Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pas på Ukraine-indsamlinger på det mørke internet – de kan være svindel

Kriminelle udnytter den ulykkelige situation i Ukraine. Ifølge en sikkerhedsvirksomhed er der flere indsamlinger på Darknet, det mørke internet, som er ren svindel.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tænk dig om en ekstra gang, før du springer på en internetindsamling til den udsatte befolkning i Ukraine, især hvis du bevæger dig på det såkaldte mørke internet, Darknet. Der kan nemlig være tale om svindel.

Check Point Research, der er en del af sikkerhedsvirksomheden Check Point Software Technologies har fundet en stigende mænge annoncer på Darknet, som reklamerer for indsamlinger i forbindelse med krigen i Ukraine. Selvom nogle af disse indsamlinger er legitime, kan analytikerne afsløre, at en stor del er ren svindel, hvor cyberkriminelle forsøger at udnytte folks gavmildhed.

Darknet er en del af internettet, der ikke kan findes via søgemaskiner, men kræver en særlig browser. En af de populære browsere til det mørke internet er Tor.

Du får ikke pengene tilbage

Da alt foregår anonymt på Darknet, og alle handler og indsamlinger sker med kryptovaluta, er det umuligt at få sine penge tilbage, hvis man har været udsat for svindel, forklarer sikkerhedsvirksomheden.

"Check Point Research har gennem lang tid fulgt med på Darknet. Sidste år fandt vi reklamer for falske ydelser i forbindelse med covid-19, herunder falske vaccine- og testcertifikater. Nu oplever vi, at svindel med indsamling sker i stigende grad på Darknet i takt med, at krigen mellem Rusland og Ukraine intensiveres. Annoncer om indsamlinger benytter ofte falske navne og historier, der skal lokke folk til at donere penge. For eksempel har vi set et eksempel, hvor en person udgav sig for at hedde Marina og benyttede et billede med et barn i sin favn. Det viser sig dog, at billedet er stjålet fra en tysk avis. Omvendt er der også annoncer for helt legitime indsamlinger til den ukrainske befolkning, hvor en af indsamlingerne har fået næsten 10 millioner dollar i donationer," fortæller Oded Vanunu, der er head of product vulnerabilities research hos Check Point Software Technologies.

Han tilføjer:

"Det står derfor klart, at Darknet både har annoncer for falske og reelle indsamlinger. Da Darknet kan være et farligt sted at være, hvor man hurtigt kan blive svindlet, opfordrer vi kraftigt til, at man i stedet donerer via pålidelige indsamlinger og velgørenhedsorganisationer."

////

Vil du sikre dig mod hackere, som trænger ind i din computer og dit netværk?
Magasinet AOD er spækket med artikler om sikkerhed og advarer mod de seneste hackertricks.
Få et nyt magasin hver tredje uge med tests og indsigtsartikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere