Ny supercomputer til SDU

Syddansk Universitet er klar med Danmarks hidtil stærkeste computer. 200 Dell-servere med en vægt på seks tons kan trække op til 8,5 teraflops.

Syddansk Universitet i Odense har sat strøm til Danmarks mest hidsige supercomputer, der består af 200 sammenkoblede Dell-servere med en samlet regnekraft på 8,5 teraflops.

Maskineriet vejer ikke mindre end seks tons og står i kølekasser på Institut for Fysik og Kemi på Odense-universitetet.

Ifølge Dell er SDU-computeren kraftig nok til at fravriste DTU positionen som det sted, der har Danmarks kraftigste computer.

DTU's klyngebaserede supercomputer "Nilfheim" har nemlig en regnekraft i omegnen af fem teraflops.

Lang vej op til de hurtigste
Der er dog fortsat lang vej op til at blot at begynde at kradse de stærkeste computere i Europa i hælene.

Europas hurtigste computer er nemlig en IBM med navnet JUBL, Jülich Blue Gene/L, som står i Tyskland. Den har en maksimal regnekraft på 45,8 teraflops.

Verdens kraftigste er en IBM
Verdens kraftigste computer er også en IBM Blue Gene/L-baseret maskine. Den står i det amerikanske energi-ministeriums test-laboratorier og trækker 280,6 teraflops.

Den amerikanske regering er allerede ved at investere i projekter, der sigter mod udviklingen af petaflop-computere, som kan klare mere end én billiard - eller én million milliarder kommatalsoperationer - per sekund.

SDU-computeren er baseret på Linux, som studerende og forskere fra universitetet selv har bygget videre på.

Den skal nu anvendes til blandt andet at beregne celle-reaktioner og andre simulationer, som lektor Frank Jensen fra SDU kalder for et "tigerspring inden for grundforskningen".

Den nye computer er betalt af Dansk Center For Scientific Computing. Universitetet betaler alene for størstedelen af strømforbruget, hvilket da også er en betydelig sum. Det skyldes ikke mindst, at apparatet står til at skulle køre i døgndrift i de næste år.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.