Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Chromebooks får en uppercut – salget er halveret

Det globale marked for Chromebooks er skåret midt over. Salget faldt i andet kvartal med eksorbitante 51,4 procent. Det sker samtidig med en voksende modstand med Chrome-miljøet i skolesystemer.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Køberne flygter tilsyneladende fra Chromebooks. Ifølge analysevirksomheden IDC gik salget af de ChromeOS-baserede bærbare tilbage med ikke mindre end 51,4 procent i andet kvartal sammenlignet med den tilsvarende periode i fjor.

Chromebooks dominerede i forvejen ikke laptop-markedet. Kun 6 millioner enheder blev der solgt i hele verden i kvartalet. Men Chrome-miljøet har været populært i skolesystemer overalt i verden, også i den danske folkeskole, fordi det er nemt at vedligeholde Chromebooks, miljøet er velegnet til onlineundervisning, og man kan indkøbe prisbillige Chromebooks.

Begrænsninger i softwareudvalg

Dermed ikke sagt, at eleverne elsker Chromebooks. Hvem har set en studerende på en videregående uddannelse af egen drift købe en Chrome OS-baseret computer, selvom han er blevet præget af Chromebooks i sin skoletid? De begrænsninger med hensyn til funktionalitet og softwareudvalg, som Chromebooks har, betyder imidlertid ikke så meget for grundskolernes behov.

IDC gætter ikke på årsagen til tilbagegangen. Men det kan selvfølgelig tænkes, at det blandt andet skyldes udfordringer i det europæiske skolesystemer for Google Workspace.

Mange steder i Europa – også i Danmark – er Google Workspace kommet i modvind, fordi der stilles spørgsmålstegn ved, om platformen overholder de eksisterende privatlivsregler. Det gælder også i Danmark, hvor Datatilsynet for nylig påbød Helsingør kommune ikke at benytte Google Workspace, før kommunen kunne dokumentere, at platformen overholder GDPR-reglerne. Den afgørelse kan gå hen og blive enden på Chromebooks og Google Workspace i det danske grundskolesystem.

Et mættet marked

Nogle iagttagere vurderer også, at tilbagegangen i salget af Chromebooks skyldes det ekstra store salg i forbindelse med coronapandemien, hvor behovet for at kunne blive undervist hjemmefra pludselig blev mere aktuelt end nogensinde overalt i verden – et behov, der nu ikke længere er så stort. Markedet skulle ganske simpelt være mættet.

Uanset hvad årsagen er, bevarer IDC optimismen, når analysevirksomheden ser på fremtiden for Chromebooks.

"Selvom Chromebook-leverancerne er faldet i de seneste kvartaler, er der stadig muligheder, da pandemien har medført positive ændringer i Chrome-adoptionen," siger Jitesh Ubrani, forskningschef for IDC's Mobility and Consumer Device Trackers, og han tilføjer:

"Behovet for fjernundervisning accelererede skolernes planer om at nå et forhold på 1:1 for pc'er til elever, og dette forhold vil sandsynligvis fortsætte med at holde i fremtiden. Også selvom pc-leverancerne falder i andre kategorier, vil Chrome fortsætte på et højt niveau."

De største producenter

Hvilke leverandører dominerer så i det vigende, aktuelle marked?

Dell ligger i andet kvartal på den globale førsteplads med 25,5 procent markedsandel, fulgt af Acer med 22,7 procent, Lenovo med 19,4 procent, HP med 15,6 procent og Samsung med 6,2 procent – ifølge IDC.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere