Artikel top billede

I januar 2006 udkom den seneste opgørelse fra Cancerregistret. Den dækkede året 2001. Et nyt it-system har forsinket statistikken for de efterfølgende år. Billedet er fra forsiden af sidste statistik.

Nyt it-system forsinker kræftregister

Cancerregistret er nærmest gået i stå, siden Sundhedsstyrelsen i 2004 begyndte at indføre et nyt it-system. De nyeste sikre tal er fra 2001. Det betyder, at det er svært at vurdere effekten af kræfthandlingsplaner.

Det seneste fulde overblik over antallet af kræftpatienter i Danmark er fra 2001.

Normalt har Sundhedsstyrelsen kunnet offentliggøre samlede tal over kræfttilfælde, der er to-tre år gamle.

Men i 2004 begyndte registret at indføre et nyt it-system, der automatisk kan kvalitetssikre data. Det har krævet så meget arbejdskraft, at den manuelle kvalitetssikring af tal fra 2002 og 2003 er gået væsentligt langsommere, mens 2004 og 2005-tallene stadig venter på, at systemet er klar til automatisk at tjekke dem.

"Det er ikke en tilstand, vi er stolte af," erkender afdelingslæge Ole B. Larsen fra Sundhedsstyrelsen.

Kompleks indberetning

Cancerregistret er specielt, fordi det får tal fra både sygehuse og privatpraktiserende læger.

Det gør dog også indberetningen mere kompleks, fordi systemet skal tjekke, om et konstateret kræfttilfælde viser sig ikke at være kræft, eller om oplysninger forskellige steder fra henviser til det samme kræfttilfælde, selvom der for eksempel bliver brugt forskellige ord.

"Det kan være udtryk for to kræfttilfælde, hvis patienten har noget i lungerne, noget i nyren og noget i leveren, men det kan også være et kræfttilfælde, der har spredt sig. Vi vil finde den rigtige historie," forklarer Ole B. Larsen.

Bruger upræcise tal i stedet

Frem til nu har det krævet en masse manuelt arbejde med at kontakte kræftafdelinger og privatpraktiserende kræftlæger, men blandt andet arbejdet med det nye system har forsinket Cancerregistret.

Derfor har beslutningstagerne været henvist til at bruge det mere upræcise Landspatientregister. Her bliver kun kræfttilfælde, der har været igennem hospitalsvæsnet registreret, samtidig med at data ikke bliver kvalitetssikret lige så grundigt.

"Det et problem i forhold til planlægning og vurdering af de kræfthandlingsplaner, der er blevet lavet, når man ikke kan levere tidssvarende tal," erkender Ole B. Larsen.

Masser af tal inden årets afslutning

Systemet forventes færdigt til sommer. Herefter forventer Sundhedsstyrelsen hurtigst muligt at blive færdig med tallene for 2002, 2003, 2004 og 2005. Styrelsen forventer også et foreløbigt tal for 2006 inden året er omme.

Det nye Cancerregister bliver, ifølge Ole B. Larsen, det mest avancerede i verden, når det træder i kraft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere