Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Volvos nye elbil fungerer som et energilager på hjul

Med tovejs-opladning vil den nye Volvo EX90 give energien videre til resten af hjemmet eller til mobile enheder, når man er på farten.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi er mange, der forsøger at finde måder, hvorpå vi kan energieffektivisere. Det kan dog være utrolig svært for den enkelte at gennemskue, hvordan man bedst muligt effektiviserer og øger andelen af vedvarende energikilder i den elektricitet man bruger.Volvo Cars tror på, at elbiler med tovejs-opladning kan være svaret på dette.

Med tovejs-opladning vil bilen fungere som et energilager på hjul – for når man oplader bilen derhjemme, vil energien blive videregivet til resten af hjemmet, mens man på farten vil kunne videregive energien til andre devices, såsom et musikanlæg.

Den første Volvo nogensinde med tovejs-opladning

Den kommende fuldelektriske Volvo EX90, som afsløres den 9. november, bliver den første Volvo nogensinde, som hardwareudvikles til tovejs-opladning. EX90 vil dermed have potentialet til at blive en central energikilde i hjemmet, samtidig med at den vil gøre det muligt at effektivisere energiforbruget.

I forlængelse af lanceringen af tovejs-opladning i EX90, vil Volvo Cars-appen udvikles og opdateres med henblik på, at man gennem appen vil kunne se, hvornår efterspørgslen på el er på sit laveste. I sådanne situationer, vil der være mulighed for at gemme den lagrede energi fra bilen til senere brug, for dermed at effektivisere energiforbruget.

"Med Volvo EX90 kan du videregive energi til flere aspekter og devices i din hverdag", siger Head of Electrification Ecosystem, Olivier Loedel. "Du kan udnytte energien på mange måder - fra at lade din elcykel op i hverdagen, til at tilslutte elektrisk kogegrej på din campingtur i weekenden. Du kan endda bruge energien til at forsyne dit hus i de timer, hvor efterspørgslen og prisen på el er på sit højeste”.

Foruden at være i stand til at videregive energi til andre områder i hverdagen, vil bilen også være i stand til at give en hjælpende hånd til en anden kompatibel Volvo bil, ved at videregive noget af opladnings-kapaciteten.

På de markeder som tillader tovejs-opladning, vil hele ladeprocessen være automatisk og udelukkende styret af en intelligent ladefunktionalitet i Volvo Cars-appen. Den bagvedliggende algoritme sørger også for, at man oplader og aflader batteriet på en begrænset måde, så risikoen for batteriforringelse reduceres.

Tovejs-opladning kan understøtte elnettet

Afhængig af det enkelte markeds regler, kan tovejs-opladning også give kunderne mulighed for at understøtte elnettet på flere forskellige måder. Dette kan blandt andet omfatte muligheden for at sælge energi til elnettet i spidsbelastningstider med høj efterspørgsel, eller omvendt købe energi i perioder hvor der er overskud af vedvarende energi. Hvis de fleste biler på vejene i fremtiden har denne funktion, vil der potentielt skabes en større balance i elnettet, samtidig med at energispild fra vedvarende energikilder reduceres på tidspunkter, hvor produktionen overstiger efterspørgslen.

For at konkretisere ovenstående, kan man forestille sig følgende scenarie: Du kommer hjem fra arbejde med masser af energi tilbage i batteriet, som du tidligere på dagen har ladet med billigere og grønnere strøm. Om aftenen, når elpriserne er højere, tilslutter du bilen til elnettet og aflader bilens energi.

"Vi tror på en fremtid, hvor vores kunder kan understøtte elnettet ved hjælp af denne teknologi, da det muliggør en mere effektiv brug af elektricitet i hverdagen," siger Olivier Loedel.

Vi planlægger at tilbyde den hardware, der er nødvendig for at begynde at benytte tovejs-opladning, herunder en avanceret vægboks og et energistyringssystem til hjemmet. Andet tilbehør såsom adapterstik til apparater og kabler til opladning af andre biler vil ligeledes være tilgængeligt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Velkommen til IAM Festival 2023

Den 19. januar slår ICY Security dørene op til IAM Festival 2023. Her kan du bl.a. møde Chris Nørregaard, der sammen med sit team i Kolding Kommune har lagt fundamentet til et nyt IGA-hus. Katja Schou Hansen fortæller om den IAM-rejse, som Tryg Forsikring har været på og fortsat har store forventninger til.

19. januar 2023 | Læs mere