Bredbånds-fjender forsøger forsoning

TDC og Dansk Energi, der er repræsentant for 40 danske elselskaber, har netop holdt et møde om den anspændte situation mellem de to bredbåndsudbydere. Stridshanerne er dog fortsat grundlæggende uenige.

De to stridshaner på bredbåndsmarkedet, TDC og Dansk Energi, er fortsat uenige, efter de fredag mødtes for at vende den anspændte situation som følge af elselskabernes store fiber-investeringer.

Mødet er kommet i stand, fordi Dansk Energi i juni inviterede TDC til et møde for at åbne op for en mere konstruktiv dialog mellem parterne.

Forhandlings-tonen var dog allerede fra starten af mødet noget skinger, for med i attachémappen havde TDC’s Kim Frimer nemlig flere konkrete krav til Hans Duus Jørgensen fra Dansk Energi.

Grundlæggende uenighed

Efter mødet er Hans Duus Jørgensen fra Dansk Energi af den opfattelse, at det havde været et konstruktivt et af slagsen.

Omvendt erkender han, at TDC og elselskaberne grundlæggende er uenige.

- Det er klart, at vi på den mere politiske front har nogle grundlæggende uenigheder, hvor TDC føler, at selskabet er udsat for en unfair konkurrence, og hvor vi selvfølgelig mener, at elselskaberne har en grundlovssikret ret til at agere som almindelige virksomheder. Det punkt vil det nok være ganske vanskeligt at nå til enighed med TDC om, siger Hans Duus Jørgensen.

Til gengæld mener han godt, at Dansk Energi og TDC kan hjælpe hinanden på det mere praktiske plan.

Blandt andet har TDC brokket sig over, at der opstår for mange graveskader på selskabets kabler, når elselskaberne graver deres kabler ned.

Det har Dansk Energi nu lovet at stramme op på.

TDC vil have styr på regnskaber

De to parter diskuterede også elselskabernes fordeling af bredbånds-omkostningerne mellem de forskellige fiberforretninger og elforretninger i det enkelte elselskab.

TDC kræver en garanti for, at der ikke foregår ulovligheder med de interne afregninger i elselskaberne, men den garanti mener Dansk Energi allerede eksisterer.

- Vi har fortalt TDC, at det er Energitilsynet, der fører et fair og transparent tilsyn med det, og så bliver den uenighed formentlig løst på den måde, lyder det fra Hans Duus Jørgensen.

Direktøren for TDC Totalløsninger, Kim Frimer, siger efter mødet, at parterne er enige om, at konkurrencen på bredbåndsmarkedet skal ske på lige og fair betingelser.

Men her stopper enigheden også.

- Vi er ikke overbeviste om, at Energitilsynet holder ligeså meget opsyn med elselskaberne, som IT- og Telestyrelsen holder med os.

Samtidig er TDC fortsat i tvivl om, hvorvidt elselskabernes business-cases er holdbare.

- Vi kan simpelthen ikke få deres beregninger til at passe, siger Kim Frimer og henviser til, at det handler om at sikre en fair konkurrence på området.

TDC kræver garantier

Computerworld erfarer, at TDC blandt andet kræver, at Dansk Energi skal:

- Stå inde for, at der ikke finder krydssubsidiering sted mellem el-forretningen og fiberforretningen hos det enkelte medlem af Dansk Energi.

- Sikre større åbenhed om de interne afregninger og pengestrømme mellem elselskaberne og bredbåndsselskaberne.

- Redegøre for, hvordan elselskaberne kan opnå en bæredygtig forretningsplan på bredbåndsmarkedet
uden, at el-forbrugerne direkte eller indirekte bidrager til eller hæfter for fiber- og bredbåndsinvesteringerne.

Dog noterer TDC sig også med tilfredshed, at Dansk Energi ønsker en dialog om, hvordan man sikrer en velfungerende konkurrence på bredbåndsmarkedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere