Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
I fredags bød vi velkommen til den første EU-forordning om krav til miljøvenligt design for smartphones og tablets.
Det er et skelsættende skridt mod at gøre alle enheder mere reparationsvenlige og særligt at åbne markedet for de uafhængige reparatører.
Forordningen har til formål at begrænse miljøpåvirkningen fra smartphones og tablets, der bliver solgt i EU, ved at indføre mindstekrav til reparationsvenlighed for disse produkter, hvilket forhåbentlig kommer til at sætte en vigtig præcedens.
Derfor er det også kun naturligt, at Forbrugerrådet Tænk er ude og rose det nye initiativ, som ifølge direktør Winni Grosbøll kan medføre en estimeret reduktion på 30 procent i energiforbrug for disse devices.
Stadig ikke helt i mål
Der er dog særligt to kategorier, hvor der kan vise sig at være huller i lovgivningen.
Nemlig i forhold til den reelle prissætning af reservedele og den fortsatte brug af serialisering, som desværre ikke er blevet forbudt.
Som Michael Søgård Jørgensen fra Aalborg Universitet ganske rigtigt påpeger, kan man kritisere reparationsmærket for, at det ikke tager højde for, hvad reservedelene koster.
Den reparationsscore, som de forskellige enheder får, bliver nemlig givet på baggrund af, hvor nemt man selv kan reparere sin enhed derhjemme – og ikke den pris, som bliver pålagt forskellige dele.
Serialisering er en kritiseret praksis, som længe har holdt uautoriserede reparatører ude af markedet, fordi producenter digitalt forbinder individuelle komponenter som skærme eller batterier med enhedens unikke serienummer.
Det betyder, at selv originale dele fra en anden enhed ikke nødvendigvis fungerer korrekt, medmindre de bliver genautoriseret af producenten.
Det ændrer imidlertid ikke på, at tiltaget er et skridt i den rigtige retning, som forhåbentlig giver EU-borgernes telefoner og tablets en længere levetid til gavn for både forbrugernes privatøkonomi og klimaaftryk.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.