Artikel top billede

Bog: Data kan skam også være etiske

Tjener dataindsamling folket? Ja, hvis vi vil, viser ny bog. Håndtering af data handler ikke kun om at støvsuge informationer om vores digitale adfærd med henblik på at tjene penge.

De fleste kender det: Når vi har modtaget pakker, været et smut forbi teleudbyderens butik eller købt så meget som en skrue online, ankommer den obligatoriske sms eller mail med spørgsmål om kundeoplevelsen.

Hvad kundedata bruges til, og hvordan de indgår i de enorme kredsløb af indsamlet viden, er under kritisk lup i Anne L. Washingtons ”Ethical Data Science: Prediction in the Public Interest”.

Washington er adjunkt i data policy ved New York University og forsker i, hvordan data bliver fodret til videnskabelige analysemodeller. Udover input fra slutbrugere indsamles de også med henblik på at forudsige og forbedre mønstre.

Problemet er, ifølge Anne L. Washington, at enderne ikke altid mødes.

Databåren analyse indgår i udviklingen af modeller, hvor vi risikerer at overse eller ligefrem tilsidesætte vores mere ”bløde” problemer. Som bogen retorisk spørger: ”Kan datavidenskab grundlæggende tjene offentligheden?”

Washington slår på, at modellerne i værste fald ender som teknokratiske instrumenter, der tjener finansielle og politiske interesser frem for almenvellet.

Dertil kommer det komplekse, juridiske spændingsfelt, for hvem tilhører disse data egentlig?

Ethical Data Science gennemgår en række muligheder for at skabe databårne teknologier til gavn for flest mulige mennesker. Interessen er vokset i de senere år. Forskningsfeltet har sågar fået sit eget navn: public interest technology.

Washington er derfor ingen maskinstormer. I stedet vil hun massere etik ind i debatten om, hvor data kommer fra, hvordan de anvendes og i sidste ende – hvem det tjener.

Titel: Ethical Data Science: Prediction in the Public Interest

Forfatter: Anne L. Washington