Er teleindustriens tungeste job en Urias-post?

Jagten er gået ind på en topchef til Deutsche Telekom, der lider af alle den globale teleindustris skavanker. Der skal virkelig skrues op for visionerne, hvis selskabet skal undslippe en ond cirkel af vigende indtægter og
presset lønsomhed.

ComputerViews: Deutsche Telekom (DT), Europas største teleselskab, er på udkig efter alternativer til den nuværende topchef, Kai-Uwe Ricke, hvis kontrakt udløber ved udgangen af næste år.

For en mand (m/k) med et solidt ambitionsniveau må dette være drømmejobbet - både hvad angår omsætningen – der ligger på godt 400 milliarder kroner – og antallet af medarbejdere - 240.000 ansatte i 50 lande – er DT med i teleselskabernes absolutte superliga.

Der bliver også noget at rive i for den kommende direktør.

Deutsche Telekom fremstår nemlig som et katalog over den globale teleindustris skavanker.

I august nedjusterede selskabet forventningerne på grund af det vigende fastnetmarked og pres på indtjeningen i dets mobile operationer.

Taletrafik kan blive et problem

DT henter stadig godt 60 procent af sine indtægter fra taletrafik – og det er et stort problem, når man tager i betragtning, at IP-telefonien vil drive priserne på dette område helt i bund over de næste år.

Det langsigtede indtægtsgrundlag er altså usikkert, og på omkostningssiden ser det også lidt halvtrist ud.

Der er et akut behov for at slanke organisationen, men de stærke tyske fagforeninger har tvunget Ricke til at skrue ned for planerne om storstilede afskedigelser.

Halter på ledelses-siden

Situationen skriger på visionær ledelse, og det er måske her, det virkelig halter hos DT.

Over det seneste år har selskabets topledelse særligt gjort sig bemærket med kravet om, at de tyske myndigheder skal slække på reguleringen, hvis DT fortsat skal foretage store investeringer i sin bredbånds-infrastruktur.

Det er en kendt refleks hos Europas etablerede teleselskaber - der ikke fuldt ud har vænnet sig til livet i det liberaliserede marked - at man søger beskyttelse hos de nationale myndigheder, men fremsynet og progressivt kan det næppe kaldes.

Så er den 45-årige Ricke pensionsmoden?

Det er stadig langt fra sikkert.

Ricke krediteres bredt for at have styrket finanserne hos DT efter opkøb og eksorbitante investeringer i 3G licenser havde bragt det i alvorligt uføre.

Han har også solid opbakning fra tyske politikere, der ikke ønsker at se en udenlandsk kandidat (såsom British Telecoms hårdtslående boss Ben Verwayeen) på posten. Men uanset om der bliver genvalg til Ricke, eller ej, vil det kræve en virkelig supermand at løfte udfordringen i at sikre langsigtet, lønsom vækst hos den tyske mastodont.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere