Hemmelige partnere i YouTube-salget

Få timer før salget af YouTube til Google, indgik selskabet licensaftaler med Universal Music Group, Sony BMG og Warner. Målsætningen var øjensynlig at dæmme op for den tikkende bombe om ophavsretlige krav.

Tre af verdens største musikselskaber – Vivendi’s Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment og Warner Music Group – indgik i stilhed licensaftaler med selskabet YouTube, kort før webstedet blev solgt til Google. Musikselskaberne forventes at modtage omkring 50 millioner dollars for aftalerne.

I forbindelse med salget til Google, har det flere gange været fremhævet som en tikkende bombe under webstedet, at en væsentlig del af de videoer, der publiceres på YouTube. indeholder ophavsretligt beskyttede sange og videoklip.

I sidste måned fremhævede Universal Musics topchef, Doug Morris, således webstederne YouTube og MySpace som ”copyright-brydere”, og han sagde, at ”webstederne skylder os millioner af dollars”. Det skriver New York Times' onlinetjeneste.

Aftalerne, som musikselskaberne har indgået om mindre andele af YouTube, har haft til hensigt at beskytte Google fra sagsanlæg om brud på ophavsretten – et problem, der bekymrede Googles investorer, da YouTube-handlen blev annonceret. Google kan dog stadig risikere at blive trukket i retten af andre ophavsretshavere, der finder deres indhold publiceret på YouTube.

Tænker internet på en ny måde

Musikselskabernes forsøg på at beskytte rettigheder har været en benhård kamp. For år tilbage angreb de ledende musikselskaber tjenesten Napster med sagsanlæg og sidenhen oplæg til forlig, der indebar, at Napster skulle betale gigantiske summer til musikselskaberne. Forhandlingerne brød sammen, mens sagen endte med, at Napster til sidst måtte lukke dets websted.

Selskaberne har sidenhen kørt sager på sager mod privatpersoner i håbet om, at frygten for bøder og erstatninger vil nedbringe omfanget af illegal deling af sange. Men det digitale pirateri er fortsat, samtidig med, at salget af cd’er er faldende, og presset mod musikselskabernes topledelse har langsomt fået dem til at gentænke deres tilgang til internetdistribution.

På det seneste har selskaberne eksempelvis forsøgt at trække mere indtjening ud af musikvideoer. I stedet for at udbyde videoerne til normalpris, for at støtte cd-salget, har selskaberne indgået aftaler med tjenester som blandt andet Yahoo, om at dele de indtægter Yahoo får fra reklamer, der præsenteres for brugeren, før musikvideoklippet vises.

Samme fremgangsmåde kan forventes i forbindelse med videoer på YouTube. Som en del af aftalen vil YouTube også benytte en ny teknologi til at identificere ophavsretligt beskyttet materiale, der uploades til YouTube uden tilladelse.

Lige før lukketid

Den første af licensaftalerne med YouTube blev indgået af Warner Music. Herefter fulgte Universal og Sony BMG hurtigt efter. Ud af de fire største pladeselskaber, er det således kun EMI, der har holdt sig fra at indgå en aftale med YouTube.

Aftalen mellem pladeselskaberne og YouTube blev indgået få timer før Googles køb af YouTube blev offentliggjort. Kilder tæt på diskussionerne anfører, at pladeselskaberne skubbede på, så aftalerne kunne indgåes inden Google-købet, og pladeselskaberne dermed kunne få del i YouTubes værdistigning.

Ingen af de involverede selskaber har ønsket at kommentere sagen officielt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere