Jobkartel-sag rykker til udlandet

900 fagforeninger verden over vil inden for de næste to uger blive bedt om at undersøge omfanget af jobkarteller i deres eget land. Afsenderen er organisationen UNI.

Inden for de næste fjorten dage vil 900 fagforeninger verden over modtage et brev fra den internationale fagforenings-organisation, UNI.

I brevet vil de blive bedt om at undersøge omfanget af jobkarteller i deres eget land.

Herunder vil de særskilt blive gjort opmærksom på, at APM og IBM har en hemmelig jobkartel aftale.

Da aftalen gælder ansatte i blandt andet USA, Sverige, Indien, Japan og Kina, skal fagforeningerne der, tage særligt hånd om disse ansatte.

- Vi vil nu have kortlagt, hvor udbredte disse jobklausuler i Europa og på verdensplan er. Jeg bliver selvfølgelig meget betænkelig, når multinationale firmaer som IBM og Mærsk har hemmelige aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere. Det er en helt uacceptabel form for stavnsbinding, siger Karin Retvig, der er præsident for UNIs afdeling for medarbejdere inden for Industri, Service og IT (IBITS).

Karin Retvig tør ikke gíve et bud på præcis hvornår resultaterne foreligger, men forventer ikke, at det sker på denne side af jul.

Slår hårdere

Faglig leder Carlo Søndergaard fra HK/Privat, der har været med til at bringe sagen på UNIs bord, forklarer, at organisationen har langt bedre muligheder for at påvirke eksempelvis EU-systemet.

– Det er klart at UNI´s lobby-arbejde over for kommissærer i EU er langt mere slagkraftigt end vores, hvis det viser sig, at aftalerne er internationalt udbredt, siger han.

- Vi regner med, at aftalerne kan dømmes ulovlige og at firmaerne eventuelt kan blive pålagt erstatnings-ansvar, supplerer Karin Retvig.

Skader dansk omdømme

Carlo Søndergaard fortæller, at det er helt specielt at Danmark og danske virksomheder nu bliver nævnt i denne sammenhæng.

Han forklarer, at der har været enkeltstående sager med danske virksomheder blandt andet APM, men at vi er kendt i udlandet for vores danske model, hvor mobilitet og fleksibilitet er en af hjørnestene.

- Vi har hver eneste uge delegationer fra udlandet, fordi de vil se vores berømte model, men det her vil altså skade vores omdømme i udlandet og ikke mindst sætte de to virksomheder i et meget skidt lys, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere