Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

It-branchen bliver presset nu – men andet kvartal satte ny rekord

De Nyeste tal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv viser, at den danske it-branche omsatte, eksporterede og ansatte som aldrig før i andet kvartal, men krisen er begyndt at kradse lidt.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Andet kvartal i år var fantastisk i it-branchen. Den samlede omsætning var på 77,5 milliarder kroner, og aldrig har der aldrig været solgt flere it-løsninger, -udstyr og -konsulentydelser. Omsætningen steg med 10,6 procent i forhold til samme kvartal året før, hvilket svarer til en stigning på 7,4 milliarder kroner.

”Siden 2014 er omsætningen stort set bare vokset og vokset i it-branchen, og det er vi godt tilfredse med. For det viser, at vi som samfund og i erhvervslivet i den grad er i gang med en kæmpe digital omstilling af vores hverdag, så vi står stærkere til fremtiden,” siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i brancheforeningen IT-Branchen.

Fremgang for eksporten

Det var dog ikke kunne de danske kunder, der købte it-løsninger som aldrig før. Også udlandet gjorde i stigende grad brug af dansk ekspertise. Således steg eksporten med 3,2 milliarder kroner til 26,9 milliarder kroner i andet kvartal i år. Det er en stigning på hele 13,5 procent i forhold til samme kvartal året før, og 34,7 procent af it-branchens samlede omsætning kommer nu fra eksport.

Her er it-branchens samlede omsætningstal siden 2009

På et år er der kommet 6385 flere fuldtidsansatte, så der i andet kvartal var 104.872 ansatte i den danske it-branche.

Væksten i lønnen var på 3,0 procent, og den er dermed fladet lidt ud, så den gennemsnitlige månedsløn lå på 52.908 kr.

Mørkere skyer

Men alt er ikke fryd og gammen. For siden andet kvartal er inflationen skudt voldsomt i vejret trukket af især energipriserne.

”Selvom omsætningen fortsætter med at stige, så hører vi også fra flere medlemmer, at især energipriserne og stigende materialepriser presser it-selskabernes omkostninger opad, og det er derfor naturligt, at vi nu ser en opbremsning i lønudviklingen,” udtaler Natasha Friis Saxberg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere