Skolestyrelsen var advaret om muligt prøveflop

Der var fem procent sandsynlighed for, at folkeskolens afgangsprøvesystem ville bryde ned – hvilket det da også gjorde 8. maj. Alligevel havde Skolestyrelsen ikke en backupplan, hvor afgangsprøven kunne fortsætte samme dag.

Allerede 11.april konkluderede Cowi - der har leveret det fejlramte eksamensystem til folkeskolens afgangsprøve - at afgangsprøvesystemet ikke ville virke korrekt en ud af 20 gange.

I en risikovurdering fra Cowi til Skolestyrelsen, som Computerworld er i besiddelse af, skriver Cowi nemlig, at selskabet vurderer, at afgangsprøvesystemet kun har 95 procent chance for at virke.

I risikovurderingen skriver Cowi også, at systemet endnu ikke er helt færdigt en måned før selve prøven.

Lærerne lagde prøver på nettet

Sidste år fik alle skoler også nogle prøver på papir, så de kunne fotokopiere til alle elever i tilfælde af systemnedbrud.

Det samme vil ske igen næste år, har undervisningsminister Bertel Haarder (V) tidligere forsikret Computerworld. Han fortalte i samme interview, at han ikke kunne forstå, at muligheden ikke havde været til stede i år.

Det har Skolestyrelsen dog en forklaring på.

"Sidste år var der nogle lærere, der ikke kunne håndtere det og lagde papirprøverne ud på Skolekom, og derfor har vi ikke sendt dem ud på papir i år, " siger Tine Bak, kontorchef i Skolestyrelsen

Skolekom er skolernes interne konferencesystem.

Backup-planen var klar

Hun gør desuden opmærksom på, at Skolestyrelsen faktisk havde en backup-plan. Nemlig papirprøven, der fandt sted i går 22. maj. Andet fandt Skolestyrelsen ikke nødvendgt på baggrund af risikovurderingen.

"Jeg har fået at vide fra vores rådgivere på it-området, at 95 procent sandsynlighed er helt vildt højt for sådan et projekt her," siger Tine Bak.

Til papirprøven var cirka 15.000 skoleelever til prøve i biologi og cirka 24.000 elever i geografi. Prøven forløb uden problemer.

Dog har 800-900 elever modtaget en dispensation fra prøven, fordi de skulle til en anden afgangsprøve samme dag.

De kan nu vælge at gå op efter sommerferien eller helt droppe prøven, hvis de begynder på en ungdomsuddannelse.

"Jeg vil ikke kalde det et problem. Det er et spørgsmål om, at vi har taget ansvar for fejlen ved, at vi ikke vil stille nogen elever dårligere, end hvis fejlen ikke var sket," siger Tine Bak.

Den trykte udgave af Computerworld går freda bag om prøvefloppet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere