Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Tesla-konflikten breder sig nu til Finland / Microsoft afslører: Rusland forsøger at fuppe kendisser til krigsstøtte / DI Digital byder Marie Bjerre velkommen tilbage

Tesla-konflikten breder sig nu til Finland. Microsoft afslører: Rusland forsøger at fuppe kendisser til krigsstøtte. DI Digital byder Marie Bjerre velkommen tilbage. Tilmeldingen til Digitaliseringsprisen er nu åben. Ny telefon, som du selv kan fikse, får topkarakter. Mange it-sikkerhedschefer klar til investeringer i AI-sikkerhed, og så er det i dag 29 år siden, at rumsonden Galileo ankommer til Jupiter.

Godmorgen venner

Her har du ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld, og nok engang er det Jacob Wittorff, der er stået tidligt for at kokkerere dagens første nyhedsoverblik til dig.

Den første glohede nyhed, som vi denne morgen er klar til at tage af den panden til dig, handler om Teslas konflikt med de nordiske fagforeninger.

For nu ser konflikten, der oprindeligt startede i Sverige, ud til at sprede sig til endnu et land.

Tesla-konflikten breder sig nu til Finland

Den finske fagforening for transportindustien AKT annoncerer nu sin opbakning til det svenske fagforbund IF Metalls konflikt med Tesla.

Opbakningen indebærer ifølge det finske medie Helsingin Sanomat, at havnearbejdere i Finland fra den 20. december vil blive indlede blokade af Tesla-biler, der skal videre til Sverige.

"IF Metall og dets svenske medarbejdere har AKP’s fulde støtte. Det er helt centralt for den nordiske arbejdsmarkedsmodel, at vi har omfattende overenskomster, og at fagforeningerne støtter hinanden,” siger AKT’s formand Ismo Kokko i en pressemeddelse ifølge Helsingin Sanomat.

AKT-formanden forklarer desuden i en uddybende kommentar til Helsingin Sanomat, at fagforbundet støtteaktion vil fortsætte frem til, at der er kommet en tilfredsstillende løsning på den svenske konflikt.

Microsoft afslører: Rusland forsøger at fuppe kendisser til krigsstøtte

Internet-propagandister, der støtter den russiske krigsindsats, har under falske forudsætninger fuppet mindst syv vestlige kendisser til at optage små videoer, der bliver brugt i den russiske informationsrig mod Ukraine.

Det skriver den amerikanske avis Wall Street Journal, der blandt andet oplyser, at Ringenes Herre-stjernen Elijah Wood og Elvis Presleys tidligere hustru Priscilla Presley, er blandt kendisserne.

Via video-appen Cameo er de blevet opfordret til at sende en hilsen til en person, der hedder Vladimir, og som angiveligt kæmper med misbrugsproblemer.

Efterfølgende er videoerne ifølge Microsoft blevet udstyret med logo fra tv-stationer og klippet på en måde , så det ser ud som om, at stjernerne beskylder Ukraines præsident Volodymyr Zelensky for at have misbrugsproblemer.

Cameo blev lanceret i 2017 og er en app, hvor man købe videohilsner fra kendte personer.

Ifølge Wall Street Journal bliver appen brugt af en række nuværende kendisser, men den bruges også i stor stil af folk, der enten er knap så kendte eller hvis stjerne er falmet med tiden.

DI Digital byder Marie Bjerre velkommen tilbage

Den danske it-brancheorganisation DI Digital byder Marie Bjerre velkommen tilbage som Digitaliserings- og ligestillingsminister.

Det sker efter, at Mia Wagner torsdag trak sig fra posten på grund af helbredsproblemer.

“I den situation er det godt og vigtigt, at der kommer en minister tilbage, som kender området, for der er meget at nå. Marie Bjerre fik sat pælene til en digital fremtid med den nye digitaliseringsstrategi, og nu får hun muligheden for at løbe det i projekt i mål. Det ser vi frem til, og vi er klar til at hjælpe med at få det til at lykke,” siger Camilla Ley Valentin, branchedirektør for DI Digital, i en kommentar sendt til Computerworld.

Tilmeldingen til Digitaliseringsprisen er nu åben

Du kan nu tilmelde digitaliserings projekter som kandidater til Digitaliseringsprisen i 2024.

Prisen uddeles hvert år til offentlige virksomheder, institutioner og myndigheder, der har skabt succesfulde digitaliseringsprojekter.

I 2023 vandt Næstved Kommune for et projekt, hvor man anonymiserede videodata fra plejehjem for at beskytte beboernes privatliv.

Årets dommerpanel består af Rikke Zeberg, Lisbeth Knudsen, Mikkel Flyverbom, og Anna De Boer.

Du tilmeldinger dit projekt her. Fristen for tilmelding er 19. januar 2024.

Ny telefon, som du selv kan fikse, får topkarakter

Hjemmesiden iFixit, der bedømmer elektronikprodukter efter hvor lette de er at reparere, giver topkarakteren 10 til den nye telefon, Fairphone 5.

Telefonerne fra Fairphone er blandt andet så lette at reparere, fordi de i modsætning til de fleste andre telefoner på markedet er bygget i et modulært design, som gør det let og simpelt for forbrugerne selv at udskifte komponenter.

“Hos Fixit mener vi, at teknologi skal holde længe, og Fairphone styrker os i den tro. Fairphone’s bestræbelser om telefonerne skal en levetid på 10-år er ikke bare imponerende. Det er uden sidestykke," siger Kyle Wiens, der er stifter og administrerende direktør for iFIxit ifølge en pressemeddelelse.

De europæiske forbrugere kan dog forvente, at deres elektronik i de kommende vil blive lettere at fikse. For i 2027 træder en ny EU-lov i kraft, der kræver, at batterier på mobiltelefoner skal kunne udskiftes af forbrugeren selv uden brug af værktøj.

Bag Fairphone-telefoner står den hollandske socialøkonomiske virksomhed af samme navn, som blev stiftet i 2013 med et mål om at skabe mere bæredygtige smartphones uden brug af metaller og mineraler fra konfliktzoner.

Mange it-sikkerhedschefer klar til investeringer i AI-sikkerhed

En undersøgelse, som it-sikkerhedsvirksomheden Arctic Wolf har gennemført, viser at 64 procent af de adspurgte it-sikkerhedsfolk i det kommende år er klar til at investere i AI-baserede løsninger, der kan styrke it-sikkerheden.

Undersøgelse viser også, at 61 procent vurderer, at kunstig intelligens med tiden vil blive bedre den menneskelige intelligens til at identificere trusler. Samtidig ser 46 procent automatiseringer af rutineopgaver som eksempelvis alarmstyringer som den største fordel ved at brug af kunstig intelligens.

I dag for 29 år siden ankommer rumsonden Galileo til Jupiter

Den amerikanske rumsonde Galileo ankommer den 8. december 1995 til solsystemets største planet, Jupiter, hvor den som første fartøj nogensinde går i kredsløb om planeten.

Galileo startede sin rejse seks år tidligere, hvor den 18. oktober 1989 lettede fra Kennedy Space Center i Florida, som en del af en mission med rumfærgen Atlantis.