Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Watch5 Pro: Et smartwatch til de store eventyr

Samsung Galaxy Watch5 Pro er en fremragende partner til din Android-mobil, som tager hånd om dit digitale liv i stort set alle aspekter, selv når du vover dig ud på dristige sportseventyr.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom de smarte ure har fået flere og mere avancerede sports- og sundhedsfunktioner, er der stadig et skel mellem mobilproducenternes smartwatches og de seriøse sportsure. Med den nye Pro-version af Galaxy Watch5 træder Samsung et skridt længere ind på det territorie, der normalt hører Garmin, Polar m.fl. til.

Uret er af en anden støbning end tidligere modeller. Det massive titaniumkabinet føles klippesolidt. Hvad der skulle kunne tilføre dette blot den mindste skramme har vi svært ved at forestille os. Skærmen er skabt af robust safirglas og nedsænket en anelse, så den er beskyttet mod slag.

Vi testede med den nye D-Buckle-rem, som med en særlig hængselmekanisme sikrer, at uret sidder stramt og stabilt på håndleddet. Sexet er den ikke i den grå version, vi testede, men den fungerer upåklageligt.

Galaxy Watch5 Pro er desuden støvsikkert og vandtæt ned til 50 meter.

Bedre batteri

Det er således et ur, der er gearet til vilde eventyr på bjergtoppen, ødemarksstien, i kajak på fjeldsøen eller på mountainbikeridt i offroad-terræn langt uden for civilisationens rammer.

Derfor giver det fin mening, at man har skrællet finmekanik som den ellers fortrinlige drejeskive, vi har kendt fra Samsungs ure, væk. I stedet kan man køre en finger langs skærmens yderside. Det giver cirka samme resultat i det cirkulært opbyggede menusystem, som siden sidste års modeller har kørt med Google som motor. Et skifte, som har givet mange fordele, men også en enkelt større ulempe – en markant reduceret batterilevetid. Det er forbedret i Galaxy Watch5 Pro. Et stort batteri på 590 mAh sikrer strøm til cirka to dage ved almindelig brug. Ikke ligefrem overvældende. Til gengæld oplader uret ret hurtigt, dog fortsat med en proprietær ladebrik. Standard Qi-opladning duer ikke.

Del og importer ruter

Det der blandt andet skal berettige betegnelsen ”Pro” er understøttelse af GPX, et filformat, der gør det muligt at optage og dele dine ruter med andre samt at importere ruter fra mobilen, så man eksempelvis kan finde vej, når man er helt uden for civilisationens rammer.

Med Track back kan man også til enhver tid finde tilbage igen, uanset hvor man har forvildet sig hen. Galaxy Watch5 Pro er dog stadig lidt begrænset i sin GPX-funktionalitet sammenlignet med nogle af de mest avancerede sportsure, men egenskaben gør ikke desto uret til en værdig kandidat inden for denne kategori.

Omfattende sundhedsmåling

Til tracking af sport og motion får du som sædvanlig et overdådigt udvalg af discipliner, og flere af dem kan uret aktivere selv. Det er dog sundhedsdelen, der imponerer os mest. Her er Samsung blandt de absolut førende.

Der er ikke blot mulighed for detaljerede målinger af hjerte og blodcirkulation i form af pulsmåling, EKG, blodtryk og iltmætning i blodet, men også den unikke "Kropssammensætning", som på få sekunder skaber et overblik over fordelingen af blandt andet muskelmasse, fedt, væske i din krop med angivelse af BMI og BMR, hvilket kan være enormt brugbart for at optimere kost- og motionsvaner.

Dertil kommer stress- og søvnmåling, som er med til at danne et bredere billede af dit helbred. Især søvnmåling er optimeret, så du med letforståelige Sleep Scores får indblik i din søvnkvalitet og via Sleep Coaching-programmer kan optimere søvnrytmer. Ud over registrering af søvnstadier, snorken og iltniveau i blodet indgår inden længe også kropstemperatur som en del af målingerne. I uret er indbygget sensorer til temperaturmåling, men de aktiveres først ved en senere opdatering.

Mængden og kvaliteten af målinger sammen med nemheden i at foretage, forstå og sammenkoble dem til et større billede af din sundhed er ret enestående for Galaxy Watch5-serien.

Gennemført ur med action i årene

Som smartur til hverdagens digitale livsstil lader Galaxy Watch5 Pro heller ikke meget tilbage at ønske. I Android-verdenen fås det i hvert fald ikke bedre. Udvalget af apps og urskiver, integrationen med mobilens indhold og brugervenligheden er i top.'

Vi mangler bare stadig Google Assistant. Appen er klar og endda aktiveret som standard på uret. I testperioden fungerede tjenesten dog ikke på dansk.

Det bliver der sandsynligvis ændret på i en snarlig opdatering. Når det sker, er Galaxy Watch5 Pro et hundrede procent helstøbt smartur og en fremragende partner til din Android-mobil. Det tager hånd om dit digitale liv i stort set alle aspekter, endda selv når du vover dig ud på dristige sportseventyr.

Pris: 3999 kroner i 4G-versionen, som vi har testet. Bluetooth-versionen koster 3499 kroner.