Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Z Fold4: Fuldfed foldbar med kvalitetskameraer

Samsungs flagskib inden for foldbare mobiler er forbedret og finpoleret, så der stort set ingen knaster er at spore længere. Især opgraderinger på kamera og software giver oplevelsen et ekstra nøk.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er allerede et par generationer, siden vi sad med fornemmelsen af, at nu sad den i skabet. Samsung havde fundet en formel for den foldbare mobil, der var holdbar (bogstaveligt talt).

Med sidste års styrkede design (IP-certificering og stærkere aluminium) samt understøttelse af S-Pen blev den blot endnu stærkere. Den nye Fold har således et solidt fundament at bygge på. Derfor virker det fornuftigt, at Samsung ikke har vovet sig ud i drastiske forandringer. Man har bibeholdt det, der fungerede, og forbedret dér, hvor der var plads til det.

Tyndere og lettere

Designet lægger sig tæt op ad forgængeren. Havde vi ikke vist det, havde vi antaget, at skærmformaterne var identiske, men begge skærme, både den ydre og den indre, har fået lidt ekstra i bredden. Hvad man tydeligere bemærker, er, at Fold er blevet tyndere. I udfoldet tilstand er den imponerende slank, mens den i sammenfoldet stand ikke længere føles så meget som en klods som tidligere. Vægten er reduceret til 263 gram, Dermed er den faktisk ikke meget tungere end den største iPhone og lidt nemmere at have i lommen i kraft af det smallere design.

Der er sket andre småoptimeringer hist og her. Hængslet er blevet en anelse slankere, det "usynlige" selfiekamera på den store skærm er blevet lidt mere usynligt, dog fortsat ikke helt usynligt, og så er glasoverfladerne, både foran og bagtil opgraderet til det nye Gorilla Glass Victus+, så man er sikret den største modstandsdygtighed overfor ridser og skrammer.

De to skærmdele lukker dog fortsat ikke helt tæt. Der er derfor en tendens til, at den store inderskærm er støvet, når man folder den ud efter at have haft mobilen i lommen. Her er stadig plads til forbedring.

Udover den ekstra vidde, som vi især værdsætter på frontskærmen, der nu har et 23,1:9-format, er der ikke sket det store med skærmteknologien. Men der er så til gengæld heller ikke så meget mere, man kan ønske sig, når begge skærme har Dynamic Amoled 2X-teknologi, 120Hz opdatering samt HDR10+ og 1200 nits lysstyrke på den store inderskærm. Det er enormt farvestærke og kontrastrige skærme begge to.

Fuld fart på

Processoren er det bedste fra Qualcomm, den helt nye Snapdragon 8+ Gen 1, som sikrer kræfter i den bedste klasse.

Især på grafik sparker den til, sammenlignet med forgængeren Snapdragon 8 Gen 1. Vores benchmarks herunder:

Ligesom i sidste års model er der 12 GB ram, mens mulighederne for lagerkapacitet er udvidet med en 1 TB-version.

Batterikapaciteten er der ikke ændret på. Det 4400 mAh store batteri får dig snildt igennem en dag med blandede gøremål, mens 25 W opladning sikrer en fuldt opladt mobil på times tid. Trådløs opladning kan ske ved 15 W, og ønsker du at oplade andre enheder trådløst ved at lægge dem på bagsiden af Fold4 sker det ved 4,5 W.

Kamera i topklasse

Kameraerne har fået en overhaling over hele linjen. Fold4 har mere eller mindre overtaget kameraerne fra Galaxy S22. Du får således adgang til noget af den fineste fototeknologi fra Samsung, dog uden de ekstreme features fra flagskibet S22 Ultra. Hovedkameraet har en lysstærk sensor med 50 MP, stor blænde, IOS og Dual Pixel AF. Det suppleres af et 10 MP-telekamera med 3x optisk zoom, OIS og PDAF samt et 12 MP-vidvinkel med 123 graders synsfelt. Video kan skydes i 4K/60fps.

På fronten er der et 10 MP-selfiekamera, og skjult under den store skærm sidder der et 4 MP-kamera, der er opgraderet betydeligt. Så meget at det nu faktisk er i stand til at skyde anstændige selfies, om end knap så gode som dem fra frontkameraet og slet ikke så gode, som dem du får, hvis du anvender hovedkameraet til selfies. Det er muligt ved at folde mobilen ud og bruge frontskærmen som spejl, mens du skyder dit selvportræt med bagsidens stærke kameraer.

Så får du en selfie. der får dig til at funkle med stærke, naturtro farver og imponerende lysstyrke. Selv under ekstra svage lysforhold får kameraet flotte resultater i kassen. Vi ville gerne have byttet en smule af lysstyrken for lidt mere kontrast, men her snakker vi petitesser. Der er grundlæggende tale om et mobilkamera i topklassen. I direkte sammenligning med Galaxy S22 Ultra er der ingen nævneværdig forskel at se i den basale billedkvalitet.

Telekameraet følger rigtig godt med hovedkameraet og kan udvide sin zoom på til 30x med Samsungs Space Zoom-teknologi, der anvender kunstig intelligens til at optimere kvaliteten.

30x Space Zoom på Fold4.

Vidvinkelkameraet gør det også godt, selvom fraværet af optisk billedstabilisering gør det lidt mere sårbart overfor rystelser og dårlige lysforhold.

På features finder man få kameraer, der er så velforsynede som Samsungs, og i Fold4 får du glæde af stort set alle de funktioner, der hører topmodellerne til, inklusive ny-introducerede videofeatures som Stående Video, der skaber en flot dybdevirkning med slørede baggrunde og automatisk indramning, som sørger for at holde personer inden for rammen.

Dertil kommer unikke features, som du kun finder på Fold4. Features som udnytter det foldbare design. Ud over muligheden for at skyde selfies med det stærke hovedkamera, som har fået en dedikeret menu på frontskærmen, kan du bøje mobilen halvt og anvende den som et opretstående kamera med sit eget stativ. Det giver muligheder som en almindelig mobil ikke tilbyder. På den måde sikres ikke blot ultrastabile videooptagelser, som hvis du havde en tripod monteret. Det giver dig også enestående kontrol med kameraet, da du får et stort, uforstyrret kamerabillede i den øverste del af displayet og rig plads til både kontrolknapper og billedarkiv i den nederste. Det samme gælder, når du vil efterredigere billeder. Så har du dit foto i stort format i toppen og redigeringsværktøjerne i den nederste skærmdel.

Udnytter folden til fulde

Samsung har således lagt et stort arbejde i at udnytte det foldbare format, og med Fold4 er man kommet et stort skridt videre. De knaster man tidligere kunne påpege er høvlet bort, så oplevelsen føles afrundet og fuldendt.

Går du på Facebook eller Instagram via den store skærm, er der ikke længere uheldige formateringer og skaleringer. I stedet får man et interface skræddersyet til formatet. I Facebook udnyttes skærmbilledets bredde med genveje ude i siden. Instagram er fortsat mindre fleksibel (appen kan eksempelvis ikke køre side om side med andre), men kan nu vises i fuld skærm, så man ikke længere er stramt bundet til mediets aflange format med spildplads i siderne til følge.

Fold4 er den første enhed, der kører på Android 12L, en særlig version af Googles styresystem, skabt til store skærme og foldbare enheder. Det betyder blandt andet, at man i Google-apps, herunder Chrome og Gmail, kan kopiere og indsætte links, fotos og andet indhold blot ved at trække det fra den ene til den anden.

Også i produktivitet-apps som Outlook og resten af Office-pakken udnyttes formatet optimalt ved eksempelvis at fordele indbakke og beskedvindue på hver side af den store skærm. Det er resultaterne af tæt samarbejde med Microsoft.

De fleste andre apps kan afvikles i Flex-tilstand, når man aktiverer den under indstillinger. Når man bukker mobilen vil man så få indholdet op i øverste del og et skræddersyet kontrolpanel i nederste. I underholdningsapps er det ret smart, da man så har en lille touch-fjernbetjening i bunden, der gør det nemt at navigere i indholdet.

Kombineret med en opdateret brugerflade, der gør det langt nemmere at springe mellem sine foretrukne apps, køre flere vinduer side om side og multitaske på anden vis, føles Fold4 nu som et gennemarbejdet værktøj, der udnytter hvad det særlige format giver af muligheder.

Når man dertil lægger muligheden for at anvende en S-Pen som skrive- og tegneredskab udgør den et mobilt produktivitetsredskab ulig noget andet. Der findes simpelthen ikke noget andet som Fold4 lige nu.

Og er den så de 14.000 kroner værd? Det vil helt afhænge af, om du kommer til at udnytte de særlige egenskaber den tilbyder. Er det tilfældet, synes vi ikke, prisen er urimelig. Den største iPhone koster det samme, og Fold4 må i den grad siges at udgøre et interessant alternativ med en helt ny dimension af muligheder.

Her er Samsungs oversigt over Fold4's specifikationer


Galaxy Z Fold4
Skærm Hovedskærm 7.6-inch QXGA+*
Dynamic AMOLED 2X
Infinity Flex Display (2176 x 1812, 21.6:18)
120Hz adaptive refresh rate (1~120Hz)* Målt diagonalt er Galaxy Z Fold4's hovedskærm 7,6" i det fulde rektangel og 7,4" med hensyn til de afrundede hjørner; det faktiske synlige område er mindre på grund af de afrundede hjørner.
Frontskærm 6.2-inch HD+
Dynamic AMOLED 2X Display(2316 x 904, 23.1:9)120Hz adaptive refresh rate (48~120Hz)* Målt diagonalt er Galaxy Z Fold4's skærmstørrelse 6,2" i et fuldt rektangel og 6,1" med de afrundede hjørner. Det faktiske synlige område er mindre på grund af de afrundede hjørner og kamerahullet.
Dimensioner & vægt Foldet 67.1 x 155.1 x 15.8mm(Hinge) ~ 14.2mm(Sagging)
Foldet ud 130.1 x 155.1 x 6.3mm
Vægt 263g
Kamera Frontkamera 10MP Selfie Camera

