Af Redaktionen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Chromebook’en er den lidt aparte, måske lidt smarte lillebror til den bærbare Windows-computer. Her bliver høj ydeevne byttet ud med høj mobilitet og brugervenlighed.
Denne bærbare pc er et populært valg, når kommunerne skal købe hardware til de lokale kommuneskoler, selvom der er lidt ugler i mosen i øjeblikket, efter at en retsafgørelse for leden satte spørgsmålstegn ved, om Google Workspace i skolesammenhæng lever op til GDPR-reglerne.
Skolerne kan lide Chromebooks, blandt andet fordi de ikke kan fyldes op med alskens software-skrald – især ikke de populære spil. Hele Chromebook-miljøet, som Google jo står bag, er også nemt at administrere, og det har høj sikkerhed.
Det skyldes ikke kun, at hackerne ikke interesserer sig så meget for Chrome-systemet som for Windows-storebroderen, men også at Google har gjort et godt stykke arbejde for at skabe en tårnhøj borgmur omkring Chromebook-landskabet.
Chromebooks er en overkommelig mulighed for at udføre grundlæggende opgaver som tekstbehandling og web-browsing. Selvom Chromebooks kan blive foragtet af teknologi-nørder, er miljøet nået langt siden lanceringen i 2011.
Hurtigere, enklere, sikrere
Google beskriver nutidens ChromeOS-bærbare computere som ”hurtige, enkle og sikre” med indbygget virusbeskyttelse og effektiv cloud-baseret lagring til filer og brugerdata.
Så hvordan gør moderne Chromebooks sig i sammenligning med deres Windows-modstykker? Her tester vi tre aktuelle Chromebooks på markedet, så du har et sammenligningsgrundlag.
Her er plusserne
Skal du købe dem? Et godt argument for et rungende ja er, at du ofte kan finde Chromebooks til nedsat pris i de store elektroniksuper-markeder. Det er nemlig ikke her, det store Chromebook-volumen ligger, og så brænder forretningerne nogle gange inde med maskinerne.
Et andet plus har vi berørt: sikkerheden. Du skal ikke være helt så nervøs for at blive hacket som ude i virkelighedens brølende Windows-trafik.
Dertil kommer, at du altid gemmer i skyen, så du har nem adgang til dine filer uanset, hvilken computer du logger ind på. Du kan køre alt dit arbejde simpelt og velordnet i Google Workspace.
Her er minusserne
På minussiden er der dog også en række tungtvejende argumenter. Det første og største er vel egentlig, at du ikke har adgang til det store udvalg af software, som Windows-verdenen tilbyder.
Det gælder også gaming-programmer (og Chromebooks er som regel ikke stærke nok til seriøs gaming). Dertil kommer, at du skal være online for at kunne gemme i skyen og køre de online-applikationer, som er en stor del af Chrome-miljøet.
Men altså: Er din computer blot en port til internettet og skybaserede programmer, lidt tekstbehandling og regnearksarbejde, så findes der vel næppe nogen grund til ikke at købe en Chromebook, hvis prisen er i orden.
Læs testene af de tre Chromebooks her: