Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sony A80J: Fint OLED med småknaster

Her får du flot OLED-billede, stor lyd og velfungerende betjening til en flot pris.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

A80J er det billigste OLED-tv i Sonys sortiment, men arver heldigvis en hel del fra topmodellerne.
I sit design er det ikke helt så topmoderne og elegant som nogle af markedets fineste OLED-tv’er.

Det er en relativ stor plastiklods med tilslutnninger mm. bagpå den ellers ret tynde og næsten rammefri skærm. Opstillingen sker dog dejligt nemt med to stålben, der blot stikkes op i skærmen nedefra.

Træg betjening

Som flere andre i testen kører A80J med Android TV som styresystem. Brugeroplevelsen er ret lige til og opsætningen nem og hurtig, især hvis du i forvejen har en Google-konto. Udvalget af apps og tjenester er fint, og tv’et har et overskueligt menusystem.

Desværre er der bare ikke helt kræfter nok i tv’et til at køre det smidigt. Du må leve med en vis sløvhed i reaktionsevnen, og det kan gøre oplevelsen lidt drøj.

Vil du tilslutte eksterne enheder, er der gode muligheder for dette. HDMI 2.1 sikrer dig den fulde grafikoplevelse, når du kobler de nyeste konsoller på, og der er også eArc, så du kan tilslutte ekstern soundbar og styre den med tv’ets store fjernbetjening.

Gearet til gaming

At vi ikke er helt oppe i den øverste klasse af OLED-skærme, ses blandt andet på lysstyrken, der ikke er så høj som markedets bedste og slet ikke som de LED-baserede skærme her i testen. I lyse miljøer er det svært at se mørke scener i en film.

OLED-teknologiens stærke sider lader sig dog heldigvis ikke fornægte. På kontrast og sortniveau leverer A80J, hvad man forventer af en god OLED-skærm og er blandt de stærkeste i testen. Farverne står ligeledes stærkt. Tv’et har en ret effektiv motor, der via kunstig intelligens forbedrer billedet, så kontrast og farver står optimalt.

Det er en fornøjelse at se film på skærmen. Film Maker Mode er der dog ikke, til gengæld er der Netflix Calibrated, som optimerer indhold fra Netflix på overbevisende manér. En fin gamingtilstand og 120 Hz billedopdatering gør det også til en fryd at game på tv’et, som er et glimrende match til en PlayStation 5.

Detaljeret lydbillede

Lyden kan man heller ikke klage over. Der er ikke overvældende bund, men til gengæld en flot fornemmelse af rum.

De særlige Acoustic Surface-højttalere placerer hvert lydelement distinkt, så det matcher sin kilde på skærmen, og ved at skyde lyden ud på overfladerne i rummet skabes en fin surroundeffekt, som dog ikke helt er på niveau med Atmos-højttalerne hos Panasonic.

Til en pris på 9999 kroner leverer Sony A90J en rigtig fornuftig oplevelse. Som OLED-tv får det dog hård konkurrence af Philips, mens den begrænsede lysstyrke hæmmer tv’ets evner som allrounder.