Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Brancheforening i hård kritik: Virksomhederne har trykket på slumreknappen

Brancheforeningen IT-Branchen er ude med kritik oven på Danmarks Statistiks nye rapport om it i erhvervslivet. Der bliver flere og flere brud på it-sikkerheden, men det får ikke virksomhederne til at vågne op.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Virksomhedernes sikkerhedsindsats står faretruende i stampe, lyder det fra IT-Branchen. 26 procent af alle danske virksomheder har oplevet brud på it-sikkerheden. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik, der netop har offentliggjort rapporten It i virksomheder 2022.

Blandt de større danske virksomheder med over 250 ansatte, har hele 55 procent været udsat for brud på it-sikkerheden.

"Selvom antallet af virksomheder, der rammes af sofistikerede cyberangreb er stigende, og alle alarmklokker burde ringe, så er det, som om danske virksomheder bare har trykket på snooze-knappen og vendt sig om på den anden side," siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Her er en række af nøgletallene fra rapporten vedrørende sikkerhed:


Alle virksomheder (mindst 10 ansatte) 2019 2020 2021 2022
Implementeret én eller flere typer it-sikkerhedsmæssige foranstaltninger 97 98 97 98
Har stærke adgangskoder til autentificering 83 85 83 85
Har systematisk opdatering af software (inkl. styresystemer) 88 90 87 89
Har backup af data til en alternativ geografisk placering (inkl. cloud) 85 83 81 91
Har adgangskontrol til virksomhedens netværk 85 85 86 86
Har VPN (virtuelt privat netværk) 62 66 65 66
Foretager lagring af logfiler 60 62 64 68
Foretager risikoanalyse 49 53 55 55
Foretager tests af It-sikkerhed 49 49 50 50

"Det er bekymrende, at virksomhederne ikke tager it-sikkerheden mere seriøst, og at der måske skal et decideret wake-up call til, hvor de selv bliver lagt ned af et ransomware-angreb, før de får investeret i de nødvendige sikkerhedsløsninger. Det er en farlig chance at tage. Specielt når man ved, hvor dyrt det kan være for virksomheder at være lukket ned," udtaler Mette Lundberg.

30 millioner kroner i snit

Seneste Data Breach-rapport fra IBM anslår, at et nedbrud i gennemsnit koster virksomhederne over 30 millioner kroner, påpeger brancheforeningen.

”Dog ser det ud, som om de mange ransomware-angreb har lært virksomheder at tage back-up. For det er det eneste, der stiger markant i forhold til sidste år,” slutter Mette Lundberg.

Læs hele rapporten It i virksomheder 2022 fra Danmarks Statistik.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere