Artikel top billede

Få styr på dommedags­makroen og øko-osten

Klumme Alle virksomheder ville blive ramt, hvis Excel blev ramt af en dommedagsvirus. Men her har du fem skridt til at hindre et totalt Excel-sammenbrud.

Hvis Excel blev ramt af en dommedagsvirus, ville det sætte maskineriet i stå i alle virksomheder. De færreste har garderet sig med en Excel-kvalitetsplan.

Alt. Lige fra hvem, der skal give morgenbrød, over årsafslutningen, til de vigtige og ofte eksterne finansielle analyser ville kortslutte.

Selv DSB’s nedsmeltning ved årets første sne ville blegne ved siden af. Men.

Det er næppe udefra, den altødelæggende, verdensomspændende dræbermakro kommer. Det er nærmere indefra – bag murene i dit eget firma.

Og har din virksomhed så sin Enterprise Excel Managementplan (EEM) klar, fokuseret og kørende, så du undgår de helt store (og små) katastrofer?

Tabt indkomst og tabt fortjeneste

Nej vel. Og vi snakker ikke kun manglende øko-ost til morgenbordet.

Vi taler tabt indkomst og fortjeneste, forkerte ledelsesbeslutninger, dårligt ry, og enorme muligheder for snyd og bedrag.

100 procents brølere er umulige at undgå. Og et hurtigt blik på (offentligt tilgængelige) Excel-brølere i verdensklasse afslører blandt andet, at en klippe-klistre fejl kostede et internationalt elselskab 24 millioner dollars, da det underbød en kontrakt ved en fejltagelse.

Et manglende minustegn forårsagede, at et amerikansk investeringsselskab overvurderede en forventet fortjeneste med et par milliarder. Listen er lang, og for interesserede opdateres den løbende hos interessegruppen EuSpRIG.org.

Ringe kontrol

Så kan man godt gå og undre sig over den ringe kontrol og kvalitetssikring, der er på Excel-applikationer, mens der, når der skal rettes et komma i et økonomisystem, flyves en flok konsulenter ind fra udlandet. Manglende prioritering?

Det første skridt mod en sund EEM-strategi er en veldefineret plan, gå på-mod og tålmodighed. Masser af den. Det tager tid. Bare omfanget af ark på de lokale maskiner, foldere, servere, skiver, usb’ere m.v. er enorme – og næsten uoverskuelige.

Andet skridt er at danne en så komplet inventarliste som muligt.

Med en god portion tålmodighed i hånden skal du og dine medarbejdere ud at stemme dørklokker i virksomhedens afdelinger for at danne et overblik over regnearkene, deres funktionalitet, ejer (hvis nogen!), kompleksitet og risikoelement.

Med en løbende opdateret inventarliste i hånden er den gode nyhed, at du har taget et væsentligt skridt.

Den dårlige er, at der er langt igen.

Så ærmerne skal smøges op.

Prioriter

Tredje skridt er at prioritere de mest komplekse, sensitive og risikobetonede regneark.

De skal flyttes hen et sted, hvor kun de rette brugere har adgang. Derefter skal arkene analyseres, forstås og dokumenteres ned i detaljen. Og ændringer logges.

Fjerde skridt er selve kvalitetssikringen.

Kør test, som du ville teste en hvilken som helst anden applikation. Hånden på hjertet, hvor mange gange har du åbnet dit testværktøj og set en Excel-testcase?

Implementer versionsstyring og automatiser, hvor automatiseres kan. Monitorer og kør jævnligt audits.

Og glem ikke at uddanne brugerne i at benytte de allerede udmærkede standarder for udvikling af Excelapplikationer, der ligger tilgængeligt.

Hold modet oppe

Femte og sidste skridt: Hold modet oppe.

Væk med al den snak om, at man ikke kan kvalitetssikre Excel, væk med al den snak om, at man ikke kan træne brugere til at udføre en ‘bedre’ practice.

Udnævn eventuelt en håndfuld Excel-guruer i organisationen og lad dem styre slaget sammen med dig. Og væk med al den opgivenhed. Excel kan og skal kvalitetssikres.

Spørg bare et amerikansk investeringsselskab. Og næste fredag, når osten mangler under marmeladen.

Du kan lige så godt bruge rigeligt med knofedt, for du slipper ikke for folk, der elsker Excel – heller ikke i klummerne.

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA
Consultning Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




IT-JOB

Dynamicweb Software A/S

Tech Team Lead

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT Applikationsmanager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere