Artikel top billede

Her skal du bo, hvis dit it-selskab skal vokse

De danske universitetsbyer virker som en magnet på it-virksomheder i vækst, viser nye tal. Ifølge eksperter byder universitetsbyerne på let adgang til højtuddannet arbejdskraft og et stort kundegrundlag.

Hvis dit it-firma tørster efter arbejdskraft, er det en fordel, at det ligger i en af landets universitetsbyer.

En samkørsel af tal fra Danmark Statistik, der er foretaget af analysevirksomheden estatistik.dk, viser,
at jobvæksten i danske it-virksomheder er markant større i hovedstadsområdet, Århus, Aalborg og Odense end i den øvrige del af landet.

I perioden 2005 til 2007 steg beskæftigelsen i storbyområdernes it-virksomheder med 4,6 procent, mens it-virksomheder i byer med mindre end 100.000 indbyggere blot havde en fremgang i beskæftigelsen på 0,2 procent. På landsplan var væksten it-jobvæksten på 3,5 procent.

Tallene i undersøgelsen viser også, at blandt de virksomheder, der overlevede dot.com-boblens brist har it-virksomhederne i storbyen klaret sig væsentligt bedre end kollegaerne på landet.

De virksomheder, der overlevede i storbyen har i snit skabt 2,9 job, hvorimod de overlevende virksomheder i resten af landet blot har skabt 1,2 job.

'Landet' kan være en udfordring

Det er en tendens, som man kan nikke genkendende til i netværksorganisationen IT-Forum Fyn.

"På Fyn kan vi tydeligt se, at de virksomheder, der udvikler sig hurtigst, er placeret i Odense, hvor der er bedre mulighed for at danne netværk, mens væksten er mere afdæmpet i virksomhederne uden for Odense. Det er naturligvis en udfordring, hvis man har en virksomheder med store vækstambitioner, der ligger uden for Odense-området," siger Anette Pihl Nielsen, projektleder hos IT-Forum Fyn.

Men det kan godt lade sig gøre at tiltrække arbejdskraft, selvom man ligger i en af Danmarks mere fjerne egne. Det er Thy Data et eksempel på. Her har man 54 ansatte i hovedkvarteret i Thisted.

"Det er ikke noget problem for os at finde kvalificeret arbejdskraft i Thy, men det er min opfattelse, at det hænger sammen med vores status i lokalområdet, hvor vi har et stærkt brand som en attraktiv arbejdsplads," siger Carsten Andersen, der er salgs- og marketingsdirektør hos Thy Data.

Men Thy Data har også måtte sande, at det er nødvendigt at være tilstede i landets store vækstområder.

Thy Data har derfor etableret afdelinger i Aalborg, Århus, Kolding og København og har 129 ansatte uden for Thisted.

Derfor er byerne attraktive

Der er mere end 90 kilometer fra Thisted til det nærmeste universitet i Aalborg, og det er særligt vigtigt for Thy Data at være tilstede tæt på landets universiteter.

"Det betyder meget for os at have en tæt kontakt til universitetsmiljøet. Det er en ressourceknaphed, når det gælder kvalificeret arbejdskraft. Derfor må vi selv være med til at uddanne medarbejderne, og det sker bedst i en tæt dialog med universitetsmiljøet," siger Carsten Andersen.

Hos interesseorganisation IT-Branchen forstår man godt, at virksomhederne ønsker at være tilstede i nærheden af landets universiteter.

Derfor overrasker forskellen i jobvæksten heller ikke Henrik Egede, der er underdirektør i IT-Branchen

"Virksomhederne samler sig i såkaldte videns-clusters omkring universiteterne. Det billede kender vi udmærket, og det er også noget, som vi kender fra udenlandske universiteter. Det skævvrider naturligvis it-danmark, men det er en uundgåelig udvikling," siger Henrik Egede, der dog gør opmærksom på, at der rundt omkring i provinsen ligger mange skjulte it-jobs.

"It er integreret i alt, derfor er der mange it-job, som ikke umiddelbart fremgår af statistikken. Eksempelvis vil it-arbejdere, der arbejder banksektoren ofte tælle som bankansatte, selvom en stor del af deres job er it-relateret," siger han.

Tæt på kunderne

Flemming Just , professor på institut for forskning udvikling i landområder.på Syddansk Universitet i Esbjerg, er enig i, at en væsentlig forklaring på, at it-virksomheder klumper sig sammen i storbyområderne er, at det er muligt at rekruttere de højtudannede it-folk, der kommer ud fra universiteterne.

Men Flemming Just fremhæver også, at virksomhederne er tættere på en stor gruppe af kunder.

"Når man skal produktudvikle er det en stor fordel, at man er i tæt kontakt med en stor gruppe krævende kunder," lyder forklaringen fra Flemming Just.

Han mener, at man bør være opmærksom på, at det i mange tilfælde er anden type virksomheder etablerer sig i provinsen.

Flemming Just mener, at en del af forskellen kan skyldes, at nogle af de virksomheder, der etablerer sig i provinsen har nogle andre værdier end dem, der trives i storby-virksomhederne.

"Jeg ser en tendens til, at folk flytter til provinsen og etablerer såkaldte mikrovirksomheder, hvor de ikke har store forkromede vækstplaner, men blot ønsker at sidde i deres hus på landet og arbejde i naturskønne omgivelser uden at bekymre sig om kø på motorvejen," siger Flemming Just.

Det østjyske motorvejsstrøg

Det er dog ikke kun i de store universitetsbyer, at det er muligt at skabe jobvækst.

Undersøgelsen fra estatistik.dk viser, at østjyske kommuner som Vejle, Hedensted og Skanderborg har en imponerende it-jobvækst på mere end 10 procent i perioden 2005 til 2007.

Det kan skyldes, at motorvejsstrækningen mellem Kolding og Århus efterhånden er ved at udvikle sig til en slags bybånd, der trækker et spor af vækst op gennem østjylland.

Det er et tegn på, at selv i informationsteknologiens tidsalder er god gammeldags, velfungerende infrastruktur stadigvæk uvurderlig.

"Tilgængelighed har stor betydning. Derfor er det næsten hip som hap om en virksomhed etablerer sig i Århus eller lidt længere nede af motorvejsstrøget," forklarer Flemming Just.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere