Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu udgives den første miljøvenlige vinylplade, skabt af bioplastik

Michael Stipe er den første kunstner, der udgiver en vinylplade skabt af organisk bioplastik, som forurener langt mindre end den PVC, der ellers anvendes.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At kalde den en vinylplade er faktisk helt forkert. Hele pointen er nemlig, at den nye plade ikke er skabt af poly-vinyl-chlorid, som traditionelt er det materiale man presser plader i. Det er, ifølge Greempeace, blandt de mest miljøskadelig materialer overhovedet. PVC-produktionen udleder giftige gasser og klorin-baserede kemikalier, som hober sig op i vandet, i luften og i fødekæder, fortæller miljøorganisationen.

Så undskyld, herfra bruger vi betegnelsen grammofonplade.

En mere bæredygtig musikindustri

Vinylpladens store comeback de senere år har, grundet mediets forurenende produktion, bidraget til stigende klimabelastning og samtidig startet en desperat jagt på PVC hos pladeselskaberne. En jagt der har gjort, at man tyer til tvivlsomme leverandører for at skaffe sig materialet. Ifølge forfatteren Kyle Devine, som har skrevet bogen "Decomposed" om musikindustriens miljøpåvirkning, stammer 90 procent af alle amerikansk producerede vinyler siden 2015 fra en thailandsk fabrik, der hælder det stærkt forurenende affaldsmateriale direkte ud i Bangkok-floden.

Den britiske organisation Evolution Music, som kæmper for en mere bæredygtig musikindustri, satte sig for at udvikle en grammofonplade uden de skadelige materialer. Efter næsten fem års udviklingsarbejde har det resulteret i en plade af bioplastik, hovedsageligt bestående af sukker og stivelsesmiddel.

Den første kunstner, der får lov at udgive en plade i det nye materiale er Michael Stipe, sanger i et af 80'erne og 90'ernes helt store rockbands, REM. Stipe har selv beskæftiget sig aktivt med klimaproblematikken og ser udgivelsen af nummeret "Future If Future" som en unik mulighed for at skubbe mod en positiv udvikling i musikindustrien.

“I’m thrilled to be working with EarthPercent and Evolution Music on this release, imagining positive innovation through action,” siger Stipe i en bekendtgørelse. “Simply showing that this type of solution-based project is possible opens pathways to a brighter future.”

Det er lydtroldmanden, Brian Eno, der har produceret nummeret. I næste måned udgiver Eno selv en soloplade med titlen FOREVERANDEVERNOMORE, som har fokus på klimakrisen.

Her en bid af Michael Stipes nummer fra den nye bioplastik-plade, her:

https://www.youtube.com/watch?v=OtIVcjHvBPM&t=8s
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere