Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu udgives den første miljøvenlige vinylplade, skabt af bioplastik

Michael Stipe er den første kunstner, der udgiver en vinylplade skabt af organisk bioplastik, som forurener langt mindre end den PVC, der ellers anvendes.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At kalde den en vinylplade er faktisk helt forkert. Hele pointen er nemlig, at den nye plade ikke er skabt af poly-vinyl-chlorid, som traditionelt er det materiale man presser plader i. Det er, ifølge Greempeace, blandt de mest miljøskadelig materialer overhovedet. PVC-produktionen udleder giftige gasser og klorin-baserede kemikalier, som hober sig op i vandet, i luften og i fødekæder, fortæller miljøorganisationen.

Så undskyld, herfra bruger vi betegnelsen grammofonplade.

En mere bæredygtig musikindustri

Vinylpladens store comeback de senere år har, grundet mediets forurenende produktion, bidraget til stigende klimabelastning og samtidig startet en desperat jagt på PVC hos pladeselskaberne. En jagt der har gjort, at man tyer til tvivlsomme leverandører for at skaffe sig materialet. Ifølge forfatteren Kyle Devine, som har skrevet bogen "Decomposed" om musikindustriens miljøpåvirkning, stammer 90 procent af alle amerikansk producerede vinyler siden 2015 fra en thailandsk fabrik, der hælder det stærkt forurenende affaldsmateriale direkte ud i Bangkok-floden.

Den britiske organisation Evolution Music, som kæmper for en mere bæredygtig musikindustri, satte sig for at udvikle en grammofonplade uden de skadelige materialer. Efter næsten fem års udviklingsarbejde har det resulteret i en plade af bioplastik, hovedsageligt bestående af sukker og stivelsesmiddel.

Den første kunstner, der får lov at udgive en plade i det nye materiale er Michael Stipe, sanger i et af 80'erne og 90'ernes helt store rockbands, REM. Stipe har selv beskæftiget sig aktivt med klimaproblematikken og ser udgivelsen af nummeret "Future If Future" som en unik mulighed for at skubbe mod en positiv udvikling i musikindustrien.

“I’m thrilled to be working with EarthPercent and Evolution Music on this release, imagining positive innovation through action,” siger Stipe i en bekendtgørelse. “Simply showing that this type of solution-based project is possible opens pathways to a brighter future.”

Det er lydtroldmanden, Brian Eno, der har produceret nummeret. I næste måned udgiver Eno selv en soloplade med titlen FOREVERANDEVERNOMORE, som har fokus på klimakrisen.

Her en bid af Michael Stipes nummer fra den nye bioplastik-plade, her:

https://www.youtube.com/watch?v=OtIVcjHvBPM&t=8s
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere