Ny supercomputer til SDU

Syddansk Universitet er klar med Danmarks hidtil stærkeste computer. 200 Dell-servere med en vægt på seks tons kan trække op til 8,5 teraflops.

Syddansk Universitet i Odense har sat strøm til Danmarks mest hidsige supercomputer, der består af 200 sammenkoblede Dell-servere med en samlet regnekraft på 8,5 teraflops.

Maskineriet vejer ikke mindre end seks tons og står i kølekasser på Institut for Fysik og Kemi på Odense-universitetet.

Ifølge Dell er SDU-computeren kraftig nok til at fravriste DTU positionen som det sted, der har Danmarks kraftigste computer.

DTU's klyngebaserede supercomputer "Nilfheim" har nemlig en regnekraft i omegnen af fem teraflops.

Lang vej op til de hurtigste
Der er dog fortsat lang vej op til at blot at begynde at kradse de stærkeste computere i Europa i hælene.

Europas hurtigste computer er nemlig en IBM med navnet JUBL, Jülich Blue Gene/L, som står i Tyskland. Den har en maksimal regnekraft på 45,8 teraflops.

Verdens kraftigste er en IBM
Verdens kraftigste computer er også en IBM Blue Gene/L-baseret maskine. Den står i det amerikanske energi-ministeriums test-laboratorier og trækker 280,6 teraflops.

Den amerikanske regering er allerede ved at investere i projekter, der sigter mod udviklingen af petaflop-computere, som kan klare mere end én billiard - eller én million milliarder kommatalsoperationer - per sekund.

SDU-computeren er baseret på Linux, som studerende og forskere fra universitetet selv har bygget videre på.

Den skal nu anvendes til blandt andet at beregne celle-reaktioner og andre simulationer, som lektor Frank Jensen fra SDU kalder for et "tigerspring inden for grundforskningen".

Den nye computer er betalt af Dansk Center For Scientific Computing. Universitetet betaler alene for størstedelen af strømforbruget, hvilket da også er en betydelig sum. Det skyldes ikke mindst, at apparatet står til at skulle køre i døgndrift i de næste år.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.