Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Han var direktør hos Microsoft og dansk ambassadør i Silicon Valley - nu kommer han med AI-advarsel / Wolt udbringer flere og flere dagligvarer / Der kan gå årevis før Apples Vision Pro får sit gennembrud

Morgen-briefing: Han var direktør hos Microsoft og dansk ambassadør i Silicon Valley - nu kommer han med AI-advarsel. Wolt udbringer flere og flere dagligvarer. Der kan gå årevis før Apples Vision Pro får sit gennembrud. Dansk software-startup rejser 24 millioner kroner. Itm8 henter international profil til bestyrelsesen, og så er det i dag 147 år siden, at Alexander Graham Belle gennemførte et banebrydende telefonopkald.

Godmorgen

Så er det igen mandag, og her har du Computerworlds morgen-briefing.

Efter en søndag med både fastelavn og Superbowl, er det Computerworld-redaktionens mest morgenfriske journalist Jacob Wittorff, der sidder klar til at føre dig ind i en ny nyhedsuge.

Til dig, der ikke har siddet oppe og fulgt nattens Super Bowl, kan vi oplyse, at Kansas Chiefs slog San Francisco 49'ers 25 - 22, og dermed blev mestre for andet år i træk.

Men lad os komme til sagen.

Den første historie i dagens morgen-briefing handler om den tidligere danske tech-ambassadør i Silicon Valley, Casper Klynge, der kommer med en AI-opsang til Europa.

Tidligere tech-ambassadør advarer - vi er nødt til at have en alvorlig snak

Casper Klynge, der er tidligere dansk tech-ambassadør i Silicon Valley og i dag er vicedirektørhos Dansk Erhverv, advarer om, at det store gennembrud for kunstig intelligens betyder, at Danmark og resten og Europa risikerer at blive for afhængige af amerikanske tech-giganter.

Det fortæller han i et interview med Berlingske.

“Jo mere vi går ind i det, jo mere afhængige bliver vi af teknologi, som ikke er dansk eller europæisk ejet. Og det er vi nødt til at have en mere alvorlig snak om,” siger han til Berlingske.

Casper Klynge, der også tidligere har haft en toppost hos Microsoft, påpeger samtidig, at hvis Europa ikke kommer med på kunstig intelligens-bølgen, kan det få konsekvenser for Europas mulighed for at skabe vækst og job.

Wolt udbringer flere og flere dagligvarer

Den finske udbringnings-app Wolt oplever ifølge Jyllands-Posten hastig vækst på det danske marked, når det gælder udbringning af dagligvarer for detailbutikker.

“2023 var endnu et rekordår med vækst for os. Fremgangen var især inden for detailvarer, som vokser hurtigere end resten af forretningen og dermed også takeaway. Det ben står for en endnu større andel af vores omsætning end tidligere,” siger Søren Meier Svendsen, direktør for Wolt Danmark, til Jyllands-Posten

Wolt har i dag et samarbejde med super-markedskoncernen Dagrofa, og Wolt-chefen oplyser, at ambitionen er udvide samarbejdet med Dagrofa til at omfatte endnu flere butikker.

Ifølge Jyllands-Posten har appen alene i løbet af det seneste år øget sin dækning i Danmark fra 40 procent til 70 procent af befolkingen.

Der kan gå årevis før Apples Vision Pro får sit gennembrud

Apples nye headset, Vision Pro, har vist et stort potentiale, der på sigt gør, at den kan overflødiggøre iPaden, men der kan gå årevis før det bliver en realitet.

Det er ifølge Bloombergs tech-nyhedsbrev PowerOn holdningen hos flere medlemmer af det team hos Apple, der har udviklet Vision Pro.

Bloomberg skriver i nyhedsbrevet, at flere folk Vision Pro-teamet vurderer, at det ligesom det var tilfældet med både Apple Watch og iPhonen meget vel kan være, at vi skal helt frem til den fjerde generation af produktetet, før at det for alvor får sit gennembrud.

Dansk software-startup rejser 24 millioner kroner

Den aarhusianske iværksættervirksomhed Holdbar, der udvikler software til oplevelsesindustrien, har landet en investering på 24 millioner kroner.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

"Oplevelser er den hurtigst voksende sektor inden for turist- og rejsebranchen. Især den yngre generation prioriterer oplevelser frem for materielle køb, og ved at udvikle en platform, der hjælper oplevelsesudbydere med at øge deres kommercielle output og forbedre deres administration, kan de skabe en sundere forretning," siger medstifter og administrerende direktør Lasse Kjær ifølge pressemeddelelsen.

Investeringerne kommer blandt andet fra Seed Capital og det engelske investeringsselskab Firstminute Capital.

Itm8 henter international profil til bestyrelsen

Den danske it-koncern Itm8 har fået et nyt medlem af bestyrelsen.

Det er Dirk Didascalou, der er ifløge Itm8 er en international profil og til dagligt er teknologidirektør hos Siemens Digital Industries

“Vi er nu glade for at kunne sige velkommen til Dirk Didascalou. Dirk er en af de absolut stærkeste profiler i den internationale it-branche, og han bliver en værdifuld tilføjelse til bestyrelse,”oplyser Christian Bamberger Bro, der er Axcel Partner og medlem af itm8’s bestyrelse, ifølge en pressemeddelelse.

I dag for 147 år siden gennemførte Graham Bell et banebrydende telefonopkald

Verdens første telefonopkald over en længere distance blev foretaget i 12. februar 1877.

Her gennemførte telefonens opfinder Alexander Graham Bell et opkald mellem Boston og Salem, to byer i den amerikanske delstat Massachusettss.

Opkaldet blev gennemført knap et år efter, at Alexander Graham Bell, foretog verdens første telefonopkald. Det skete 10. marts 1876, da han ringede til Thomas A. Watson som modtog opkaldet i et tilstødende lokale.