Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ikonisk Neumann-mikrofon bliver genudgivet til heftig pris

I mere end 70 år har Neumann M 49 været i toppen af favoritlisten hos producere verden over. Nu annoncerer Neumann en genudgivelse af den legendariske mikrofon M 49.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lige siden introduktionen i 1951 har M 49 været betragtet som en studiemikrofon i særklasse. Med dens fjernstyrede polære mønstre, revolutionerede den studieteknologien, og dens silkebløde lyd har prydet utallige optagelser, fra cool jazz fra 1950'erne til nutidens hitlister.

Som resultat heraf er M 49 en yderst efterspurgt mikrofon, ikke kun blandt samlere, men også som et uundværligt indspilningsværktøj. Den digitale tidsalder har blot medvirket til, at mikrofonens karakterfulde lyd er blevet endnu mere eftertragtet.

Snart kan enhver producer erhverve sig et spritnyt eksemplar for Neumann har netop annonceret en genudgivelse af M 49.

Autentisk rekreation

Den nye M 49 V er skabt efter de originale specifikationer og designtegninger fra Neumanns arkiv. Den bruger samme kredsløb som den sidste af de oprindelige modeller, som samtidig er den historisk mest populære version, M 49 c, men med mere støjsvage, specialudvalgte mini-rør.

“I vores tests, har ikke engang anerkendte mikrofoneksperter kunne høre forskel i lyden,” forklarer Portfolio Manager, Sebastian Schmitz.

“I klang og dynamik er M 49 V identisk med en original M 49 i perfekt stand. Kredsløb og akustisk design er direkte videreført fra M 49 c. Og den vigtigste komponent, den klassiske K 49 stormembram kapsel, er produceret af Neumann uden ændringer siden 1950erne”. fortæller han.

Variabelt optagemønster

Små forbedringer er der dog. Enheden der styrer mikrofonens optagemønster, tilpasser sig nu strømspændingen fra lysnettet. Og i stedet for den klassiske bayonet-tilslutning kommer M 49 V med en RF-tilslutning som på broadcast-versionen M249. Den nye model kan desuden konfigureres via eksterne switches, enten som tilvalg eller som eftersalg hos Neumann Service.

Det infrasoniske filter, som beskytter BV11 output-transformeren fra uønsket forvrængning kan sænkes fra 30 Hz til 12 Hz. Så bliver frekvensgangen som tidlige M 49-modeller, op til 1957.

Som den historiske  M 49 b model variant, kan M 49 V indstilles til fast kardioid optagemønster. Det forbedrer signal-til-støj-forholdet med omkring 3 dB. Denne mulighed kan være nyttig, hvis M 49 V kun bruges i kardioid-tilstand, eksempelvis til sang eller tale.

Selv med tre specialtrænede teknikere til at håndbygge mikrofonerne, kan der produceres blot cirka 25 styks om måneden. Man må derfor væbne sig med tålmodighed, hvis man har set sig lun på en af de nye M 49 V-modeller. Prisen er 8,495 euro, hvilket svarer til 63.200 kroner. Trods den heftige pris var der dog allerede bestilt mere end 200 mikrofoner, mindre end 48 timer efter annonceringen.

Neumann M 49 V leveres i et sæt med fjernstyring til mønsterkontrol, mikrofonkabel samt den klassiske "yoke"holder, i en håndbygget æske.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere