Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sandberg USB Webcam Pro Elite 4K UHD: Særdeles billigt og ganske godt

Prisen her er særdeles attraktiv. Kvaliteten er ikke verdensklasse, men det er et kamera med en del plusser.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De erfarne tilbehørsspecialister hos danske Sandberg har udvidet webkamera-sortimentet med en 4K-model til en attraktiv pris. Kameraets interne modelbetegnelse er 134-28, og den er noget nemmere at kommunikere end dets fulde titel fra emballagen.

Kamerahuset er gjort ret bredt, formodentlig for at sikre en god afstand mellem de to indbyggede mikrofoner, så lydoptagelserne kan få en vis stereoeffekt, og den elektroniske undertrykkelse af støj fra omgivelserne kan fungere. Den fastmonterede fod under kamerahuset er en smart foldbar multikonstruktion.

Den kan indstilles til at holde kameraet stabilt på toppen af praktisk talt enhver computerskærm. Hvis man kan lide at optage sig selv nedefra, kan den fungere som vipbar bordfod. Endelig er der et standard ¼”-gevind i bunden af foden, så man kan tilkøbe et egnet stativ og få større frihed til at vælge placering.

Kameraets ægte opløsning er 4K, og indstillingerne af fokus og eksponering mv. foregår naturligvis fuldautomatisk. Vil man fintrimme justeringerne, kan det i et vist omfang ske i den anvendte app.

Kameraet tilsluttes en computer med et medfølgende to meter langt USB-kabel med et C-stik til kameraet og et A-stik i den anden ende. Porte til A-stik er imidlertid ved at forsvinde fra laptops, og hvad gør man så? Noget overraskende har vi ikke kunnet få ”hul” igennem et rigtigt USB-C-kabel, men en A/C-adapter som den, der følger med Trust TW-350, kan skabe forbindelse.

Performance: skarpt og blåt

Billedet fra Sandberg 134-28 har en glimrende skarphed, men resultatet skæmmes af et udtalt blåstik i farverne, som bliver endnu mere kølige, end vi vant til at se fra dette mærke. Lydniveauet vurderer vi som værende på den lave side, og støj­undertrykkelsen er ganske effektiv. Desuden kunne mikrofonerne være bedre til at håndtere S-lyde.