Artikel top billede

Han tjener tre millioner kroner om dagen

Årets helt store sejrherre i it-branchen er investor Asger Jensby. Med næse for forretning og en anti-amerikansk ledelsesstil skovler han penge ind.

Han tjener godt tre millioner kroner om dagen.

Han står han bag Danmarks bedste it-firma og årets vækstkomet i Computerworlds Top 100-magasin.

Næsen for en god investering er det svært at fratage Asger Jensby og JMI Invest.

Ser man på porteføljen i dag har den en værdi på omkring tre milliarder kroner og 800 ansatte.

Asger Jensby prøver at lade være med at tænke på, at han har tjent godt tre millioner kroner om dagen, siden JMI Invest blev stiftet i 2003.

"Det er så uvirkeligt og giver ingen mening, at man kan tjene så meget," siger han.

"Det er svært at forholde sig til så mange penge. Så hvis tanken rammer mig, skynder jeg mig at tænke på noget andet," siger Asger Jensby.

Til daglig glæder Asger Jensby sig mest over at arbejde sammen med de mange unge mennesker, der typiske er 20 år yngre end ham selv.

"De er så entusiastiske og jeg kan så komme med lidt råd med min erfaring," siger han.

Tordner mod USA-firmaer

Den rutinerede investor har tilgengæld ikke meget ros til sine tidligere amerikanske firmaer måde at køre tingene på.

"Jeg kunne ikke engang få lov at købe toiletpapir til mine 8.000 ansatte uden at spørge om lov i USA".

Sådan lyder det fra en mand, der har fået nok af top-down-ledelsesstilen i de store amerikanske it-selskaber.

Asger Jensby har en fortid hos IBM, EDS og CSC, hvor han var nordisk chef.

"Jeg fik nok. Det blev mere og mere topstyret," siger Asger Jensby.

Efter en periode på 27 år i branchen havde han tjent nok til at forsørge sig selv og sin familie.

"Men det ville være en kedelig tilværelse, at trække sig tilbage som 55-årige. Jeg har altid været meget aktiv," siger Asger Jensby.

Derfor tumlede den tidligere topchef da også med nogle planer et halvt års tid efter sit stop. Idéen var at udnytte noget af al den erfaring, han sad inde med.

CSC som egen bukselomme

"Jeg kendte for eksempel CSCs forretningsstrategi som min egen bukselomme," siger Asger Jensby.

Den tidligere topleder fungerede i tiden efter de store topjobs som sparringspartner for en række selskaber. Det førte til, at han som modydelse fik ejerandel i selskaberne.

Det blev samtidig de første byggesten i JMI Invest, der egentlig skulle have heddet JM Invest, Jensby Management Invest.

Men det navn var allerede taget af et ejendomsinvesterings-selskab, så i stedet blev det til et ekstra invest, altså JMI Invest.

Planen er klar

Planen var klar. Med et indskud på et par millioner kroner og ejerandelene fra de selskaber han havde rådgivet skulle investeringerne for alvor i gang.

Asger Jensbys koncept tager udgangspunkt i, at små it-selskaber i Danmark er dygtige til det tekniske, men roder rundt i momsregnskaber, lønudbetaling og al det administrative.

"Jeg vil derfor investere i selskaber, der kan koncentrere sig om det de er bedst til, nemlig teknikken, mens service-delen bliver organiseret fælles for hele min portefølje," siger han.

Til den opgave oprettede Asger Jensby JMI Services, der altså står for selskaberne administrative aktiviteter. Porteføljen er i dag vokset til det, der svarer til en full-service-it-provider til små og mellemstore it-virksomheder, med leverandører inden for alt fra printere til portal-løsninger.

Asger Jensby har det princip, at han ikke vil købe to selskaber der konkurrerer direkte mod hinanden.

"Det skaber en uenighed, jeg ikke mener, er frugtbar," siger han.

Troen på folk

Stik imod filosofien bag den amerikanske og hierarkiske ledelsesstil investerer Asger Jensby primært i mennesker - han tror på de folk og ledere, der står i spidsen for selskaberne.

"I mine selskaber er de administrerende direktører vitterligt administrerende direktører - og får frie tøjler," siger han.

Netop troen på personerne bag et projekt fik ham til at gå ind i selskaberne IT Factory og Fullrate, der vinder henholdsvis prisen som Danmarks bedste it-virksomhed og årets it-vækstkomet.

