Mere magt til offentlige it-standarder

Det offentlige it-Danmark skal i højere grad overholde fælles og åbne it-standarder, lyder det fra et tværoffentligt udvalg i ny rapport fra Videnskabsministeriet.

Det skal være slut med haltende websider og manglende dataudveksling mellem offentlige myndigheder.

Sådan lyder det fra et udvalg under Videnskabsministeriet, der peger på, at det offentlige it-Danmark i langt højere grad bør anvende fælles og åbne it-standarder.

Den ny rapport, som Videnskabsministeriet offenliggør fredag, bærer titlen"Virkemidler til fremme af interoperabilitet gennem fælles åbne standarder".

Anbefalinger

I dække af den lange titel forsøger rapporten at komme med et sæt anbefalinger til, hvordan det offentlige gennem anvendelse af udbredte og åbne standarder kan sikre god offentlig adgang til de digitale borgerettede tjenester og få etableret en sammenhængende it-infrastruktur, den såkaldte interoperabilitet.

Blandt de konkrete anbefalinger er:

- It-standarder i det offentlige skal defineres af den eksisterende OIO-standardiseringsproces. Primært skal der være forpligtende standarder for udvekslingsformater, så offentlige myndigheder kan lade data flyde på tværs af organisatoriske skel.

- Alle offentlige myndigheder forpligter sig til at overholde de standarder, som OIO definerer.

- Når offentlige hjemmesider fremover indgår i udbud, skal de overholde OIO-standarder. Det omfatter overholdelse af de anbefalede W3C-standarder.

- Statens retningslinier for tilgængelighed af hjemmesider skal omfattes til at gælde for alle offentlige hjemmesider.

- Offentlige dokumenter og email skal i fremtiden bygge på åbne standarder.

Ingen foretrukne standarder

Knyttet til den sidste anbefaling fremhæver udvalget i rapporten, at der ikke endnu eksisterer anbefalede standarder for tekstdokumenter.

"Indtil eventuelle standarder kan anbefales i OIO-kataloget, bør tekstbehandlingsdokumenter til borgere og virksomheder fremsendes i det godkendte publiceringsformat PDF", hedder det i rapporten.

Støtten til åbne standarder kan umiddelbart tolkes som vind i Open Source-bevægelsens sejl.

Men udvalgets anbefalinger går meget let hen over et af de mest diskuterede emner i forbindelse med det offentlige standardiseringsarbejde.

Bør sættes forsøg igang

Det handler om kampen mellem OpenDocument-formatet, som er støttet af Open Source-verdenen og Microsofts OpenXML-format, som er Microsofts forsøg på at lancere en afløser for de kendte, proprietære Office-formater.

På en forsigtig og ikke konkluderende måde rummer rapporten en afsluttende anbefaling om, at der bør igansættes forsøg med udveksling af tekstdokumenter baseret på XML-formater.

"Dette bør blandt andet omfatte OpenDocument-formatet og det kommende OpenXML-format," konstaterer udvalget.

Udvalget for bedre interoperabilitet, som står bag rapporten, er bredt sammensat af repræsentanter for Videnskabministeriet, Finansministeriet, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere