Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Apple iPad Air (2022): Stort set perfekt

Med superkraftfuld M1-chip, slankt og moderne fuldskærmsdesign samt en vaskeægte USB C-port, er der næsten intet, denne tablet ikke gør rigtig.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med introduktionen af producentens egen M1-processor er Apple nærmest uovervindelig, når det kommer til maskinkraft

Konkurrenterne ikke har en chance for at følge med, når Apple smider en M1 i en tablet, som de nu har gjort i den nye iPad Air. Med ét er den stærkere end enhver Android- og Windows-tablet.

Faktisk skal du have fat i en ret stærk laptop for at opnå en tilsvarende ydelse. Der er også tilført Wi-Fi 6 og mulighed for 5G, så du kommer hurtigt på nettet. Det gør det svært at se svage sider ved iPad Air, som i forvejen er med i forreste geled på design og features.

Den ligner iPad Pro, blot med lidt tykkere ramme omkring skærmen. Vægten er helt nede på 461 gram, selvom skærmformatet er velvoksne 10,9”.

God til videosamtaler

Skærmkvaliteten er ikke helt på niveau med Pro-modellen, først og fremmest på grund af en lavere opdateringshastighed. Farvegengivelsen mangler også det sidste sammenlignet med iPad Pro 12,9”, men hvis ikke du arbejder med fintfølende med grafisk arbejde, er forskellen uden større betydning.

Bagsidens kamera og højttalerne er heller ikke på niveau, men er dog af fin kvalitet ikke desto mindre.

Frontkameraet har fået I-fokus-teknologi, så det selv kan vinkle perspektivet efter personerne foran skærmen, når man foretager videosamtaler. En rigtig fin feature. Ansigtsgenkendelse er der dog ikke. I stedet er der fingeraftrykslæser i powerknappen. Det kan vi fint leve med.

Farvel til lightning

Batteriet holder godt. Du skal ikke bekymre dig om at løbe tør, selv hvis du ser serier, gamer eller redigerer billeder mange timer i træk. Opladning sker via USB C (USB 3.1 gen 2 med DisplayPort), og gud ske tak og lov for det.

Lightning-stikket glider gradvist ud af Apples tablet-verden, og det kan vi kun bifalde. Det betyder ikke kun, at du kan lade med den oplader, du bruger til alle dine andre gadgets, men også, at du uden videre kan forbinde eksterne drev, skærme, kompatible lydkort og meget andet.

Alsidig arbejdstablet

Anden generation af Apple Pen understøttes, så du har mulighed for at redigere billeder og tegne i hånden. Der er gjort plads til pennen i en magnetisk stribe i topkanten, hvor den kan sidde fast og oplade samtidig.

Et Magic Keyboard i matchende størrelse fås også (til den nette pris af 2599 kroner). Det har glimrende taster og et solidt hængsel, så iPad Air kan stå oprejst i flere vinkler. Det er således muligt at opnå en relativt god oplevelse, hvis du ønsker at foretage seriøst skrivearbejde på iPad Air, som i øvrigt rummer en masse gode produktivitets-funktioner.

Den kan snildt gøre det ud for en lille laptop. Vores eneste problem med dette setup er, at tastaturet er ret tungt. Det øger den samlede vægt til mere end det dobbelte. Derfor er der ikke længere så meget Air over det. Det er dog til at leve med. Vi taler trods alt ikke om mere end lidt over et kilo, og enhedens kræfter taget i betragtning er det altså et ret suverænt mobilt setup til den lille arbejdstaske.

Meget iPad for pengene

Når man tager det i betragtning, er basisprisen på 5299 kroner for iPad Air temmelig lav. Du får stort set alt det bedste, Apple kan levere af tabletteknologi i det nyeste design og med de rette forbindelser.

Skærm, lyd og bagkamera er ikke helt så gode som på iPad Pro, der også har Face ID, Thunderbolt 4 og LiDAR-sensor. Det er derfor værd at overveje, om disse features berettiger de ekstra 1456 kroner, der er op til den billigste iPad Pro 11”, som også giver dig dobbelt så meget lagerplads (prisforskellen er kun 850 kroner, når du sammenligner iPad Air og iPad Pro med 256 GB lager).

Det er ikke et nemt valgt, men du vil næppe se dig tilbage, når du først har strøget dankortet gennem automaten og står med en Air i hånden. Det er en forrygende tablet.

Pris (Wi-Fi, 5G, 256 GB): 8.099 kroner