Alternativ 3G-leverandør køber ny licens

Ved at udnytte frekvensområdet omkring 450 MHz vil Nordisk Mobiltelefon Denmark tilbyde alternative 3G-tjenester ved hjælp af CDMA-teknologien. Selskabet har netop erhvervet sig endnu en frekvenslicens for 20 millioner kroner.

De danske udbydere af 3G-tjenester ser nu ud til at få endnu en spiller at kæmpe imod.

Det norske selskab Nordisk Mobiltelefon har nemlig netop købt en licens, der giver selskabet ret til at anvende frekvensområdet omkring 450 MHz.

Dermed kan Nordisk Mobiltelefon levere mobiltelefoni og trådløst internet, der kan konkurrere med den traditionelle form for 3G.

De eneste der bød

Prisen for denne licens er 20 millioner kroner, men allerede i efteråret 2005 fik Nordisk Mobiltelefon Denmark en licens gratis af IT- og Telestyrelsen, fordi selskabet var det eneste, der var interesserede i den.

Det skabte dengang en del debat, fordi staten forinden havde solgt de 3G-licenser, der anvender to GHz for mange millioner kroner til TDC, Telia, Orange og HI3G.

- Hvis du kigger på reaktionen dengang, så er det da lidt overraskende, at vi er de eneste, der byder denne gang, siger Erik Hornung, der er administrerende direktør i Nordisk Mobiltelefon Denmark.

Tilfreds med prisen

Flere virksomheder havde på forhånd udtrykt interesse for den netop solgte licens, der derfor blev sendt i udbud.

Det var dog i sidste ende kun Nordisk Mobiltelefon, der valgte at byde på licensen.

Alligevel mener Erik Hornung ikke, at de 20 millioner kroner er for høj en pris.

- Vi har budt den pris, som vi mener er rigtig og forsvarlig i Danmark ud fra vores udenlandske erfaring. De 20 millioner kroner er bestemt en fornuftig pris, lyder det fra Erik Hornung.

Dermed melder Nordisk Mobiltelefon sig for alvor på banen for 3G-tjenester i Danmark.

Det sker med teknologien CDMA 2000, der er udviklet til 450 MHz frekvensbåndet og i dag blandt andet anvendes i USA, Brasilien, Kina, Sydkorea og Japan.

Lang rækkevidde

Ved at bruge 450 MHz opnår man en længere rækkevidde, end man kan få med 2 GHz, som er den del af frekvensbåndet, man bruger til UMTS – den traditionelle form for 3G i Danmark.

En af de oplagte fordele ved CDMA 2000 er dermed, at man kan nå ud i yderområderne, hvor der ikke er dækning med UMTS.

- En del af vores koncept er, at vi dækker de områder, der ikke får dækning af de andre, men vi tilbyder også samme service i byerne, siger Erik Hornung.

Mens CDMA (Code Division Multiple Access) står stærkt med hensyn til rækkevidden, står UMTS stærkt, når det handler om hastigheden, fordi der ikke er så langt til basisstationen.

Nordisk Mobiltelefon siger dog, at selskabet godt kan opnå høje hastigheder med CDMA 2000, og nu håber selskabet altså, at Danmark får øjnene op for teknologien, der allerede bruges i både Norge og Sverige.

Erik Hornung oplyser, at de første kunder allerede har meldt sig på banen i Danmark, og at Nordisk Mobiltelefon inden længe vil kunne nå hele landet med CDMA.

- I dag dækker vi 45 procent af Danmark, og vi regner med at vi dækker 100 procent inden udgangen af næste år, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere