Netangreb mod Nordea tager til - syv mio. forsvundet

Internetbedrageriet mod Nordea i Sverige vokser dag for dag. Indtil nu er næsten syv millioner kroner forsvundet og i øjeblikket angribes banken igen med en ny skræddersyet trojaner. Politi og bank ser magtesløse til.

Der har længe været problemer med sikkerheden i de svenske Nordea-banker, der gennem længere tid har været udsat for phishing-angreb.

I øjeblikket udsættes banken igen for sofistikerede angreb i form af en ny variant af trojaneren Haxdoor, skriver Computerworlds søsterblad i Sverige.

250 kunder bestjålet

Ifølge svensk politi er det i løbet af efteråret lykkedes for russiske bedragere at lænse bankkunderne for næsten syv millioner danske kroner.

Mere end 250 kunder er blevet bestjålet i perioden, 121 står mistænkt, og der anmeldes dagligt nye tilfælde af bedrageri.

I følge Computerworld i Sverige har Nordea haft kendskab til angrebene i mere end tre måneder, men banken har endnu ikke informeret kunderne om de store problemer.

Politiet på bar bund

Det første angreb blev gennemført i september 2006.

Banken informerede kriminalpolitiet, der hurtigt opdagede, at svindlerne tiltvang sig adgang via en variant af trojaneren Haxdoor, der blev rundsendt i de såkaldte Nordea-breve.

Flere sikkerhedseksperter hævder overfor Computerworld i Sverige, at de tidlige og langt mindre sofistikerede angreb kan være udført for at aflede opmærksomheden fra de mere alvorlige eksempler man i øjeblikket oplever.

Gennem analyser har politiet kunne spore angrebene til servere i USA og siden videre til Rusland.

Herfra har svindlerne skaffet sig adgang til konti, via de kaprede data og efterfølgende overført meget store summer.

Det er ikke endnu lykkedes for hverken Nordea eller kriminalpolitiet at sætte en stopper for den ulovlige indtrængen, der indtil nu har kostet knap syv millioner

Kan ikke ske i Danmark

Nordea i Danmark har tidligere sagt til Computerworld, at lignende svindelnumre ikke kan ske i Danmark, da det sikkerhedssystem, som benyttes af Nordea i Danmark skulle være mere sikkert end det svenske.

Pressechef i Nordea, Claus Christensen, peger på, at svenskerne bruger et engangskode-system, der ikke kræver, at man har software installeret på klienten, hvor vi i Danmark benytter et nøglefil-system, hvor der installeres software direkte på kundens maskine, og det giver meget højere sikkerhed, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere