Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Dell Alienware x14: Slank og stærk men støjer en del

Der er godt med gaming-power i den tynde Alienware x14, men du må desværre leve med markant støj fra maskinværket, blot der er moderat pres på processoren.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Dell hævder, at Alienware x14 er den slankeste 14” gaming-bærbar, der findes, og det må vi vel tage deres ord for. Slank er den i hvert fald. På det tykkeste sted måler den 14,5 mm og med en vægt på 1.841 kilo er den til at tage med i tasken uden at få rygskader.

Veludrustet lille sag

Den er ganske nydelig med sin hvide overflade og sorte indre. Det avancerede skærmhængsel, rykket et pænt stykke ind fra bagenden, er en afgørende årsag til, at har man kunne opnå den kombination af kompakt design og kraftfuld ydelse, der er tale om her.

For der ér smæk på maskinen. Vores testeksempler var udstyret med Core i7 af 12. generation samt et Nvidia GeForce GTX 3060 grafikkort. Det bongede ud i 1619 single-core og 7936 i multi-core cpu-ydelse samt 89289 OpenCL gpu-ydelse i Geekbench 5.

Rigeligt til at køre alle nyere spil endda med pænt overskud. Du kan trække godt med framerates på den glimrende 14” FHD 144 Hz skærm, som har hurtig 3 ms responstid og understøtter Nvidia G-SYNC for mere flydende grafik på kompatible skærme.

Det fine skærmbillede suppleres af helt udmærket, men ikke overrumplende lyd, fra de indbyggede Dolby Atmos-højttalere.

Der er anvendt ram og lager af hurtigste slags. 32 GB DDR5 5200 Mhz ram og 1 TB PCIe 4-baseret SSD, der præsterer 6841MB/s i sekventiel læsehastighed og 5194 MB/s i sekventiel skrivehastighed.

Der er også et fornemt udvalg af porte. HDMI 2.1 gør det muligt at sende indhold til en skærm i 4K, 120 fps, mens USB- C- og USB-A-porte med USB4 og Thunderbolt 4 gør, at du kan koble diske og andre enheder på ved høj hastighed. Med DisplayPort 1.4 og UHS-II microSD-kortlæser oveni er det svært at forlange mere.

Tastaturet har en fin balance mellem det skrive- og det gamervenlige, med responsive kvalitetstaster, uden overdreven vandring.

Stort batteri og lynhurtig opladning

Med 80 Wh batteri har Alienware x14 den højeste kapacitet der fås i en 14” bærbar.

Den klarer et par timer med intens gaming, men du kan trække meget mere ud af den, hvis det drejer sig om almindeligt computerarbejde. Især når du skifter til det integrerede Iris Xe grafikkort, der har rigelig kræfter til alt andet end hardcore gaming. Advanced Optimus-funktionen gør at du kan skifte uden at genstarte pc’en.

Der medfølger en 130-watt USB-C-oplader, som oplader maskinen på under en time.

Storstøjende maskine

Eneste seriøse svaghed ved maskinen er, at den støjer. Og det er altså ikke bare en sagte blæsen. Det er en hvæsende orkan, der raser på dit skrivebord. Når du gamer kan du forsøge at maskere det med lyd fra højttalere eller hovedtelefoner, men hvis du helst bare vil sidde i ro og mag, må du holde igen med, hvad du foretager dig, for der skal ikke voldsomt meget til, før blæserne tager fat.

Man vil nok lære at leve med det, for maskinens kvaliteter er trods alt store nok til at kompensere for det, men ikke desto mindre er det netop her man tydeligst oplever det kompromis et så slankt design medfører i en maskine, der har kræfter i en kaliber som denne.