Regeringen vil slå ned på skabelsen og formidlingen af AI-genererede deepfakes ved at ændre ophavsretsloven.
Ændringen skal sikre, at alle har ret til deres egen krop, ansigtstræk og stemme.
Ifølge kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) skal tiltaget styrke beskyttelsen mod digitale efterligninger af folks identiteter. Han vurderer, at det er den første lov af sin slags i Europa.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.
Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige om aftalen om et værn mod digitale efterligninger, som indeholder personlige kendetegn.
Lovforslaget skal i høring inden sommerferien. Derefter indsendes ændringen til behandling i Folketinget i efteråret.
Lovændringen definerer en deepfake som en meget realistisk digital repræsentation af en person, herunder deres udseende og stemme.
Ret til egne træk
Jakob Engel-Schmidt håber, at lovforslaget vil sende et "utvetydigt budskab" om, at alle har ret til deres egen krop, deres egen stemme og deres egne ansigtstræk.
"Vi må ikke acceptere, at vi mennesker blot kan ryge i den digitale kopimaskine og blive misbrugt til alverdens formål. Teknologien udvikler sig hastigt, og i fremtiden vil det være endnu sværere at skelne virkeligheden fra fiktion i den digitale verden," siger Jakob Engel-Schmidt i pressemeddelelsen.
Lovændringen kommer midt i en hastigt udviklende AI-teknologi. Den har gjort det lettere end nogensinde at skabe et overbevisende falsk billede, video eller lyd, der efterligner en anden persons træk.
Ændringerne af ophavsretsloven vil, når de er godkendt, give borgere ret til at kræve, at onlineplatforme fjerner deepfake-indhold, hvis det deles uden samtykke.
Det vil også dække "realistiske, digitalt genererede efterligninger" af en kunstners optræden uden samtykke. Overtrædelse af de foreslåede regler kan føre til erstatning.