"Bag Fullrate stod fem fyre, der havde vist hvad de kunne i Cybercity. Og i IT Factory stod Stein Bagger, der er en utrolig dygtig leder," siger Asger Jensby.

Asger Jensby forklarer, at rådgiver virksomhederne, men når de kører så godt som de gør holder han sig meget på sidelinjen.

Inden de to selskaber kom i stalden hos JMI Invest, blev ejerkredsen bag investeringsselskabet udvidet.

Riis en slags mellemmand

Asger Jensby, der i sin CSC tid opfandt cykelsponsoratet med Bjarne Riis, var gennem Bjarne Riis´ tidligere pressemand Anders Bay blevet sat i kontakt Tom Matthiesen, der på det tidspunkt var ejer af fodboldklubben FC Århus.

Asger Jensby blev tilknyttet Tom Matthiesens selskab, som også indeholdt en entertainer-afdeling, hvor komiker Finn Nørbygaard sad i spidsen.

De tre lærte hinanden at kende og både Tom Matthiesen og Finn Nørbygaard sagde til Asger Jensby, at hvis han fandt nogle gode investeringsmuligheder, ville de gerne være med.

Så fra at Asger Jensby selv jonglerede med et par millioner kroner, har de tre herrer til dato indskudt små 15 millioner kroner i foretagende. Tom Matthiesen og Finn Nørbygaard som passive aktionærer.

"Vi mødes fire gange om året og hygger os gevaldigt," siger Asger Jensby.

Seminarer i Sverige

Tre til fire gange om året inviterer Asger Jensby samtlige direktører i porteføljevirksomhederne til et seminar i Sverige eller et andet sted, hvor formålet er at lære hinanden at kende.

"Vi drøfter mulighederne for synergier og krydssalg," fortæller Asger Jensby.

Netop krydssalg fremhæver Asger Jensby, som en enkel, men anden stor fordel ved konceptet bag JMI Invest.

"Vi har et kundekartotek på 14-15.000 erhvervskunder, hvilket giver nogle rigtige gode muligheder," siger Asger Jensby.

Med en organisk vækst på 60 procent hos porteføljefirmaerne lader det til at krydssalget fungerer.

Succes avler succes

Succes avler da også succes. Tidligere skulle der lidt overtalelse til at få en dygtig direktør eller leder over i et porteføljeselskab, men det er en anden sag i dag.

Asger Jensby forklarer, at samtidig med at JMI Invest vokser, er der en række iværksættere og direktører derude, der er blevet ganske velhavende og det kendertegner jo et godt partnerskab.

"Derfor tør folk springe fra et ellers godt job - de kan se, at de har mulighed for at blive velhavende på aktieoptioner hos os," siger Asger Jensby.

Også bunken af investeringsemner vokser og vokser på Asger Jensbys bord hos JMI Invest.

"Ethvert investeringsselskab er afhængig af emner, så det er jeg særdeles tilfreds med," siger han.

Aldrig et Skype

Aldrig et Skype

Et princip Asger Jensby følger er, aldrig at investere i iværksætter-projekter. Undtagelsen er dog Fullrate, der stillede med et så stærkt et hold, at Asger Jensby ikke kunne sige nej.

"Men jeg investerer ikke i kreative georg gearløs-typer. Jeg har stor respekt for iværksætterne, men holder mig til de områder, hvor JMI Invest er stærkest," siger han og peger på synergieffekter og JMI Services.

Dermed vil man heller ikke se JMI Invest gå ind i et Skype-lignende projekt.

"Vi afskærer os frivilligt fra den helt store jackpot. Vi investerer nemlig ikke i opfindelser som Skype. Det er et bevidst valg," siger Asger Jensby.

Heller ikke børsnoterede selskaber har den store interesse. Dem er der simpelthen for meget bøvl med.

"Det er kommet bag på rigtigt mange hvilket bureaukrati, der ligger i at være børsnoteret," siger Asger Jensby.

Han forklarer, at alene at overveje hvad man må sige og ikke sige til for eksempel pressen, kan være en disciplin i sig selv.

Til gengæld har Asger Jensbys kollega Ib Kunøe appetit på børsnoterede selskaber. Asger Jensby opfatter da heller ikke Ib Kunøe som en investor-konkurrent.

"Nej, min styrke, tror jeg ligger i forståelsen at forretningsmodellerne i virksomhederne. Det ansvar har jeg siddet med i 35 år. Det har jeg en intuitiv tilgang til gennem mine mange år i branchen, mens Ib Kunøe kommer fra en anden branche," siger Asger Jensby.

