Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Trin for trin-guide: Sådan indsætter du tabeller og fotos i Word

Selvom Word primært er til tekst, kan du sagtens indsætte grafik og tabeller; sågar dine egne fotos. Her viser vi skridt for skridt, hvordan du gør.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De fleste af os opfatter Word som et tekstprogram – det er det også først og fremmest. Men vi ved nok også, at Word kan meget mere end det. For eksempel kan man indsætte tabeller og billeder. Det er bare lige det med at huske præcis, hvordan man gør. Det giver vi en kvikguide til her.

1 I gang med en tabel

Hvis du ønsker at indsætte en tabel, klikker du først på på fanen ”Indsæt” i Båndet, dvs. den menu, som normalt er placeret øverst i et word-dokument. Dernæst vælger du ”Tabel” i gruppen ”Tabeller” til venstre.

Hurtigst og nemmest er det direkte med musen at markere rækker og kolonner under punktet ”Indsæt tabel” øverst i funktionsmenuen. Din tabel vises med det samme i dit Word-dokument der, hvor du nu har sat markøren.

2 Tabellens størrelse og mål

Skal din tabel have bestemte mål, vælger du ”Indsæt tabel” fra funktionsmenuen nævnt under punkt 1. Ud over at vælge antal kolonner og rækker kan du angive tabellens bredde, eller om tabellen skal tilpasse sig siden i dit dokument eller indholdet.

3 Den helt personlige tabel

Vil du have den helt personlige tabel, vælger du ”Tegn tabel”, hvorefter cursoren omdannes til en pen. Du kan nu tegne tabellens indhold af rækker og kolonner og endda tegne celler inden i celler. Fortryder du, kan du med ”Viskelæder” i gruppen ”Tegn” slette dine seneste beslutninger.

4 Tabel direkte fra Excel

Du kan endda indsætte indholdet i et Excel-regneark i dit dokument ved at vælge muligheden i samme funktionsmenu fra gruppen ”Tabeller”. Vælger du ”Hurtige tabeller”, får du vist en række muligheder for præ-designede tabeller. Det kan være alt fra kalendere til tabulerede lister.

5 Indsæt billeder

Word giver også mulighed for at indsætte billeder og ikoner, hvis dit dokument skal have lidt ekstra kulør. Vælg fanen ”Indsæt” i topbåndet, derefter ”Illustrationer”. Under ”Billeder” kan du indsætte fotos fra din pc eller fra en tilknyttet enhed, mens ”Ikoner” og ”Figurer” giver adgang til flere kategorier af blandt andet tegninger, fotos og ikoner.

Vælg din illustration, klik på den blå knap ”Indsæt”, og billedet dukker op i dit Word-dokument der, hvor din markør står. Her har vi valgt illustrationen af et plaster. Klik på feltet omkring illustrationen, og vælg pilen foroven for at rotere. Vælg feltet ”Layoutindstillinger” til højre for at lave tekstomløb, det vil sige figursats, som smyger sig om illustrationen.

6 Smart kunst og diagrammer

Du kan også med menupunkterne Indsæt > Illustrationer få adgang til smartart og diagrammer. Førstnævnte kan være tælletræer, hvor du udfylder felterne, mens diagrammer kan være en ”lagkage”, det vil sige et cirkeldiagram udfyldt af data fra et Excel-ark. Selve arket åbner automatisk over diagrammet, så Word og Excel arbejder her gnidningsløst sammen.