Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Om få timer smadrer et NASA-rumskib ind i en asteroide - se med live

Missionen skal afklare, om man ved at skubbe til en asteroide med stor kraft, kan afværge at den rammer Jorden og forårsager ødelæggelser.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er sket før og det vil ske igen. En asteroide rammer Jorden. Over halvdelen af planetens daværende livsformer, herunder stort set alle dinosaurer, blev udryddet, da en stor asteroide ramte Jorden for cirka 65 millioner år siden. Mindre asteroider har forårsaget lokale ødelæggelser, også i nyere tid.

Men hvad kan vi gøre, når en asteroide har kurs mod Jorden? Vi har set opfindsomme løsninger i Hollywood-film. Virkelighedens (mulige) løsning er faktisk slet ikke så langt fra fiktionens.

NASA afprøver "Armageddon-modellen", som mange vil kunne huske fra Bruce Willis-filmen Armageddon fra 1998.

Metoden går, simpelt fortalt, ud på at smadrer en rumsonde ind i en asteroide. Håbet er, at asteroiden derved vil ændre sin bane, så den flyver forbi Jorden, i stedet for at ramme ind i den.

Bremser asteroiden en anelse

Den asteroide, Nasas rumsonde i nat vil ramme, har heldigvis ikke kurs mod jorden. Dimorphos, som den er døbt, befinder sig 11 millioner kilometer væk fra Jorden.

Dimorphos vurderes at være mellem 120 og 180 meter i diameter og er en lille måne til en anden, større asteroide ved navn Didymos. Sammenstødet forventes at forårsage en lille ændring i Dimorphos hastighed, således at den tid det tager at nå rundt om Didymos forlænges med et par minutter. Ved at måle på den effekt kan forskerne finde ud af, hvor meget det er lykkes at ændre asteroidens bane.

En asteroide af Dimorphos' størrelse vil kunne udslette en storby som København og skade omkringliggende områder, fortæller Line Drube. ph.d. og astrofysiker fra DTU Space til DR Nyheder.

Missionen koster cirka 330 millioner dollars.

Man kan se sammenstødet live i nat, via denne kanal:

https://www.youtube.com/watch?v=4RA8Tfa6Sck
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere