Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Marcus Spike)

Dataeksplosionen gør cloud first til en ineffektiv strategi. Data first er vejen frem ... dikteret af fysiske love

Klumme: Mængden af data fra sensorer, kameraer og alle tænkelige devices er i eksplosiv vækst. Ofte kræver de handling i realtid, og derfor har vi ikke tid, råd og kapacitet til at flytte dem i skyen. Drop cloud first, gå all-in på data-first.  

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

En barsk virkelighed manifesterer sig nu, og den vil indiskutabelt som en naturlov rokke ved de sidste mange års dogme om ”cloud first”.

Vi får en gigantisk dataproduktion fra devices med 5G (6G i horisonten) eller WIFI ud på kanten af vores installationer: Kameraer og sensorer vil overvåge produktion, adfærd og processer, og vi vil knytte disse data tæt til kørende processer.

IoT og Industri 4.0 kommer nu buldrende med stor kraft.

Det sker, fordi rengøringsselskabet monterer sensorer i sæbedispenseren eller i skraldespanden for at optimere sin service. Og fordi produktionsvirksomheden kører med digitale twins af sit setup.

Og fordi vi bruger billeddiagnostik i sundhedssektoren til at identificere positive markører på symptomer, så vi ikke spilder unødig tid hos sundhedspersonale. Og en million andre steder.

Gigantiske datamængder

IDC forudser, at vi på de næste to-tre år vil fordoble antallet af devices fra 50 milliarder til 150 milliarder. 30 procent af dem vil producere data, som indgår i realtidsprocesser.

Lad mig også give et eksempel fra vores egen verden.

Hvert tiende sekund spytter vi en ny server ud af fabrikken.

En del af kvalitetskontrollen består af en række high-speed kameraer, som fotograferer alt indmaden og er fintfølende nok til at se, at en komponent sidder 1/10 millimeter forkert.

Det indikerer en fejl, og serveren bliver automatisk taget ud til kontrol.

Læg dertil at kamerateknologien i vores mobiltelefoner står over for et løft. Samsung forventer om to år at lancere kameraer, der fanger lige så mange detaljer som det menneskelige øje – 576 megapixels. Selv i pakkede formater er dataforbruget eksplosivt.

Samlet set: Gigantiske datamængder, som ikke med fordel kan flyttes til en ekstern cloud.

Vi skal bygge løsninger, som kan behandle data i realtid, hvor de bliver genereret. Selvfølgelig stadig med den nødvendige compliance og med blik for datas anvendelighed andre steder i værdikæden. Enten som ”data” eller som basis for fortsat udvikling af AI-modeller. Eksempelvis swarm learning.

De fysiske love kommer reelt i vejen for ”cloud first” som strategi. Selv om vi har pengene til at konsolidere disse data i et eller flere centrale cloudmiljøer, så går det for langsomt.

Dinosaurer fra datacenter-æraen

Svaret er i stedet det stik modsatte af ”cloud first” – nemlig ”data first”.

Vi skal ikke flytte vores data hen til en given service-kapabilitet – som fx en cloud service. Vi skal flytte vores services hen til vores data. Dér, hvor data opstår, og hvor beslutninger skal træffes i realtid.

Det lyder logisk, men for os, der er vokset op i ”datacenter-æraen”, ligger det ikke lige til et intuitivt spark med højrebenet.

Mange virksomheder har utvivlsomt konsolideret med fordel i skyen.

Men hånden på hjertet er langt de fleste virksomheder maksimalt oppe på 20-30 procent af deres workload ude på public cloud.

De ligger altså i forvejen og afbalancerer, hvad der med fordel lader sig cloudificere.

Den balance bliver igen skubbet, når vi storproducerer data ude på kanten af installationen.

Datamæssig dømmekraft

Hvis man nogen steder har tabt dømmekraften i forhold til compliance, sikkerhed og GDPR på de data, som kører i de store datacentre, så er det forestående boom i data en god anledning til at rydde op.

Hyperscalerne lover at holde styr på clouden som service, men det er virksomheden selv, der har ansvaret for data i clouden.

Vi skal passe på med at miste dømmekraften, blot fordi data huses eksternt. Virksomheden kan ikke skære genvej her.

Håbet er lysegrønt, når man bruger et eksternt datacenter, men ansvaret for data bor alene hos virksomheden selv.

Det gælder også ikke mindst rapportering om bæredygtighed. Feltet er i rivende udvikling, og det er højaktuelt, fordi EU-direktivet – Corporate Sustainability Reporting Directive – formodentlig snart er dansk lov.

Jeg er klar over, at tilhængere af ”cloud first”, måske føler, at man lige er hoppet ombord på ét stort tog. Og så kommer jeg og anbefaler at springe over på et nyt hurtigtkørende et af slagsen.

Omkostningen og volumen af data stiller desværre bare nogle indiskutable krav. Data first.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.