Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu rammer flere kriser skyen: Cloud-priserne på himmelflugt

Stigende priser på el og arbejdskraft plus mangel på chips sender priserne på cloud-løsninger i vejret. Lige nu stigninger på 25-50 procent ikke usædvanlige. Der er dog håb forude.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der bliver raslet med prissablen hos mange cloud-udbydere, ikke mindst hos giganter som Google og Amazon. Voldsomme prisstigningerne kommer efter mange års konstante prisfald i skyen, så for mange kunder er den nye udvikling noget af en chokkur.

Ifølge to cloud-specialister fra selskabet Veeam trækker flere faktorer priserne i samme uheldige retning. Et er strømprisen, som er eksploderet, men der er også andre grunde til den nye udvikling: mangel på chips og stigende udgifter til arbejdskraft.

AOD PRO har talt med Dave Russell, vice president for enterprisestrategi, og Rick Vanover, senior director for produktstrategi.

”En af de signifikante faktorer i forbindelse med prisstigningerne på cloud-løsninger er manglen på halvledere. Det gælder på tværs af alle sektorer og er ikke begrænset til it. Vi ser det både i bilindustrien og hos dem, der producerer hårde hvidevarer,” pointerer Dave Russell over for AOD PRO.

25-50 procent op

Han bekræfter også overfor AOD PRO, at prisstigninger på mellem 25 og 50 procent fra visse cloud-udbydere slet ikke er overdrevet.

”Absolut ikke. Vi ser at både priser til infrastruktur og arbejdskraft stiger, og det smitter af på priserne hos cloud-udbyderne,” siger Dave Russell.

Han fremhæver også, at vi gennem længere tid har set cloud service-udbydere der opererer med meget lave marginaler og måske endda med små tab på deres priser. Alt sammen i forsøget på at tiltrække nye kunder.

”Det gælder ikke mindst de sidste to et halvt år med pandemien, hvor vi har set en signifikant accept og brug af cloud-løsninger,” mener Dave Russell.

Holder fast i cloud-løsninger

Men selvom vi kan se frem til markante stigninger på løsninger til skyen, så maner Dave Russell og Rick Vanover til besindighed. De mener stadig, at skyen er et godt og prisfornuftigt alternativ til lokale installationer. Samtidig vurderer de, at der kan være modeller, cloud-udbyderne kan benytte, som vil forhindre de helt store prisstigninger.

”Priserne vil stige både i skyen og on-prem. Så chipmanglen vil næppe få virksomheder til at skifte tilbage til lokale installationer,” fremhæver Dave Russell.

Samtidig siger han dog også, at virksomhederne nok skal til at indse, at der ikke bliver den store prisforskel på driften af lokale løsninger og dem, der findes i skyen.

”Samtidig er der mange, for eksempel i forsyningskæden, der vil være kede af at gå tilbage (til lokale løsninger, red.). Vi hører fra nogle af vores service-udbydere i Canada, at de ikke kan udvide, hvis løsningerne ligger on-prem, så de vil holde fast i skyen,” pointerer Dave Russell.

Det kan modvirke prisstigninger

AOD PRO spurgte Dave Russell, hvad små og mellemstore danske virksomheder, der i høj grad er afhængige af cloud-tjenester skal gøre her og nu.

Han mener at de på kort sigt har ganske få muligheder. For priserne vil stige både i skyen og on-prem. Men samtidig vejrer han morgenluft.

”Priserne på lokale løsninger vil antageligvis stige mere end dem i skyen, hvilket vil være med til at fastholde virksomheder i skyen. Men her hos Veeam har vi lige talt med en infrastrukturpartner, og han mener ikke, at priserne på lagerkapacitet og computerkraft bliver en udfordring, siger Dave Russell og fortsætter:

”Vores partner vurderer, at cloud-udbyderne kan ændre prisstrukturen, så for eksempel API-kald bliver billigere, og derved kan de samlede cloud-infrastrukturudgifter normaliseres. Men det vil naturligvis være forskelligt fra cloududbyder til cloududbyder.”

Så på trods af prisstigninger forventer Veeam ikke, at adoptionen af skyen vil stoppe op.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Velkommen til IAM Festival 2023

Den 19. januar slår ICY Security dørene op til IAM Festival 2023. Her kan du bl.a. møde Chris Nørregaard, der sammen med sit team i Kolding Kommune har lagt fundamentet til et nyt IGA-hus. Katja Schou Hansen fortæller om den IAM-rejse, som Tryg Forsikring har været på og fortsat har store forventninger til.

19. januar 2023 | Læs mere