Danske forfattere af it-litteratur bliver ikke ligefrem tykke og fede af den årlige check fra bibliotekerne, viser en gennemgang, som Computerworld har foretaget af bibliotekspenge.
It-forfatterne modtager nemlig stort set alle under 500 skattepligtige kroner om måneden for at have deres bøger stående på landets biblioteker.
Mads Brydes 6.000 kroner
I 2006 fik professor Mads Bryde Andersen fra Københavns Universitet en check på 6.070 kroner.
Han har skrevet ”IT-retten” og en række andre juridiske bøger om jura og it.
Frank Bornakke Hansen, der har skrevet over 25 undervisningsbøger om it siden 1993 og dertil nogle børnebøger, modtog 5.853 kroner i bibliotekspenge i 2006.
Ældre it-bøger
På nogenlunde samme niveau ligger Steen Juhler, der er manden bag lidt ældre bøger ”Internet pærelet”, ”Start med Windows” og ”Lav billeder med PaintShop Pro”. Han har nemlig modtaget en check på 5.720 kroner.
Længere nede på listen finder man Michael Maardt, der modtog 1.733 kroner for at have sine hæfter stående på biblioteket.
Michael Maardt var manden, der som den første fandt på at skrive en billig edb-manual til 28 kroner.
Dette koncept blev på kort tid en fænomenal succes, som siden er blevet kopieret af mange andre.
Flere af hans hæfter finder man fortsat på bibliotekernes hylder.
Halv million til rocker
It-forfatternes indtægt er imidlertid småpenge i forhold til eksempelvis eks-rockeren Jørn Jønke Nielsen, der i 2006 fik udbetalt 52.050 kroner.
I perioden fra 1998 til 2006 har Jørn Jønke Nielsen indkasseret i alt 500.564 kroner i bibliotekspenge.
Størrelsen på den statslige kulturstøtte afhænger af antallet af bøger, som forfatteren har stående på bibliotekernes hylder. Også bøgernes størrelse spiller en rolle.
De danske biblioteker køber kun papirbøger og ikke e-bøger.