Godmorgen, kammerater!
Vi er netop trådt ind i en ny uge. Det er mandag og det er 5. maj – dagen derpå efter Danmarks befrielse.
I går aftes blev der som altid tændt lys i vinduerne til minde om frihedens lys efter fem års mørke og 80-året for Danmarks befrielse.
Denne tidlige morgen har jeg tændt computeren for at give dig et hurtigt overblik over, hvad der er sket i it- og tech-verdenen hen over weekenden.
I dag – og resten af ugen - er det Qëndrim Fazliu, der agerer morgenbriefing-redaktør og strikker det tidlige nyhedsoverblik sammen til dig.
Lad os tage første historie, der handler om milliarder og kunstig intelligens.
Norsk oliefond vil spare milliarder med AI
Den norske oliefond (Statens pensjonsfond utland) planlægger at skære op mod 2,6 milliarder kroner i årlige handelsomkostninger ved hjælp af kunstig intelligens.
Det fortæller Nicolai Tangen, der er direktør i Norges Bank Investment Management, til Financial Times.
Fondens 46 millioner årlige handler skal fremover i højere grad håndteres internt, hvor AI kan forudse indeksændringer og dermed minimere unødvendige handler, lyder det.
Fonden har ifølge direktøren allerede har sparet cirka 660 millioner kroner via AI.
"Man kan forudse ting meget bedre og internalisere disse handelsflow," siger Nicolai Tangen til mediet.
Verdens mest kendte investor træder tilbage
Warren Buffet, der vel må betegnes som verdens mest kendte investor, forlader posten som CEO i Berkshire Hathaway ved udgangen af 2025.
Det skriver TechCrunch, som også kan fortælle, at arvtageren bliver Greg Abel, som er nuværende viceformand, som har nævnt som efterfølger i længere tid.
Berkshire Hathaway har blandt andet investeret massivt i teknologi og ejer stadig over 20 procent af sin portefølje i Apple-aktier, selv efter holdingselskabet solgte halvdelen af sin beholdning sidste år.
Warren Buffett siger selv, at han bliver hængende "i en eller anden rolle".
Kun hver femte virksomhed kan fortsætte driften efter cyberangreb
Kun 20 procent af virksomhederne forventer at kunne fortsætte driften uden afbrydelse efter et cyberangreb, viser en ny undersøgelse fra softwarevirksomheden Commvault.
Undersøgelse, der bygger på svar fra 500 it- og sikkerhedsprofessionelle, viser, at blot 26 procent har tillid til, at deres kritiske applikationer og data er tilstrækkeligt beskyttet.
Desuden mener over halvdelen af de adspurgte it- og sikkerhedsprofessionelle, at genopretning efter cyberangreb er mere kompleks end traditionel disaster recovery.
Det skyldes blandt andet mangel på kompetencer, flere teknologier og vanskeligheder med at opnå de fastsatte mål for genopretning, lyder det.
Ifølge undersøgelsen er særligt backups et sårbart område. I 92 procent af angrebene blev backupdata kompromitteret, mens backup var det primære mål i 13 procent af tilfældene.
Særligt Janet Jackson-filter overlevede indtil Windows 7
Ja, den er god nok.
Microsoft var nødt til at lægge et specialfilter ind i Windows for at undgå, at laptops gik ned, når en bestemt sang blev afspillet i nærheden.
Janet Jacksons hit Rhythm Nation kunne nemlig få visse bærbare computere til at gå ned alene ved at blive afspillet i nærheden, skriver Microsofts mangeårige softwareingeniør Raymond Chen i sin blog.
Ifølge ham ramte sangens basfrekvens en præcis resonans i 5.400 rpm-harddiske fra cirka 2005 og frem.
Det betød, at operativsystemet crashede, og at harddisken midlertidigt blev sat ud af spil.
Ifølge Raymod Chen overlevede filtret helt frem til Windows 7.
"Hvis nogen fjernede filteret for at få mere bas, risikerede de, at computeren gik ned," skriver han.
NIST tildelte ovenikøbet fejlen sit eget sårbarhedsnummer.
I dag er der dog næppe fare på færde, da de fleste har sagt farvel til snurrende harddiske for længst.
Hvis du tør at tage chancen, så kan du lytte til Janet Jacksons nummer her.