Artikel top billede

Fastnettelefoni er på kraftig retur, men kobberet vil stadig udgøre en vigtig infrastruktur for bredbåndsforbindelser i de kommende år.

Tele2 tilfreds med nederlag i landsretten

Tele2 har tabt en klagesag i dramaet om TDC's kabel-klipning. Alligevel er Tele2 tilfreds. Nu håber selskabet på en fremtid med klare love, som alle kan forstå.

Den komplicerede strid om den interne kabling mellem teleselskabernes apparater i TDC's centraler har muligvis nået sin afslutning.

Østre Landsret frikendte nemlig i sidste uge Teleklagenævnet i den foreløbigt sidste af en række klagesager som Tele 2 sammen med Samarbejdsgruppen af Alternative Teleoperatører (SAT) havde rejst.

Det skete i protest mod en kendelse, hvor nævnet satte en afgørelse fra IT- og Telestyrelsen ud af kraft.

Med dommen giver Østre Landsret nu Teleklagenævnet ret i deres fortolkning af teleloven.

Interne kabler giver besparelser

Retten til at trække kabler er vigtig for TDC 's konkurrenter, fordi det giver operatørerne mulighed for at holde prisen på teletrafik nede, som ellers skulle transporteres dyrere gennem TDC's net.

Men TDC truede sidste år med at klippe konkurrenternes kabler over. Og det fik Tele2 til at klage over telegigantens fortolkning af lovteksten.

Afgørelsen får imidlertid ikke den store betydning. Teleloven er nemlig blevet lappet, siden sagen blev anlagt, så den uklarhed i loven, der skabte kabelstriden ikke længere er aktuel.

Alligevel er Tele2 glad for at få sat tingene på plads med dommen, selvom virksomheden formeldt har tabt sagen.

Det fortæller Jens Breuner, der er juridisk direktør hos Tele2.

Svært at forstå loven

"De to myndigheder træffer afgørelser med forskellige udfald. Og det stiller branchen uheldigt, fordi denne uklarhed gør det svært at vide hvad man kan regne med," siger Jens Breuner.

Det er netop problemet med at forstå afgørelserne, som har gjort det nødvendigt at stævne afgørelser fra IT- og Telestyrelsen, sende nye klage til Telestyrelsen over forståelsen af afgørelserne, og lovændringer med nye afgørelser, fortæller Jens Breuner.

"Det er forholdsvis tids- og ressourcekrævende og afskærer os fra fokus på at lave en god forretning. Alt sammen for at nå frem til at vi faktisk godt måtte lave intern kabling," siger Jens Breuner.

Derfor håber Jens Breuner, at branchen lærer af sagen, så selskaberne i fremtiden har mere klare regler og oplever en konsistens mellem afgørelserne fra IT- og Telestyrelsen og Teleklagenævnet.

Kamp mellem jura og teknik

Ifølge Teleanalytiker Torben Rune skyldes kabelstriden at TDC i alle årene siden monopolets ophør har forbeholdt sig nogle rettigheder, blandt andet til at distribuere over frie kobberkabler. De rettigheder satte IT- og Telestyrelsen med oktoberkendelsen fra 2006 ud af kraft.

Men i løbet af måneden underkendte Teleankenævnet beslutningen, så TDC alligevel kunne forhindre andre distributører i at stille visse produkter til rådighed, forklarer Torben Rune.

Striden er ifølge teleanalytikeren en klassisk kamp mellem jurister og teknikere. IT- og Telestyrelsen har kigget på den tekniske side af sagen - altså på, hvad der er forretningsmæssigt sundt.

Hos Teleklagenævnet har man derimod koncentreret sig om det rent juridiske. Det mener Torben Rune førte til en forkert kendelse sidste år.

Loven skal være klar

"Der må ikke være rum til fortolkning. Det skal være soleklart hvad der står i loven," siger Torben Rune.

Med Østre Landsrets dom ser det nu ud til at striden om den interne kabling slutter. Ifølge Teleanalytikeren er Teleklagenævnet nemlig branchens sidste instans.

Samtidig har ændringen af teleloven reduceret problemet til at være af historisk interesse. Men fortolkningsstriden om den interne kabling kan måske alligevel påvirke branchen.

Fibre er fremtiden

Derfor mener Torben Rune, at teleoperatørerne i stedet vil gå nye veje ved at prøver at dreje deres forretninger over imod at tilbyde services på det stadigt voksende fibernetværk hos elselskaberne.

Fibrene ejes nemlig i modsætning til det rå kobber af de enkelte elselskaber, konsortier og andre spillere.

"Jeg kan godt forestille mig, at det ville blive interessant hvis den udrulning som en konsekvens af det her blev accelereret op," siger Torben Rune.

Det vil nemlig give et stort marked til de alternative leverandører, fordi man flere steder vil vælge mellemløsninger, som gør brug af fibre frem til eksempelvis en etageejendom, men kobberledninger det sidste stykke i en bygning, fortæller teleanalytikeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere