Artikel top billede

Greenpeace: It-giganter sviner i den tredje verden

It-branchen er skyld i giftigt drikkevand og grundvand fyldt med farlige kemikalier omkring computerfabrikker i den tredje verden. Det fastslår Greenpeace i en ny miljørapport.

Miljøorganisationen Greenpeace strammer nu grebet om it-branchens miljøproblemer på internationalt plan.

I en ny rapport, der er baseret på en lang række vandprøver nær fabrikkerne, påviser organisationen, at produktionen af computere og andet elektronik i den tredje verden er skyld i giftigt spildevand, forurenet drikkevand, og kemikaliefyldte floder i blandt andet Asien og Mexico.

- Vi kan se, at produkterne giver miljøproblemer både i arbejdsmiljøet, men også i omgivende lokalmiljø, siger Henrik Pedersen, miljøbiolog, Greenpeace i Danmark

Organisationen har længe sat fokus på computerprodukters miljøpåvirkninger.

Fokus på lokalmiljø

I den nye rapport revser Greenpeace de multi-nationale it-kæmpers forurening i lokalområderne omkring produktionsstederne.

Ifølge Henrik Pedersen har forureningen store konsekvenser for lokale bønder, familier og arbejdere, som skal leve af vandet.

- Det er problemer, som vi selv har ryddet op i gennem de sidste mange år i Danmark og EU, fordi vi ikke vil acceptere forurening i nærmiljøer, men som man må leve med i den tredje verden, indtil vi får placeret et ansvar, siger Henrik Pedersen.

Derfor vil Greenpeace nu med rapporten placere ansvaret for miljøproblemerne hos de store it-firmaer, som er aftagere af produktionen. Det giver nemlig de store brands et ansvar for produkterne, mener Henrik Pedersen.

Firmaer skal tage ansvar

Rapporten viser et bredt billede af eksempler på, at producenterne sviner i nærmiljøet. Situationen er ifølge Henrik Pedersen ude af kontrol.

Prøverne viser eksempler på letopløselige stoffer, som er langt over internationale grænseværdier. Det kan have direkte konsekvenser for de mennesker som drikker af vandet, fortæller Henrik Pedersen.

Desuden indeholder prøverne blandt andet bromerede flammehæmmere, tungmetaller og phthalater som på længere sigt kan have hormonforstyrrende virkning.

- Det er ikke et sjovt miljø at skulle arbejde eller leve i, siger Henrik Pedersen.

Ifølge Greenpeace er løsningen på problemerne først og fremmest, at de store it-selskaber i langt højere grad skal tage ansvar. Organisationen vil også have bredt EU’s kemikalielovgivning ud til at dække hele verden.

- Hele løsningen er at de store brands tager ansvar og aktivt erstatter farlige stoffer med mere sikre, siger Henrik Pedersen.

Forbrugerne bestemmer

Det er ikke første gang, at organisationen er ude med riven efter it-branchen. Hvert kvartal offenliggør Greenpeace en liste over de største it-miljøsyndere på organisationens hjemmeside.

I øjeblikket er det Apple, som topper listen, og som derfor også løbende udsættes for aktioner mod virksomheden.

Derfor opfordrer organisationen også forbrugerne til at tænke sig om, når de skal købe en ny computer ved at kigge på listen over de fabrikanter, som i øjeblikket sviner mindst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere