Ny supercomputer til SDU

Syddansk Universitet er klar med Danmarks hidtil stærkeste computer. 200 Dell-servere med en vægt på seks tons kan trække op til 8,5 teraflops.

Syddansk Universitet i Odense har sat strøm til Danmarks mest hidsige supercomputer, der består af 200 sammenkoblede Dell-servere med en samlet regnekraft på 8,5 teraflops.

Maskineriet vejer ikke mindre end seks tons og står i kølekasser på Institut for Fysik og Kemi på Odense-universitetet.

Ifølge Dell er SDU-computeren kraftig nok til at fravriste DTU positionen som det sted, der har Danmarks kraftigste computer.

DTU's klyngebaserede supercomputer "Nilfheim" har nemlig en regnekraft i omegnen af fem teraflops.

Lang vej op til de hurtigste

Der er dog fortsat lang vej op til at blot at begynde at kradse de stærkeste computere i Europa i hælene.

Europas hurtigste computer er nemlig en IBM med navnet JUBL, Jülich Blue Gene/L, som står i Tyskland. Den har en maksimal regnekraft på 45,8 teraflops.

Verdens kraftigste er en IBM

Verdens kraftigste computer er også en IBM Blue Gene/L-baseret maskine. Den står i det amerikanske energi-ministeriums test-laboratorier og trækker 280,6 teraflops.

Den amerikanske regering er allerede ved at investere i projekter, der sigter mod udviklingen af petaflop-computere, som kan klare mere end én billiard - eller én million milliarder kommatalsoperationer - per sekund.

SDU-computeren er baseret på Linux, som studerende og forskere fra universitetet selv har bygget videre på.

Den skal nu anvendes til blandt andet at beregne celle-reaktioner og andre simulationer, som lektor Frank Jensen fra SDU kalder for et "tigerspring inden for grundforskningen".

Den nye computer er betalt af Dansk Center For Scientific Computing. Universitetet betaler alene for størstedelen af strømforbruget, hvilket da også er en betydelig sum. Det skyldes ikke mindst, at apparatet står til at skulle køre i døgndrift i de næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere