Artikel top billede

The American Way kan gavne Danmark

Klumme: Måske kan danskerne lære noget af amerikanernes fokus på konkrete resultater. Det ville skabe mange flere konkurrence-dygtige unge med den rette blanding af bredde og ambition.

15 minutters gåtur i 20 graders kulde har en overraskende effekt – mit mundtøj er så koldt, at jeg har svært ved at tale tydeligt.

Jeg er i Canada og læser MBAkurser på Richard Ivey School of Business. Jeg er kommet for at mødes med en career management-konsulent, men ordene kæmper med at få læberne til at bevæge sig rigtigt, så jeg lader hende “do the talking”.

Hun har reviewet mit CV, og jeg afventer det velkendte, varmende, anerkendende nik for mine eskapader.

Det bliver dog til noget, der snarere minder om det canadiske vejr, et køligt nik, og hun viser mig mine to A4-sider med en hel del røde streger.

I Nordamerika handler det ikke så meget om ens handlinger, men resultaterne af dem.

Hvor meget har du tjent?

Det afspejles i det typiske nordamerikanske CV ved, at der står mindre om, hvad man lavede i tidligere job, end om hvor mange penge virksomheden sparede eller tjente på det.

Jeg påtænker at arbejde sommeren over for et af de store konsulenthuse, McKinsey eller Boston Consulting Group. Her handler det endnu mere om resultater. Håndgribelige, målbare, om ikke monetære resultater.

Jeg er kommet ind i et “meritokrati”: Et samfund hvor rigdom, position og social status er baseret på konkurrence på evne og talent i modsætning til nedarvning og andre vilkårlige kvoter. Et friskt pust fra den danske jantelov.

Sommerjob i investeringsbank

Meget få nordamerikanere tager kandidatgrader. I stedet læser man bachelor direkte efter high school og er ude på arbejdsmarkedet som 20-21 årig.

I løbet af high school og bachelor’en tager man typisk sommerjob for konsulenthuse og investeringsbanker. Desuden er man med i en masse klubber.

Utallige studerende har været “vice presidents” i en frivillig organisation.

Når man kommer ud på den anden side, måles og vejes man på opnåede resultater: Hvor mange har man haft under sig, hvor store projekter har man arbejdet på (i dollars), hvor mange “extra curricular activities” har man deltaget i og hvor høje stillinger, har man haft. Noget anderledes end de mange tjenerjob og lignende på unge danskeres CV’er.

Der er dog ikke lang fra meritokrati til elitisme, og elitisme begynder at lugte af noget knap så retfærdigt. Kombineret med en række andre politiske faktorer kan det blive til det frygtede fyord: Amerikanske tilstande.

Spørgsmålet er, hvor slemt det er – mon ikke man kunne lære noget uden nødvendigvis at kopiere samfundsmodellen i denGeorge Bush’ske helhed?

Danmark ville have godt kontante tal

Mon ikke det danske samfund ville nyde godt af nogle kontante tal og resultater? Det er dybest set en motivator – folk gør det, de bliver målt på i højere grad end det, de “burde”.

Jeg tror, folk ville yde mere, hvis de vidste, at de konkrete resultater får direkte betydning for deres karriere.

Der er naturligvis udfordringer forbundet med at lade målet hellige midlet.

For eksempel at man især i USA arbejder 60-80 timer om ugen som “junior level consultant” for de fleste konsulenthuse, ikke bare dem med slavepiskerrenommé.

Tag således en dansk erhvervskulturgryde og hæld en spiseskefuld amerikansk meritokrati i og lad det simre nogle år.

Kulturen er færdig, når gryden bobler af konkurrencedygtige danske unge med den rigtige kombination af bredde, tværfaglighed, målrettethed og ambition.

Mads Schjølin, MBA-studerende på Richard Ivey School of Business.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere