Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

CD'en har fået comeback: Nu sælger de blanke skiver igen

For første gang i over tyve år er der begyndt at ske en stigning i salget af CD'er. Det tyder på at de blanke skiver er ved at få en renæssance.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden iPod og mp3-musikken tog over, efterfulgt af mobiltelefoner og streaming-tjenester, er salget af CD'er gået støt ned. Det er engang altdominerende medie er endda blevet overhalet af de gamle vinylplader de senere år.

Men nu sker der noget. CD'erne er tilsyneladende ved at være nået det magiske stadie, hvor de i stedet for at være uddaterede og irrelevante har passeret tærkslen til at være retro-cool og hipster-smarte.

En lille stigning er stort

Ifølge branchen-sitet MRC Data er der for første gang siden 2004 sket en stigning i salget af CD'er. En stigning på blot én procent, som i øvrigt direkte kan tilskrives det seneste Adele-album, men trods alt en stigning. Og det er nok til at blandt andet musikmagasinet Rolling Stone nu erklærer, at CD'en har fået en revival.

Også på det populære site for brugt musik. Discogs, er der registreret en stigning. Sidste år blev der solgt 3.7 millioner CD'er på sitet, hvilket er en stigning på 8,8 procent sammenlignet med det foregående år, og det tegner ikke til at tallet bliver mindre i år. Stigningen var endda større i 2020, så er der tydelige tegn på at interessen er stigende, hvilket dog er en generel tendens for de fysiske medier. Salget af LP'er steg samme år med 41 procent på sitet.

De unge fører an

Musikbutikkerne ser ligeledes en stigning, og der er ikke blot de gamle klassikere, der bliver solgt til midaldrende musiknørder, men helt nye titler fra hitliste-kunstnere, der sælges til teenagere, der glædeligt fremviser deres CD-samling på TikTok. Carl Mello fra Newbury Comics, en uafhængig musikkæde fra New England fortæller musiksitet Pitchfork,  at CD-salget er steget 15 procent det seneste år.

Hvordan har du det selv med CD-formatet. Har du glædeligt vinket farvel til det, har du altid brugt det, trods nye musikkilder, eller er du klar til at springe på en ny CD-bølge? Skriv din kommentar herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere