Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Klar til bold med nye OLED-tv’er

VM-tema: Står dit tv til en opgradering, er det en spændende tid at være køber lige nu. OLED-tv’erne har taget et stort spring i år med introduktion af ny teknologi, der løfter kvaliteten betydeligt. Her tester vi spændende 55”-modeller.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Efteråret er højtid for tv-underholdning, hvad enten det gælder film, gaming eller de enorme mængder af spændende serier, der myldrer frem på streamingtjenesterne. I år er fodbold-VM et ekstra plus.

Men oplevelsen er bare ikke den samme, hvis billedkvaliteten ikke er i orden. Så lige nu er det en god tid at overveje, om dit gamle tv står for en opgradering.

Smæk på lyset

Er det tilfældet, er der god grund til at overveje en OLED-model. De svagheder, der hidtil har præget denne skærmteknologi, er tæt på at være elimineret i markedets nyeste modeller. Det viser denne test, hvor vi har kigget på fem nye modeller – på billedet ser du testholdet i gang med de indledende manøvrer.

Over hele linjen er de bedste tv’er forsynet med paneler, der kan yde høj lysstyrke. Det er derfor ikke længere en umulighed at se tv, når dagslyset brager ind gennem vinduerne.

En helt ny teknologi

Du vil kunne anvende de testede modeller under stort set alle forhold. Vi testede både med mørklægning og fuldt oprullede gardiner i dagslys, uden at nogen testdeltagere havde vanskeligheder.

På farvegengivelse har OLED hidtil haltet lidt. Derfor har visse producenter holdt sig til LED-baserede modeller. Herunder Samsung, som dog i år har overrasket med introduktionen af producentens første OLED-tv i umindelige tider. Tv’et har et panel, der anvender Samsungs egen Quantum Dot-teknologi for at tilføre OLED den farvestyrke, der hidtil har manglet. Det er et panel, som andre har taget til sig, herunder Sony. Vi tester begge producenters QD-OLED for at se, hvordan de klarer sig mod traditionelle OLED-tv’er.

Sport og gaming fylder mere og mere i vores tv-vaner. Begge dele stiller krav om skærmhastighed og smidig gengivelse af bevægelser. Det er områder, alle producenter har fokus på. Hurtige opdateringshastigheder, korte responstider og særlige gamingtilstande er således standard for modellerne i testen.


Her finder du testen af alle de tv'er, som testholdet har haft under luppen:

Samsung S95B 55” til 18.999 kroner

LG C2 55” til 14.495 kroner

Panasonic LZ1500 55” til 16.999 kroner

Philips OLED807 55” til 14.990 kroner

Sony A95K 55” til 23.440 kroner


Stortest af tv'er er en del af AODs tema i forbindelse med VM i fodbold. Læs introatiklen til temaet her.