F2.2, Pixel size: 1.22μm, FOV: 85˚

Kameraet under skærmen 4MP Under Display Camera
F1.8, Pixel size: 2.0μm, FOV: 80˚
Bagerste triple kamera 12MP Ultra Wide Camera
F2.2, Pixel size: 1.12μm, FOV: 123˚50MP Wide-angle Camera
Dual Pixel AF, OIS, F1.8, Pixel size: 1.0μm, FOV: 85˚10MP Telephoto Camera
PDAF, F2.4, OIS, Pixel size: 1.0μm, FOV: 36˚*30X Space Zoom omfatter 3x optisk zoom og 30x digital zoom med AI Super Resolution-teknologi. Hvis du zoomer ind over 3x, kan det medføre en vis billedforringelse
AP 4㎚ Octa-Core Processor
Hukommelse 12GB RAM med 512GB intern hukommelse
12GB RAM med 256GB intern hukommelse

* Tilgængeligheden kan variere alt efter marked eller kanal. Den faktiske lagerplads kan variere alt efter marked, model, filstørrelse og format.
Batteri 4,400mAh (typical) dual battery*

* Typisk værdi testet under laboratoriebetingelser af tredjepart. Typisk værdi er den anslåede gennemsnitsværdi under hensyntagen til afvigelsen i batterikapacitet blandt de batteriprøver, der er testet i henhold til IEC 61960-standarden. Den nominelle (mindste) kapacitet er 4275 mAh. Den faktiske batterilevetid kan variere afhængigt af netværksmiljø, brugsmønstre og andre faktorer.

Opladning Superhurtig opladning*: Op til 50% opladning på omkring 30 minutter med 25W adapter ** eller højere
Fast wireless charging 2.0***
Wireless PowerShare*****Ladning via kabel kompatibel med QC2.0 og AFC. Resultater fra interne Samsung-laboratorietests, udført med 25 W rejseadapter, mens den har 0 % strøm tilbage, med alle tjenester, funktioner og skærmen slået fra. Den faktiske opladningshastighed kan variere afhængigt af den faktiske brug, opladningsforhold og andre faktorer. **25W strømadapter sælges separat. Brug kun Samsung-godkendte opladere og kabler.**25W strømadapter sælges separat.***Trådløs opladning kompatibel med WPC****Wireless PowerShare er begrænset til smartphones fra Samsung eller andre mærker med WPC Qi trådløs opladning, f.eks. Galaxy Z Fold4, Z Flip4, S22-serien, Z Fold3 5G, Z Flip3 5G, S21 FE 5G, S21-serien, Z Fold2, Note20-serien, S20-serien, Z Flip, Note10-serien, S10-serien, S9-serien, S8-serien, S7-serien, S6-serien, Note9, Note8, Note FE, Note5, og wearables som Galaxy Buds2 Pro, Buds2, Buds2, Buds Pro, Buds Live, Watch5, Watch5 Pro, Watch4, Watch4 Classic, Watch3, Watch Active2, Watch Active, Gear Sport, Gear S3, Galaxy Watch og Galaxy Buds. Fungerer muligvis ikke med visse former for tilbehør, covers eller enheder af andre mærker. Kan påvirke modtagelse af opkald eller datatjenester, afhængigt af dit netværksmiljø.
Vandafvisende IPX8

*IPX8 er baseret på testbetingelser for nedsænkning i op til 1,5 meter ferskvand i op til 30 minutter. Anbefales ikke til brug på stranden eller i poolen. Ikke støvafvisende.

OS Android 12L
One UI 4.1.1
Netværk og forbindelse 5G*, LTE**, Wi-Fi 6E*** 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth® v5.2

*5G-tjenester understøttes kun på steder, hvor 5G-netværket er aktiveret. Kræver optimal 5G-forbindelse. Den faktiske hastighed kan variere afhængigt af marked, operatør og brugermiljø.

**LTE-modellens tilgængelighed varierer alt efter land og operatør. Den faktiske hastighed kan variere afhængigt af marked, operatør og brugermiljø.

***Wi-Fi 6E-netværkets tilgængelighed kan variere afhængigt af marked, netværksudbyder og brugermiljø. Kræver optimal forbindelse. Kræver en Wi-Fi-6E-router.

Sensorer Capacitive Fingerprint sensor (side), Accelerometer, Barometer, Gyro sensor, Geomagnetic sensor, Hall sensor, Proximity sensor, Light sensor
Sikkerhed Samsung Knox, Samsung Knox Vault
SIM Card Op til to Nano SIM-kort* og et eSIM**

*SIM-kort sælges separat. Tilgængeligheden kan variere afhængigt af marked og operatør.

**eSIM-tilgængeligheden kan variere afhængigt af softwareversion, region og udbyder. Kontroller med din operatør, om dit mobilnetværksabonnement understøtter eSIM.

Farver Graygreen, Phantom Black, Beige
[Samsung.com eksklusivt] Burgundy* Tilgængeligheden kan variere fra marked til marked.