Artikel top billede

Jan Van Den Beld (tv.) fotograferet, mens han stadig var formand for det europæiske standardiserings-organ ECMA. Til højre ses Jean Paoli fra Microsoft.

Standard-guru: Open XML bliver europæisk standard

Den tidligere chef for det magtfulde europæiske standardiseringsorgan ECMA tror, at Microsofts Open XML bliver godkendt til marts næste år trods massiv kritik.

Den tidligere magtfulde formand for det anerkendte europæiske standardiserings-organ ECMA, Jan Van Den Beld, afviser blankt den ret massive tekniske kritik, der i den seneste tid har rettet sig mod Microsofts Open XML.

Han tror derfor, at Open XML vil blive godkendt som ECMA-standard senest til marts næste år.

"Jeg tror, at Open XML i den sidste ende vil slippe igennem," siger han.

Fejl i alle standarder

Jan Van Den Beld forsvarer samtidig Microsoft-standarden mod den teknologiske kritik.

"Jeg vil vædde på, at jeg kan finde en fejl i hvilken som helst standard," siger han.

Den internationale standardiserings-organisation ISO har sat 2. september som deadline for de 20 lande, der er medlem af ISO's tekniske komite 1 (JTC-1).

Her skal de alle have afgivet deres stemme om Open XML.

Jan Van Den Beld trådte tilbage som formand for ECMA i april efter 16 år på posten, hvor han har stået i spidsen for ECMA-godkendelser af 229 tekniske standarder. Mange af dem er senere blevet godkendt af ISO.

Kritikken hagler ned

Sikkert er det, at Open XML for alvor er kommet i ilden i den seneste tid, hvor vandene for alvor er blevet delt.

Kritikere mener, at Open XML vil skade den frie konkurrence, ligger for tæt på Microsofts produkter, ligner ODF for meget, er fyldt med tekniske fejl, og at Open XML-dokumentet er så langt, at det ikke kan bedømmes ordentligt.

Fornylig har Brasilien, Kina og Indien vendt ryggen til Microsoft-formatet.

Til gengæld mener Jan Van Den Beld at vide, at magtfulde lande som Tyskland og USA for tiden mest hælder til at vende tommelfingeren op til Open XML.

Han peger på, at det i givet fald ikke vil blive første gang, at to teknisk næsten identiske formater bliver godkendt som standarder sideløbende.

Det gælder eksempelvis også de mange DVD-standarder, der alle først blev godkendt af ECMA og dernæst ISO. De tæller DVD-R, DVD-RW, DVD-RAM og DVD+RW, hedder det.

"Folk tror, at standardiserings-organer har total kontrol, men det er fuldstændigt overdrevet. Man kan ikke indtage en holdning om, at man bedre kan lide Sony end Toshiba. Så er man ikke længere neutral," siger han.

Endvidere peger han på, at flere standarder på samme område på grund af patent-krige ofte er det "uundgåelige resultat," men ikke det bedste.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere