. Til gaming leverer højttalerne også en glimrende oplevelse. Bund er der dog ikke meget af, om end mere end man kan forvente af enhed der er 5,5 mm tyk.

Optimale videosamtaler

Den fine lyd og de flotte billeder får man også glæde af under videosamtaler – en ting som Samsung har gjort ekstra meget ud af i Tab S8 Ultra. Der er ikke mindre end to frontkameraer, det ene med ultrabredt 120 graders synsfelt. Det gør at hele familien, og ikke kun dig selv, kan være med i billedet, når I videochatter med bedsteforældrene i den anden ende af landet. Kameraet har får et skud kunstig intelligens, så det er i er i stand til at holde dig/jer inden for rammen af billedet, selvom du/I bevæger jer lidt. Der er grænser for hvor meget kameraets perspektiv kan forskydes. Korrigeringen sker først og fremmest ved at zoome ind og ud for at give ansigtet den rette afstand til kameraet, men mere skal der typisk heller ikke til under almindelige mødeforhold, hvor man ofte har tendens til at rykke tættere på eller længere fra skærmen.

Der er desuden tre retningssensitive mikrofoner med støjreduktion, som gør, at du kan isolere din stemme, hvis du sidder i omgivelser med støj, som du gerne vil lukke ude af videosamtalen. De nye funktioner aktiveres via en lille menu, der dukker op når du videochatter uanset, hvilken applikation det sker fra.

Vil du optage en instruktionsvideo, er der mulighed for at filme sig selv, mens du samtidig optager skærmen. Det sker nemt med den indbyggede Skærmoptager-funktion. Op til 4K-kvalitet med 60 fps er kameraet i stand til at optage.

Bagsidens kamera kan optage i lige så høj kvalitet. Her får du et 13 MP-hovedkamera med autofokus og god lysfølsomhed kombineret med et 6 MP-ultravidvinkelkamera tilsat en række af de velkendte features fra Samsungs smartphones, eksempelvis Tag Ét, Nat og det nye Stående Video, som laver lækker sløret bokeh-effekt i realtid på dine videoer, så de får et filmisk look.

Pennen udvider oplevelsen

Ingen high-end Galaxy tablet uden en S-Pen. Sådan en får du selvfølgelig også her optimeret med nyeste AI-teknologi, som gør den hurtigere og mere responsiv end tidligere versioner. Latenstiden er nede på 2,8 ms, og det betyder i praksis, at der ingen forsinkelse er. Den glider over skærmen, som var det et stykke papir.

En pen giver enormt god mening på en tablet, og kun endnu mere på så stor en tablet som denne, hvor der er masser af plads til at udfolde sig. Skriv tekster, rediger billeder, lav skærmudklip, eller lad ungerne farvelægge tegninger som i en malebog. Mulighederne er mange, og Samsung har udvidet dem yderligere med et par nye tricks, eksempelvis muligheden for at bruge sin Galaxy S22 Ultra som palet, når du maler på Tab S8 Ultra samt at dele indhold til en note direkte fra browseren eller dit galleri.

Brug den som en pc

Uanset hvad du bruger Galaxy Tab S8 Ultra til, er der kræfter til at køre det. Samsung er gået hele vejen og har anvendt den nye Snapdragon 8 Gen 1 som motor. En processor, der kun har Samsungs egen Exynos 2200 at konkurrere mod, når det gælder de mest kraftfulde chips til Android-enheder. Snapdragon yder lidt bedre på rå processorkraft, men knap så godt på grafik, men her snakker vi teoretiske forskelle frem for noget, der reelt kan mærkes. Alt kører gnidningsfrit på Galaxy Tab S8 Ultra, og du kan multitaske i stor stil takket være 12 GB ram i den testede model (der er mulighed for op til 16 GB). Herunder vores benchmark i Geekbench 5:

Du får desuden mulighed for at gå på nettet ved højeste hastighed. Der er det nye Wi-Fi 6E og S8 Ultra kan købes med 5G. hvis du ønsker at gå på det mobile bredbånd.

De store kræfter og den store skærm betyder, at Samsungs tablet nu, i endnu højere grad end tidligere, er relevant som en erstatning for en bærbar computer. Med DeX kan du ændre brugerfladen, så den får karakter af et klassisk desktop-miljø. Slut en ekstern skærm til, enten kablet eller trådløst, samt Bluetooth-mus og tastatur, så kan du arbejde på Tab S8 Ultra, som var det en Windows-maskine. Det fungerer overraskende godt, ikke mindst fordi Samsung har gjort det lidt nemmere at arbejde med flere åbne vinduer.

Køber du et Book Cover Keyboard til Tab S8 Ultra, udgør den i sig selv en bærbar pc med tastatur, touchpad og stander. Tasterne er i fuld størrelse og høj kvalitet, og touchpad'en er ligeledes glimrende.

Tastaturet kan tages af, mens standeren bliver sidende på bagsiden. En genial egenskab, for på den måde kan den holde Tab S8 Ultra oprejst, når du vil se film eller lignende, uden at tasturet er i vejen, hvilket i særdeleshed er praktisk, når du sikker på et trangt fly- eller togsæde.

Normalt skal du købe både et cover og et keyboard-cover separat for at få samme funktionalitet. Det gør det lidt nemmere at sluge den ret voldsomme pris på et par tusind kroner.

Enormt batteri

Den store skærm bruger megen strøm, men Tab S8 Ultra kommer til gengæld med et gigantisk batteri på 11.200 mAh. Man skal derfor ikke bekymre sig for, at den går død i utide. Galaxy S8 Ultra klarer en dags tid med blandt brug, før den skal i opladeren.

Op til 45 W opladning understøttes, og S8 Ultra er derfor fuldt opladet på cirka to en halv time, hvis du har en oplader af denne kaliber. Der følger ikke nogen med i pakken, kun en USB-C til USB-C-ledning. En smart feature er, at du kan oplade din Galaxy-mobil med dette kabel, hvis du sætter den i ene ende og Tab S8 Ultra i den anden. Det er dog en tålmodighedskrævende opgave, for opladningen sker på absolut laveste blus. En fuld opladning tager omkring otte timer.

Den nye konge af Android-tablets

Ingen Android-tablets slår Samsungs på software. Galaxy S8 Ultra kommer med Android 12 tilsat det nye One UI 4.1, som ud over de mange pen-værktøjer, DeX og en stærk integration med Adobe- og Office-programmer, byder på et utal af andre gode funktioner til produktivitet, underholdning og dagligdags brug. Den er samtidig god til at tale sammen med andre Samsung-enheder eller Windows-computere, hvor den eksempelvis kan bruges som en udvidelse af skærmarealet.

Læg dertil den store skærm, S-Pennen, de stærke kræfter samt de gode videoværktøjer, og Galaxy Tab S8 Ultra er blandt de absolut mest alsidige tablets på markedet.

Den store skærm styrker oplevelsen i mange situationer. For nogle brugere vil den dog ganske enkelt være for stor.

Det samme kan siges om prisen. Med et prisskilt på 11.199 kroner for den testede model, som byder på 256 GB lager, 12 Gb ram og 5G er S8 Ultra den milevidt fra de flestes tablet-budget. Den mest skrabede model med 128 Gb lager, 8 GB og ingen 5G, koster 9299 kroner, hvilket er mere, end mange vælge at bruge på deres bærbare pc.

Tab S8 Ultra er således en tablet for dem, der ønsker det ultimative, koste hvad det vil. Et Android-baseret modstykke til Apples iPad Pro. Heldigvis rummer Galaxy Tab S8-serien også mere mådeholdne modeller med mindre skærme, færre kameraer etc., men til priser fra 5999 kroner, hvilket vil være mere spiseligt for mainstream-brugeren.

Det ændrer dog ikke på at Samsung Galaxy Tab S8 Ultra sætter standarden, som alle andre Android-baserede tablets fremover må stræbe efter.