Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Dansk-dreven elbilsproducent i strid aktie-modvind / Banebrydende dansk kvanteteknologi høster hæder / Wikipedia efter ’pik’-joke: ”X er overløbet af trolls og galninge”

Morgen-briefing: Dansk-dreven elbilsproducent i strid aktie-modvind / Banebrydende dansk kvanteteknologi høster hæder / Wikipedia efter ’pik’-joke: ”X er overløbet af trolls og galninge”

Godmorgen og velkommen til dagens morgen-briefing fra Computerworld 15. november 2023.

Det tidligere nyhedsoverblik leveres af din morgenvært, Niels de Boissezon.

Dansk-dreven elbilsproducent i strid aktie-modvind

Elbilsproducenten Fisker stiftet af danskeren Henrik Fisker, befinder sig i et økonomisk uvejr denne uge ovenpå offentliggørelsen af selskabets seneste kvartalsregnskab.

Til trods for voldsom stigning i omsætning, landede toplinjen på 71,8 millioner dollar og dermed langt under det forventede, hvilket sammen med underskud på 91 millioner dollar udløste et styrtdyk i aktiekursen, som efter regnskabets udgivelse drattede med 14 procent.

Det skriver [url= https://finans.dk/erhverv/ECE16600062/danskers-bilfirma-i-aktienedtur/]Finans[/url].

Aktien røg ned på 4,11 dollar – en halvering i forhold til årets højdepunkt ved begyndelsen af februar i år.

Senest i oktober trimmede selskabet væsentligt i prisen på sin seneste elbil, Fisker Ocean Extreme, hvis pris blev reduceret fra knap 607.000 kroner til 529.000 kroner.

Banebrydende dansk kvanteteknologi høster hæder

Da det sidste år lykkedes for medarbejdere på DTU Lyngby at sende et videoopkald til kolleger på Nils Bohr Instituttet via en såkaldt deterministisk enkel-foton-kilder, blev der skrevet ny kvantefysik-historie.

Bedriften belønnes nu med IDA Connect Prisen, som tildeles af it- og teleprofessionelle i ingeniørforeningen IDA.

”Niels Bohr Instituttet og DTU har med deres arbejde med etablering af en kvantekrypteret fiberforbindelse fået sat Danmark på verdenskortet. Det er et kvantespring for sikker kommunikation og et solidt grundlag for styrket cybersikkerhed i Danmark fremadrettet”, siger Lars Dittmann, formand for IDA Connect, i en meddelelse.

Det vurderes at den nuværende matematisk baserede kryptering indenfor få år vil trues af kvantecomputere, som vil kunne bryde komplicerede sikkerhedskoder, hvorfor kvantekryptering ag kvantenøgler er afgørende, lyder det.

”I vores moderne samfund er sikker kommunikation en helt grundlæggende forudsætning for digitaliseringen, og for at både erhvervsliv, borgere og den offentlige sektor kan have tillid til at deres udveksling af informationer sker på en forsvarlig måde”, siger Lars Dittmann.

Prisen blev uddelt på årets telekonference i Dansk Erhverv.

Wikipedia efter ’pik’-joke: ”X er overløbet af trolls og galninge”

Grundlæggeren af klodens mest besøgte opslagsværk, Wikipedias Jimmy Wales, langer ud efter det sociale nyhedsmedie X, det forhenværende Twitter.

Ifølge ham er X ’overløbet af trolls og galninge’, mens han vurderer, at det er et kæmpe problem: ”Jeg tror på at mange flygter fra Twitter, og at mange seriøse og indsigtsfulde folk flygter fra Twitter […] Twitter var, og nu vel også X på en måde, verdenens fælles forsamlingsplads. Og nu bliver den overløbet af trolls og galninge,” siger han til finansmediet CNBC ved Web Summit konferencen i Lissabon.

Jimmy Wales kommentar kommer ovenpå et bud fra X-ejer Elon Musk, som 23. oktober tilbøs tjenesten en milliard dollar, hvis det ville ændre navnet på tjenesten til ’Dickipedia’ eller, oversat til dansk, ’Pikopedia’.

Wikipedia-stifteren har tidligere kritiseret Musk for blandt andet hans beslutning om at give mundkurv til Erdogan-kritiske røster på X op til forårets tyrkiske præsidentvalg.

Sociale mediet risikerer nu hundredvis af søgsmål for vanedannende adfærd

En amerikanske domstol i delstaten Californien baner vejen for, at sociale mediegiganter som Meta, Google, Snap og Bytedance, der står bag tjenesterne Facebook og Instagram, YouTube, Snapchat og TikTok kan stævnes i en række søgsmål for påstået drift af afhængighedsskabende og skadelige platforme rettet mod mindreårige.

Flere hundrede sager er ifølge nyhedsbureauet Reuters på vej, hvor selskaberne hævdes at forårsage blandt andet negative fysiske, mentale og helbredsmæssige påvirkninger ved brug af de sociale platforme.