Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Giv Windows 11-computeren en forårsrengøring

Efter nogle måneder med det nye Windows 11 kan Microsofts styresystem knage under blandt andet vægten af ophobede filer og geskæftige apps. Resultatet er en sløv computer. Foråret indbyder til digital hovedrengøring.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Alle styresystemer med tilhørende apps og programmer bliver med tiden sløvere til at komme ud af starthullerne.

Selv den mest friske, nyindkøbte pc med det nye Windows 11 kan forvandle sig til en træt maskine, der hænger i bremsen – især, hvis den er fyldt med såkaldt bloatware, dvs. apps, som brugeren aldrig har installeret endsige bedt om.

Andre pc’er hakker i ydeevnen eller lider under en harddisk, som er ved at være proppet helt til.

Heldigvis kan du komme problemerne til livs ved hjælp af værktøjer, der er indbygget i Windows 11. Bedst af alt: Det virker og koster dig ikke en krone.

Problemerne er ikke nødvendigvis opstået af en bestemt eller ganske få grunde, men det skader ikke mindst én gang om året at give sin maskine en gang ”hovedrengøring”. Foråret er en god anledning. Få din pc op i fart igen med et par enkle tips og tricks.

1 Lug ud i opstart

Apps, programmer og funktioner vil gerne indlæses sammen med Windows 11. Du kan tæmme autostarten med Jobliste. Åbn listen ved at højreklikke på Windows-ikonet og vælge ”Jobliste” fra funktionsmenuen. Vælg fanen ”Start”, og højreklik på poster, som skal deaktiveres.

2 Frigør diskplads

I Stifinder vises fyldte harddiske med rød bjælke. Overfyldte diske slides, og Windows 11 skal bruge mange kræfter på at søge i dem. Brug tasterne Win + R, og skriv ”cleanmgr” i feltet for at åbne Diskoprydning. Markér med flueben, hvad der skal ryddes ud i, og klik på knappen ”OK”.

3 Slet forældede systemfiler

Ligesom Windows 10 sletter Windows 11 ikke automatisk ældre opdateringer. Med tiden vil pc’en ophobe unødvendige data. Klik på knappen ”Ryd op i systemfilerne” i Diskoprydning. Vent, mens Windows 11 søger. På den måde kan mange gigabyte overflødige data blive fjernet.

4 Slip for uønsket software

Vil du af med uønskede programmer, for eksempel software, du ikke længere bruger, kan du nemt fjerne dem. Ryd op ved at åbne Indstillinger > Apps > Apps og funktioner. Klik på de tre prikker i højre side, og vælg ”Fjern” fra funktionsmenuen. Ikke alle apps kan dog fjernes.

5 Sluk unødige processer

Kan en app eller et program ikke fjernes – ofte Microsofts egne – vælger du ”Avancerede indstillinger” i funktionsmenuen. Under ”Tilladelser til baggrundsapps” vælger du ”Aldrig” i rulle­menuen, og under punktet ”Afslut” klikker du på knappen ”Afslut” for at afslutte appens processer.

6 Sluk unødige processer

Kan en app eller et program ikke fjernes – ofte Microsofts egne – vælger du ”Avancerede indstillinger” i funktionsmenuen. Under ”Tilladelser til baggrundsapps” vælger du ”Aldrig” i rulle­menuen, og under punktet ”Afslut” klikker du på knappen ”Afslut” for at afslutte appens processer.

7 Få færre beskeder

Ikke alle er vilde med beskeder, som popper op i højre side af Skrivebordet. Budskaber i meddelelsesfeltet kan også sænke din pc’s ydelse, da Windows 11 konstant afsøger systemet. Gå ind under Indstillinger > System > Meddelelser. Slå skyderen over på ”Slået fra”.

8 Defragmentér pc’ens diske

Windows 11 holder automatisk ssd’er ved lige. Klassiske harddiske derimod kan have godt af en defragmentering. Brug tasterne Win + R, og skriv ”dfrgui” i feltet. Vælg relevant disk, og klik på knappen ”Analyser” for en status. Klik på knappen ”Optimer”, hvis disken trænger.