Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Frygter lammende hacker-angreb mod Melodi Grand Prix / Sirene-alarm gik ikke som ventet / Ny gratis AI kan skrive din jobansøgning

Frygter lammende hacker-angreb mod Melodi Grand Prix. Sirene-alarm gik ikke som ventet. Ny gratis AI kan skrive din jobansøgning. Nyt job til Bjarke Alling. Klar med digital cykelfremmekort.

Velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld. Vi udkommer ikke fredag, da det jo er historiens sidste Store Bededag.

Computerworlds morgen-briefing er tilbage i din indbakke igen på mandag. Torsdagens morgen-briefing er sammensat af Dan Jensen.

Frygter lammende hacker-angreb mod Melodi Grand Prix

Arrangørerne bag det internationale Melodi Grand Prix - Eurocision Song Contest - frygter at blive lammet af russiske hacker-angreb, når det afvikles om en uges tid, skriver The Times.

Konkurrencen afholdes i Liverpool i Storbritannien over tre omgange, nemlig 9. maj, 11. maj og finale 13. maj.

Den britiske cyber-myndighed, NCSC, er blevet hidkaldt med dens eksperter sammen med det britiske politi og det britiske Videnskabsministerium.

Den største bekymring er hackerangreb mod stemme-afgivnings-systemet af russiske hackere. Det skete også i fjor, hvor hackergruppen Killnet angreb , da konkurrencen blev afviklet i Italien. Angrebene tog især fart, da den ukrainske deltager, Kalush Orchestra, var i fokus.

Sirene-alarm gik ikke som ventet

Onsdagens test af det danske beredskab på danskernes mobiltelefoner gik ikke helt som ventet.

Det var planen, at alarmen skulle lyde på langt størstedelen af danskernes smartphones klokken 12:00, men det skete ikke. Mange danskeres telefoner sagde nemlig slet ikke noget, da klokken slog.

Beredskabssstyrelsen meddeler, at test-advarslen rent faktisk blev afsendt til mere end 99 procent af de såkaldte celler, der sidder på telemasterne, hvorfra alarmen skulle videresendes til mobiltelefonerne.

“Vi har endnu ikke det fulde overblik over testen, men vi har fået tilbagemeldinger fra folk, der ikke modtog test-advarslen. Det kan skyldes, at man ikke har opdateret til nyeste styresystem. Det skulle vi måske have været tydeligere om i vores kommunikation. Det tager vi med i vores evaluering, hvor vi også undersøger, om der kan være andre fejlkilder,” lyder det fra direktør i Beredskabsstyrelsen, Laila Reenberg.

Du kan læse mere hos Beredskabsstyrelsen her.

Ny gratis AI kan skrive din jobansøgning

Finansforbundets A-kasse FTFa er klar med skriveværktøjet Jobmakker, som ved hjælp af kunstig intelligens stort set kan skrive en jobsøgning for folk.

Det eneste, der kræves, er et CV og et stillingsopslag.

Finansforbundet meddeler, at håbet er, at værktøjet kan være med til at ‘demokratisere jobansøgninger’ i Danmark.

"Rigtig mange af vores medlemmer, der bliver ledige, har ikke skrevet en ansøgning i rigtig mange år, måske ikke en gang da de fik det seneste job. Mange har et langt ansættelsesforhold bag sig. Derfor kan det være rigtig svært at komme i gang. Hvordan sælger man sig selv bedst på et A4 ark i 2023?" siger formand Steen Lund Olsen her.

Du finder Jobmakker - som er gratis at anvende - på jobmakker.dk

Nyt job til Bjarke Alling

Medlem af og tidligere formand for Cybersikkerhedsrådet, Bjarke Alling, tiltræder som chefkonsulent hos danske D-Mærket, der står bag en ny mærke-ordning for organisationer, der lever op til forskellige krav inden for it-sikkerhed og data.

Bjarke Alling har i et par år siddet i D-Mærkets styregruppe og var indtil fornylig direktør og CTO i sit eget it-selskab Liga, som kom til vejs ende fornylig på grund af det, som Bjarke Alling selv kaldte for ‘uheldige finansielle omstændigheder.’

“Men når en dør lukkes, åbnes en ny. Efter at have kørt Liga i mere end 25 år, glæder det mig, at jeg fortsætte med at forbedre cybersikkerhed for virksomheder som Principal Advisor hos D-Mærket,” skriver Bjarke Alling på LinkedIn.

Klar med digital cykelfremmekort

Et nyt digital Danmarkskort skal vise alle, hvor der er størst mulighed for at få flere danskere til at cykle.

Bag kortet står Det Nationale Videncenter for Cykelfremme (for sådan et har vi) samt Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

“Cykelfremmekortet hjælper med at kortlægge, hvordan man arbejder mest effektivt med cykelfremmende indsatser ned til selv helt små geografiske områder,” lyder det fra Vejdirektoratet, som står bag det nationale cykelviden-center.

Du finder det nye cykelfremmende Danmnarks-kort ved at klikke her.