KMD interesse

En lighed mellem de to it-pengemænd er deres omgang med kendte.

Mens Asger Jensby må se sit navn i kulørte blade, fordi Finn Nørbygaard er med i JMI Invest, har Ib Kunøe siddet i bestyrelse med den kendte tv-kok Claus Meyer, det tidligere grønlandske folketingsmedlem Lars Emil Johansen og fra erhvervslivet boliginvestoren Peter Norvig Andersen og tidligere mærsk-reder Karsten Borch.

Uanset at de to ikke opfatter hinanden som konkurrenter har de begge på det seneste sværmet om KMD, der står overfor et salg.

Asger Jensby øjensynligt som stråmand for udenlandske investorer.

En KMD-investering er da også traditionelt den type firma, som Ib Kunøe beskæftiger sig mest med.

Kunøe: Jensby en god mand

"Det er jo typisk lidt større selskaber. Ementor-gruppen omsætter for eksempel for 15 milliarder kroner," siger Ib Kunøe.

Ib Kunøe peger også på en forskel i, at han sidder i bestyrelser i børsnoterede selskaber.

"Jeg er formand i fire børsnoterede selskaber og det er en helt anden måde man er nødt til at drive den slags forretninger på," siger Ib Kunøe.

Kun på et punkt konkurrerede de to, vurderer Ib Kunøe. Det var i forhold til Asger Jensbys Netconcept, hvor Ib Kunøe har også har interesser.

Roser IT Factory

"Der går det ikke alt for godt for Netconcept," siger Ib Kunøe, men roser i samme åndedræt IT Factory.

Asger Jensby har da også skillet sig af med Netconcept.

"Men IT Factory har en rigtig god forrentning på nogle IBM-systemer, som de distribuerer som SaaS. Det er der, de tjener deres penge. Og det er jo en rigtig, rigtig god forretning," siger Ib Kunøe.

Endelig fortæller Ib Kunøe, at han kun har mødt Asger Jensby en enkelt gang.

"Han er en pæn og ordentlig mand," lyder det fra investor-kollegaen.

Ledelsesekspert og professor Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus er imponeret over Asger Jensbys resultater.

"Asger Jensby er en usædvanlig historie i moderne dansk ledelse - en investor og topchef, som rent faktisk har erkendt, at det han investerer i er mennesker og ikke døde ting," siger han.

Professoren vurderer, at det er af større vigtighed for Asger Jensbys succes, at han lader lederne af sine investeringer få frie tøjler og behandler dem anderledes end den mere og mere udbredte "amerikanske" tilgang, end at han har næse for gode forretningsmuligheder.

Ikke feset ind

Anders Drejer forstår ikke, at den gamle stil fortsat er udbredt.

"Hvorfor det ikke et feset ind hos erhvervsledere i hele verden, er mig en gåde. Kontrol er godt, så er dobbelt kontrol sikkert dobbelt så godt, er deres syn på tingene," siger Anders Drejer.

Han slår fast, at Asger Jensby har fat i den lange ende.

"Motivationsteorierne X og Y er basalt set selvopfyldende profetier. Behandler du et menneske som dovent og dumt, så vil vedkommende blive sådan. Og dermed følger også at folk godt kan, hvis de får chancen," siger han.

Anders Drejer forklarer, at modsætningerne i ledelsesstile alle dage har været gældende.

"Det har altid været et klassisk dilemma i ledelse - der er intet nyt under solen der," siger Anders Drejer.

Spår hård fremtid

Til gengæld skinner solen måske ikke så meget længere på it-brancen. Asger Jensby spår den danske it-branche en hård fremtid.

"Vi har haft tre gode år i 2005, 2006 og 2007, nu bliver det rigtigt hårdt for nogle virksomheder. I hvert fald de næste 2-3 år," siger han.

Især for dem med traditionelle forretningsmodeller, forklarer Asger Jensby. Han er ikke så bekymret for sin egen portefølje, hvor han vurderer at både IT Factory og Fullrate med hver deres koncepter næppe vil blive ramt af nedturen.

"Desto værre det går i markedet desto bedre vil det gå for IT Factory med SaaS, der er billigere for firmaerne. Det samme gælder satsningen fra Fullrate om at erobre erhvervskunder med billig bredbånd og telefoni," siger han.

Læs også:

Asger Jensbys portefølje

Det vidste du ikke om Asger Jensby
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?